3 kérdés, amit a szakértők szerint minden első szex előtt fel kell tenned magadnak

Nem, nem pózokról vagy helyszínekről lesz szó, sokkal inkább arról, milyen célt adsz a szexnek, és benne hogyan helyezed el saját magad.

3 kérdés, amit a szakértők szerint minden első szex előtt fel kell tenned magadnak

36 óra – egy kaliforniai pszichoterapeuta, Barton Goldsmith szerint ennyi időnek kell eltelnie, hogy két ember készen álljon a szexre. Persze ne egyhuzamban képzeld el, ez az idő összeadódhat 2-3 órás randinként is, vagyis akár hetekig is tarthat, mire egy pár eljut a bűvös 36 óráig. Sandra Metts kommunikációs professzor pedig egy tanulmányában egyenesen kijelenti, hogy nem kérdés, melyik sz betűs (szex vs. szeretlek) szónak kell előbb elhangoznia egy friss kapcsolatban az első hancúr előtt, ezt pedig 300 főiskolás korú nő és férfi körében végzett felmérése is alátámasztja – ha nem lenne egyértelmű, a szeretlek győzött. Azoknál a pároknál viszont, akiknél előbb volt szex, és mondjuk egy negatív tapasztalat után, egyfajta kötelező töltelékként vetették oda a szeretleket, kisebb eséllyel ért véget happy enddel a történetük. De mi lenne, ha máshonnan közelítenéd meg a kérdést, és nem konkrét időintervallumban akarnád megragadni, mikor oké az első szex az új barátoddal, hanem rendeznéd magadban a következő 3 fontos dolgot?

Most akkor mi is a motiváció?

Odavagy érte, és minden porcikáddal rá vágysz, vagy a srác nyomására érzed azt, hogy illene már szintet lépnetek? Shamyra Howard szexológus szerint fontos, hogy tisztázd magadban, miért döntesz a partnereddel az első közös szex mellett. Ha úgy érzed, megvagytok nélküle, esetleg neked jóval több időre van szükséged, lazán belefér a nem. Ahogy Casey Tanner tréner szerint is helye van a szex bármelyik szakaszában a nemnek, sőt nagyon fontos, hogy a magadévá tedd: a beleegyezés bármikor visszafordítható, tarthatsz szünetet, megállhatsz félúton, vagy egyszerűen dönthetsz úgy, hogy sem az idő, sem a hely, sem pedig a személy nem megfelelő.

Fotó: Getty Images

Tényleg az orgazmus az egyetlen cél?

El tudsz képzelni szilvesztert tűzijáték nélkül? Naná! Ugyanígy a szex is élvezhető édes robbanás nélkül, különösen akkor, ha először ismerkedtek egymás testével. Tanner szerint a legnagyobb hiba – főleg egy kapcsolat elején –, ha a szex sikerét az orgazmustól teszitek függővé. „Elég valószínűtlen, hogy az első alkalommal te és a párod is orgazmust élnétek át, és nem azért, mert nem jó a szex, hanem azért, mert még tanuljátok, hogyan működtök ebben a felállásban” – magyarázza a szakember. Vagyis, ha elmarad a boldog finálé, az nem jelenti azt, hogy valamit rosszul csináltok, vagy nem lennél elég dögös. Határozd meg a sikeres szexet olyan formájában, ami kezdő párok számára is elérhető: mondjuk egy olyan folyamatként, ami magasabb szintre emeli a kapcsolatotokat.

El tudod engedni a kamu-koreográfiát?

Nincs rá szükséged, ahogy a partnerednek sem, hogy a pornófilmek kliséit akard beültetni a szexbe, mindegy, hogy az az első vagy a századik összebújás az adott sráccal. Ez pont olyan, mintha azt feltételeznéd, hogy Kylie Jenner teste úgy néz ki a valóságban is, mint az Instagramon, agyonszerkesztve – egy kamuval átitatott műfaj nem lehet a szexualitásod alapja és pont. Akkor adj hangot az élvezeteidnek, ha valóban élvezed, ami a testeddel történik, és ne egy visszajelző rendszerként működjön, ami sokkal inkább szól a másik önbizalmáról és jó érzéséről, mint rólad.

Még több

Szex-Szerelem