4 dolog, amit neked is tudnod kell a pánszexualitásról

A pánszexualitást rengeteg félreértés és tévhit övezi, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy eloszlassuk ezeket.

4 dolog, amit neked is tudnod kell a pánszexualitásról

Mi a közös Miley Cyrusban, Cara Delevingne-ben és Demi Lovatóban? Hát az, hogy mindhárman pánszexuálisnak vallják magukat (Demi épp nemrég coming outolt), ami nem egyenlő a biszexuálissal. A biszexuális személy érzelmileg, romantikusan vagy szexuálisan egynél több biológiai vagy társadalmi nemhez, nemi identitáshoz vonzódik, míg a pánszexuálisok nemtől függetlenül, a személyiség alapján esnek szerelembe. De nem ez az egyetlen dolog, amit tudnod kell erről a szexuális orientációról: összeszedtük a legfontosabbakat.

Valóban létezik

„Rengeteg sztereotípia és tévhit övezi a pánszexualitást, az egyik legfőbb pedig az, hogy egyszerűen ez nem is létezik, nem egy »valódi« szexualitásról van szó. Ez tökéletes tévedés”– mondta a Women’s Health magazinnak dr. Corey Flanders. Szerinte, ha egy pánszexuális identitását mások elutasítják, vagy valamiképpen nem engedik, hogy elfogadja önmagát, azzal bizonyos szinten elnyomják őket.

Kapcsolat a biszexualitással

Nagyon gyakori, hogy aki korábban biszexuálisként hivatkozott magára, később a pánszexualitást érzi jobban magának. Ez történt Miley-val, Demivel és Janelle Monáe-vel is: úgy érezték, hogy a csak férfiakra és nőkre vonatkozó bi-előtag korlátozza őket. Hiszen a pán görögül mindet jelent, ami magába foglalja a nőket, a férfiakat, a transznemű személyeket és azokat is, akik nem tudnak azonosulni egyetlen társadalmi nemmel sem. Érdekesség amúgy, hogy a fiatalok hamarabb vallják magukat pánszexuálisnak, míg az idősebb generáció inkább biszexuálisnak mondja magát.

Mindig mindenkivel?

Annak ellenére, hogy a pánszexuálisok minden emberhez vonzódnak, ez még nem jelenti azt, hogy mindenkivel ágyba is bújnak, sőt: kifejezetten válogatósak. Főleg, mert számukra a mély érzelmi kötődés szuperfontos, hiszen nem a nemet, hanem a személyiséget veszik figyelembe. Emellett ők is ugyanúgy vágynak a párkapcsolatra, bármi is legyen a közvélemény. Pedig Rena McDaniel szerint nem túl hízelgő az, amit a társadalom gondol róluk: „azok az embereket, akik egynél több nemhez vonzódnak általában mohónak vagy elkötelezettség-fóbiásnak állítják be, de a szexualitásnak semmi köze ahhoz, milyen kapcsolatra vágyik egy-egy személy.” 

Fiatal fogalom

Ez a szexuális identitás csak néhány éve kapott nevet. Ettől függetlenül persze a pánszexuálisok nyilván jóval régebb óta élnek köztünk, de általánosságban elmondhatjuk, hogy ez egy egészen új fogalom a legtöbbünk számára. Így lehetséges, hogy minél többen ismerik meg a pánszexualitást, annál többen jönnek majd rá, hogy ez a nekik való címke – egyelőre ugyanis a társadalomnak kábé maximum az 1%-a vallja magát pánszexuálisnak.

Érdekelnek az LMBTQ-témák?

Még több

Szex-Szerelem