„Ha mindig jöhet jobb, mi értelme dolgozni egy problémán?” – Segítünk kitörni a fogyasztói párkapcsolatból

Gondoltad volna, hogy tavaly kicsivel több, mint 15 ezer házaspár döntött a válás mellett? Elköteleződni hosszú távon nem egyszerű, de adunk pár hasznos tippet, ami segíthet egy igazán jó párkapcsolatot kialakítani.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Ha mindig jöhet jobb, mi értelme dolgozni egy problémán?” – Segítünk kitörni a fogyasztói párkapcsolatból

Alig egy héttel ezelőtt Bill és Melinda Gates, 27 közösen eltöltött év után úgy döntött, beadja a válókeresetet. Habár a sztárvilágban gyakori dolognak számít a válás, mégis bombaként robbant a hír, hiszen köztudottan az egyik legmegbecsültebb házaspárról van szó szerte Amerikában (és általánosságban a világban is). Sokan egy harmadik félt emlegetnek, mint a válás okát, ám a házaspár egyszerűen azzal indokolta az egészet, hogy közel három évtized és három gyerek után úgy érezték, a kapcsolatuk elfáradt, és házaspárként nem tudnak tovább fejlődni. Nem szerették volna, hogy végleg elmérgesedjen a viszonyuk, ezért inkább a különélés mellett döntöttek, mert így sem a gyerekeiket, sem a közös alapítványaikat nem hozzák kellemetlen helyzetbe.

27 év valóban nagyon hosszú idő, így a házaspár döntése nem teljesen meglepő, viszont felmerül a kérdés: létezik még hosszútávú párkapcsolati elköteleződés?

A számok nem hazudnak

A KSH adatai szerint 2020-ban összesen 67 301 házasságkötést jegyeztek be Magyarországon, ám a válások száma ennek az értéknek majdnem az egynegyede volt. Tavaly összesen 15 200 házasságot érvénytelenítettek, ami a házasulandó kedvet nézve bizony nagyon magas arány. Különösen, ha belegondolsz, hogy a nagymamádék egy életet leéltek egymás mellett. Sereg Tímea párkapcsolati és szexológus tanácsadó szerint ez azért lehet, mert a nagyszüleink, dédszüleink egészen más társadalmi normák szerint éltek.

Törött szív nyalóka

Getty Images/Carmen Martínez Torrón

„Az ő fiatalkorukban a házasságok nem feltétlenül a szerelem köré épültek, az érdekek, a családi értékek is domináltak a párválasztásban. A társadalmi normákat a politika erősen befolyásolta az ő fiatalkorukban, ráadásul nem szabad elfeledkezni a háborús időkről sem. Más életet éltek, máshogyan gondolkodtak és való igaz, hogy akkoriban a gyorsfogyasztás nem jellemezte a mindennapjaikat. A hatvanas-hetvenes évek Magyarországában nem voltak válások, akkoriban egy egyedülálló nő két gyerekkel semmilyen pozitív jövőképet nem látott maga előtt, nemhogy egy új partnert. Ma megtehetjük, hogy elválunk, nem ítél el a közvetlen környezetünk emiatt, sőt, ismerkedhetünk újra és újra. A mai társadalmi normák teljesen másmilyenek, a válások száma ezt jól mutatja. Az ismerkedési szokások is mások: nem a tisztiklubokban találkozunk azokkal, akik a lakóhelyünktől maximum 50 kilométerre élnek, hanem a világon bárkivel összeismerkedhetünk az internet segítségével” – mondta el a szakértő.

Szabad a “húspiac”

Az, hogy 60-80 év leforgása alatt ennyit változott a világ, és az emberek szinte tét nélkül döntenek a válás mellett, azt sugallja, hogy a párkapcsolatok igazodtak a felgyorsult világhoz és a fogyasztói társadalomhoz: ha valami elromlik, nem javítjuk meg, inkább cseréljük, hiszen az a legegyszerűbb. Nincs semmilyen következmény, amivel szembe kellene nézni – legalábbis látszólag. A háttérben azonban olyan folyamatok indulhatnak el, amire talán nem is gondolsz.

„A gyorsfogyasztói társadalmi szokások biztos, hogy kihatnak az ismerkedési szokásokra, főleg a párkeresésre, hiszen rengeteg a lehetőség, talán túl sok is az, amit a Tinder és egyéb társkeresők adhatnak. Sokakban ott van, hogy mindig jöhet egy jobb, ezért sajnos a könnyebb utat választják és nem akarnak munkálkodni a jó és harmonikus párkapcsolatért. Pedig, ha valami, az megéri a belefektetett munkát” – magyarázza Tímea.

Szívek futószalagon

Getty Images/Vectorios2016

MintAkép

A rossz tapasztalatok sebeit egy életen át is képesek vagyunk hordozni. Márpedig az efféle beidegződés félelemhez vezet az ismerkedés és intimitás terén, vagy olyan túlzott elvárásokat állíthat fel ezek során, amik teljes mértékben gátolják az elköteleződést. Tímea szerint ez társulhat azzal, hogy nincs olyan minta a környezetükben, ami pozitív lenne, a szülők elváltak anno és a baráti kapcsolatokban sincs jó példa. Sőt, a szakértő azt is hangsúlyozta, hogy az is akadályozhatja az elköteleződést, ha folyton az jár a fejedben, vajon találhatok-e jobbat? „Vannak, akik az elköteleződést lemondásnak élik meg, félnek attól, hogy valamit elveszítenek, félnek a kompromisszumoktól. Vannak, akik az intimitástól félnek, ennek okai visszanyúlhatnak a korai gyerekkorba is akár.” De akkor mégis hogyan lehet jó társat választani? Egyáltalán mitől lesz valakiből megfelelő partner, és honnan tudhatod, hogy az adott választás hosszútávra szól majd?

Éld meg jól

„A jó párválasztáshoz szerencse is kell, nemcsak a döntésünk, hogy szeretnénk elköteleződni. A tartós kapcsolathoz szükség van a kölcsönös bizalomra az érzelmek megléte mellett, és tudnunk kell változtatni is a viselkedésünkön, ha szükséges. Az én és te állapotból egy mi állapot lesz, ami együtt jár azzal is, hogy nemcsak szóban ígérgetünk dolgokat egymásnak, hanem valóban cselekszünk is. Az is fontos, hogy legyenek közös célok, közös hobbitevékenységek is” – kezdi Tímea.

Ez leírva borzasztóan egyszerűnek tűnik, de ha az lenne, a válások száma nem lenne ilyen kiugróan magas. Nem lehet mindössze arra támaszkodni, hogy az élet úgyis megold és elrendez mindent. Egyáltalán nem célravezető sodródni az árral, bármennyire romantikusnak is tűnik, ez nem egy cuki romkom. A kapcsolatot fel kell építeni, meg kell élni a különböző periódusait ahhoz, hogy hosszútávon működőképes legyen. A párkapcsolati szakértő szerint ennek megvannak a maga szakaszai és ezek valamennyire ugyanazokat a fázisokat követik, mint amiket gyerekkorodban átéltél.

Kapcsolati fázisok

Sereg Tímea

Kapcsolati fázisok

Sereg Tímea

Kapcsolati fázisok

Sereg Tímea

Mondd, hallgasd, ismételd

Összességében elmondható, hogy jó adag szerencse és kitartás is kell ahhoz, hogy az elköteleződés sikeres legyen, de az őszinte kommunikáció is kulcsfontosságú a dologban. Viszont ez néha elég megfoghatatlannak tűnik, ezért Tímea abban is tanácsot adott, hogyan lehet például a konfliktusokat jól kezelni.

„A leghatékonyabb az, ha megtanuljuk egymást meghallgatni. Emellett pedig tartsuk be azt a szabályt, hogy amikor gondunk van, nem a másikat bántjuk, nem hibáztatjuk, hanem a saját érzéseinket fogalmazzuk meg, úgynevezett én-állapotokat közvetítünk.”

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Adjatok egymásnak hetente egyszer 5-10 percet.

Konfliktuskezelés

Sereg Tímea

Szerinte ez egy jó gyakorlat arra, hogy megtanuljátok megérteni, hogyan működik a másik fél, sőt egyúttal arra is jó, hogy kiderüljön, mennyire beszéltek el egymás mellett a hétköznapokban.

Merj nagyot álmodni!

Tervezni nem csak lehetséges, hanem kell is egy párkapcsolatban. A közös célok azok, amik előre viszik a dolgokat, melyek által fejlődni tudtok kapcsolati szinten, és amik így megerősítik az elköteleződést. Ha komolyan gondolsz valamit, már nincs helye a majd lesz valahogy hozzáállásnak. A tervezés a kulcsa mindennek. Mire gondolunk? Tímea szerint lehet ez nyaralás, hosszú hétvége, egy nagyobb házba költözés, családalapítás, esküvő, vagy akár egy családi ünnep megszervezése is. „Minden olyan tevékenység jó, ami megtanít minket arra, hogy együttműködjünk és amin keresztül újabb és újabb oldalát ismerjük meg a partnerünknek.”

Így lehetsz szerelemguru – segítünk benne:

Címkék: elköteleződés kapcsolat párkapcsolat Sereg Tímea párkapcsolati és szexológus tanácsadó szakértő szerelem szex

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

9 sztár, aki elárulta, hogyan veszítette el a szüzességét

9 sztár, aki elárulta, hogyan veszítette el a szüzességét

Ezek a sztárok őszintén meséltek arról, milyen volt életük első szexélménye.

Sztárok, akiknek már rég össze kellett volna jönniük

Ők lehetnének Hollywood álompárjai, olyan szinten működik köztük a kémia... Leglábbis a fanok szerint.

Ez az emojik titkos szexjelentése

Nem biztos, hogy elsőre a szex ugrik be neked ezekről az emojikról...

A 10 legjobb szextipp, amit valaha kaphatsz

Ráradásul ezeket a szextippeket szakemberek állították össze!

Amikor már közös pornónézés kell ahhoz, hogy a pasi kedvet kapjon a szexhez – Hogyan kerülj ki a hálózat csapdájából?

Nincs szex, nincs probléma. Vagy épp ellenkezőleg: azért nincs szex, mert problémák lapulnak a háttérben a kapcsolatodban. Mostantól Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus tanácsadó cikkei segítenek abban, hogy a szex ugyanolyan jó és izgalmas legyen mindkettőtök számára.

Így használd a randiappokat külföldön

Sőt, külföldön van csak igazán értelme használni a randiappokat!

6 meglepő dolog, amit az orgazmusnak köszönhetsz

Legközelebb, amikor túl fáradtnak érzed majd magad egy kis összebújáshoz, jusson eszedbe az alábbi lista, amiben összeszedtük, mi mindent is köszönhetsz egy orgazmusnak.

Meglepő dolgok, melyek egy csók hatására történnek a testedben

Igazad van, ha azt gondolod, a csók szuper örömforrás, de ennél többről van szó. Ha kíváncsi vagy, olvass tovább!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?