7 tipp, hogyan győzd le a féltékenységet hatékonyan

A féltékenységgel nem csak a kapcsolatodnak, de magadnak is árthatsz!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

7 tipp, hogyan győzd le a féltékenységet hatékonyan

Mindenkivel megesik, hogy egyszer-egyszer féltékeny lesz a párkapcsolatában, ezzel pedig addig nincs is baj, amíg az érzéseidet kordában tudod tartani. Ha viszont azon kapod magad, hogy megszállottan lesed, hogy a pasid, mikor nyúl a telefonjához, folyamatosan kérdőre vonod, ha csak 10 percet is késik, esetleg még az üzeneteit is rendszeresen ellenőrzöd, akkor ideje lesz kicsit lelassítanod és végiggondolnod a dolgokat. A túlzott féltékenységgel nem csak a kapcsolatodat vághatod tönkre, de még magadnak is árthatsz vele. A következőkben olyan szakértői tanácsokat válogattunk össze, amik neked is segíthetnek legyőzni a zöld szemű szörnyeteget!

Szánj egy kis időt az önreflexióra!

Fontos tudnod, hogy a féltékenység valójában a saját bizonytalanságodból fakad. Előfordulhat, hogy önbecsülési problémákkal küzdesz, vagy túl gyakran hasonlítod magad össze másokkal. Dr. Paul Greene klinikai pszichológus szerint megoldás lehet, ha rendszeresen tudatosítod magadban a jó tulajdonságaidat és ha emlékezteted magad rá, hogy a pasid már egyszer választott, még pedig téged, tehát veled szeretne lenni, ezt sosem szabad elfelejtened.

Beszélgessetek őszintén!

Dr. Jenn Mann pszichológus szerint az is hasznos lehet, ha őszintén elmondod a partnerednek az érzéseidet és bizonytalanságodat. Ő is sokkal megértőbben fog hozzád viszonyulni, ha tudja, mi zajlik benned.

Állítsatok fel határokat!

Dr. Jenn Mann szerint jó letisztázni, hogy kinek mi fér bele a kapcsolatba. Hogy mire gondolunk? Beszéljétek át, hogy kinek mi számít megcsalásnak, hogy például a flörtölés megengedett-e. De azt sem árt megbeszélni, hogy rendben van-e, ha magánéleteteket kibeszélitek másokkal, akár egy ellenkező nemű baráttal. Ha mindezzel megvagytok, tartsátok magatokat a közösen kijelölt határokhoz.

Fotó: Getty Images

Mindig a tényekre hagyatkozz!

Mielőtt még teljesen eluralkodna rajtad a féltékenység, Kate Balestrieri pszichológus szerint fontos, hogy vedd számba a tényeket és próbálj józanul gondolkodni. Amikor a pasid elmegy kikapcsolódni a barátaival, gondolhatod, hogy azért teszi ezt, mert nem akar veled lenni. Ám ez igazából nem tény, csupán a te feltételezésed. Ezekben a helyzetekben gondold végig, hogy mi az, amit biztosan tudsz, és mi az, ami csupán a féltékenység szülte fantazmagória.

Ne legyenek irreális elvárásaid!

Teljesen normális, ha az emberek a párkapcsolatukon kívül másokat is vonzónak találnak – bármennyire fáj is, ezt el kell fogadnod. (Baj csak akkor van, ha ezt a vonzódást túlságosan gyakran és nyíltan fejezi ki a pasid, vagy ha akár a szemed előtt is simán flörtölni kezd másokkal, miközben megbeszéltétek, hogy ez nem fér bele.) Shannon Chavez intimitás szakértő szerint meg kell próbálnod a realitás talaján maradni és elfogadni, hogy a pasidnak a közös életetek mellett saját élete, egyénisége is van. Ne próbáld folyamatosan irányítani, ne mondd meg neki, hogy mit tehet vagy mit nem, mert ezzel csak a kapcsolatotokat rombolod.

Foglald el magad!

Minél többet vagy egyedül, annál több időd van a féltékenységen rágódni. Jó ötlet lehet, ha keresel egy hobbit, amivel lefoglalhatod magad. Kate Balestrieri szerint egy kiadós, fárasztó edzés, majd utána egy zuhany remek lehetőség arra, hogy visszaszerezd az uralmat a tested felett és kordában tartsd a féltékenységet.

Kérj segítséget!

Minden szakértő egyöntetűen azt tanácsolja, hogy ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a problémával, bátran kérj segítséget egy pszichológustól. A szakember segítségével azt is kiderítheted, hogy milyen múltbéli események lehetnek azok, amik féltékenység formájában törnek a felszínre az aktuális kapcsolatodban.

Címkék: bizalom féltékenység flört kapcsolat párkapcsolat párkapcsolati problémák szerelem szex tanács

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezek a pasik rabolták el, majd törték össze Jennifer Lawrence szívét

Ezek a pasik rabolták el, majd törték össze Jennifer Lawrence szívét

Jennifer Lawrence nem az a színésznő, aki hetente váltogatta volna a pasijait, de azért így volt néhány fájdalmas szakítás az életében.

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?