Demiszexuális, poliamor és sapioszexuális – kik ők és hogyan éreznek?

AZ LMBTQ+-közösség szélesebb, mint gondolnád, a kevésbé ismert szexualitásokat viszont talán még az átlagnál is több félreértés övezi. Most bemutatunk három, partvonalra sodródott identitást, hogy szélesítsd a látóköröd.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Demiszexuális, poliamor és sapioszexuális – kik ők és hogyan éreznek?

Május 17-e nagyon fontos nap az LMBTQ-közösség számára: 31 évvel ezelőtt ezen a napon törölte el az Egészségügyi Világszervezet a homoszexualitást a betegségégek közül. Ezért ma tartják – 2005 óta Magyarországon is – a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapot és ünneplik a szexuális sokszínűséget.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális és aszexuális identitásokból áll össze az LMBTQIA+-betűszó, melynek jelentésével (legalábbis a nagy részükkel) minden bizonnyal tisztában vagy. Ám nem véletlenül figyel az a + a szó végén: ez jelzi, hogy még rengeteg szexualitás és nemi identitás van, amiket érdemes megismerni. Egyrészt azért, mert az csak jó lehet, ha nyitottan állsz a dolgokhoz, másrészt pedig – ahogy ez például a pánszexualitásra is jellemző – minél többen tudnak a fogalmakról, annál többen jönnek majd rá, mi a nekik való címke.

Úgyhogy most elhoztunk neked három orientációt: a demiszexualitást, poliamoriát és sapioszexualitást, melyekben az a közös, hogy nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül is azonosulhatók. Azaz: ezeket az identitásokat akkor is magadénak mondhatod, ha hetero vagy, biszexuális, meleg és még sorolhatnánk. De fontos kiemelni, hogy szigorúan véve csak a demiszexualitás esik az LMBTQ ernyő-társadalomba.

Demiszexualitás

A demiszexualitás, vagy más néven szürke aszexualitás olyan személyeket takar, akik csak azok iránt éreznek szexuális vonzalmat, akikkel már kialakult egy erős érzelmi kötelék. Tehát náluk esélytelen az egyéjszakás kaland, a laza szex, sőt néhány esetben még az is, hogy egy buliban egy idegennel csókolózzanak. Ez nem jelenti azt, hogy prűdök lennének, kizárólag annyit, hogy az érzelmi kapcsolat számukra nem egy adott bónusz, hanem alapvető követelmény a szexben.

Hogy működik a gyakorlatban?

Lidia Buonaiuto a Guardiannek magyarázta el, milyen is a szerelmi élete demiszexuálisként. „Nem jönnek be emberek. A többséghez hasonlóan én nem szexuálisan vonzódom először valakihez. Ahhoz, hogy bármilyen szexuális érzés megjelenjen bennem, szükségem van rá, hogy legyen az illetővel egy mély érzelmi kapocs köztünk. A demiszexualitás nem preferencia vagy tulajdonság. Egyszerűen csak így működik az agyunk.”

Lidia a sulis évei alatt sem kattant rá senkire, nem érdekelte, mennyire „objektíven szexi” egy srác. De ez nem azt jelenti, hogy cölibátust fogadott volna. „Nekem is vannak szexuális ingereim, de csak akkor, ha intenzív érzelmek is járulnak hozzá. Külsőleg egyáltalán nincs ideálom, nem érdekel, ki hogy néz ki. Így fantáziálás közben sem a fizikai részre koncentrálok, hanem arra, hogy mondjuk megszólít egy pasi a könyvtárban, kiderül, hogy ugyanaz a kedvenc szerzőnk, beszélgetünk, kötődni kezdünk egymáshoz…”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Spiritual Knowledge (@eternal.knowledge) által megosztott bejegyzés

Mi köze az aszexualitáshoz?

Oké, azt már tudjuk, hogy szürke aszexualitásnak is nevezik ezt az orientációt, de mégis miért? Maga a demiszexualitás fogalma 2006-ban jelent meg először az Aszexuális Láthatóság és Oktatási Hálózatának weboldalán, ami 2001 óta világosítja fel az embereket az aszexualitásról. A szexuális vonzalmat csak bizonyos feltételek mellett érző személyek pedig tipikus szexuális érdeklődés és az aszexualitás közti szürke zónába esik – tehát valahol a kettő között helyezkedik el.

Honnan ismerheted fel a demiszexualitást?

Ha gyanakszol, hogy netán te is demiszexuális lehetsz, van néhány jel, amit a Washington Post újságírója, Meryl Williams szedett össze és amiket megfigyelve közelebb kerülhetsz a megoldáshoz. Szerinte az egyik első ilyen, ha neveztek már „jégkirálynőnek” vagy „prűdnek” az ágyban – egyébként ez az egyik legnagyobb tévhit, ami ezt a szexualitást övezi –, pedig nem vagy az, csak kell egy kis idő, amíg készen állsz az intimitásra. Ha nem érdekel a külső, a legtöbb kapcsolatod barátságból született és annak ellenére, hogy élvezed a szexet, nem az a legfontosabb számodra, akkor ezek Williams szerint szintén jelenthetik azt, hogy a demiszexuális spektrumhoz tartozol.

Poliamoria

A poliamoria egészen egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy egyszerre több embert szeretsz és van velük intim kapcsolatod. Nem összekeverendő a poligámiával, ami inkább vallási indíttatású és elsősorban férfiközpontú koncepció, vagyis: egy férfinak több felesége van. A poliamoria azonban nem szab nemi határokat a szerelemnek.

Ez nem csak nyitott kapcsolatot jelent?

Nem – bár sokan azzal azonosítják. A poliamor kapcsolatok nem teljes mértékben a szexről szólnak, míg a nyitott kapcsolatokat általában a párkapcsolaton kívüli szexuális viszony határozza meg, ami nem fejlődik kapcsolattá. A poliamoria lényege, hogy több kapcsolatod van, amiben a szerelem és az érzelmi kötődés a fő motiváció.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Polyamorous Manu (@polyamory_awareness) által megosztott bejegyzés

Mik a poliamoria szabályai?

A gyakorlatban a poliamoria rengetegféleképpen kinézhet. Ahogy a Women’s Health magazinnak Matt Lundquist elmondta, „egy poliamor kapcsolatban részt vehet három vagy több relatíve egyenlő partner, akik randiznak egymással vagy akár együtt is élnek. De az is lehetséges, hogy egy vagy több partnernek a kapcsolatuk mellett van néhány lazább viszonya is.”

Viszont ahhoz, hogy ez működni tudjon és senki ne sérüljön, nem mondhatjuk, hogy a szabály az, hogy nincs szabály. Érdemes a legelején megegyezni egy rendszerben, ami mindenkinek jó. A négy legfontosabb értékrend, amit figyelembe kell venni, az a bizalom, a kommunikáció, a beleegyezés és a kölcsönös tisztelet.

Sapioszexualitás

Sapioszexuálisnak lenni annyit tesz, hogy elsősorban az intelligencia okozza a szexuális vonzalmat. Azaz: az intelligencia a legfontosabb tulajdonság, ami miatt vonzóvá válik valaki, jóval megelőzve a külsejét vagy a nemét.

A többség vonzónak találja, ha valaki okos, nem?

De, bizonyos mértékig. Egy ausztrál kutatócsoport létrehozott egy sapioszexuális kérdőívet, amivel meg tudták állapítani, hogy az emberek valóban szexuálisan vonzódtak-e az intelligenciához (amit IQ-hányadossal mértek) és akartak-e kapcsolatot egy ilyen okos személlyel. Rájöttek, hogy olyan 120-as IQ-ig a résztvevők mindegyike romantikusan és szexuálisan is vonzódott az intelligenciához, ám afelett már drasztikusan csökkent az érdeklődés. Így már csak a sapioszexuálisok értékelték a 120 feletti IQ-t.

Miből tudhatod, ha sapioszexuális vagy?

Ha bejön, hogy valakinek van esze, az még nem jelenti azt, hogy sapioszexuális vagy. Viszont ha konkrétan beindít a másik intelligenciája, vagy azonnal hangulatba kerülsz egy heves politikai/kulturális/akármilyen eszmecserétől, és az érzelmi szikra helyett neked inkább intellektuális szikra kell ahhoz, hogy szexuálisan vonzódj valakihez, akkor nagy rá az esély, hogy a sapioszexuálisok táborát erősíted.

„A sapioszexuális emberek gyakran addig nem tudnak szexuálisan kötődni a partnerükhöz, amíg nem került sor köztük valamilyen mély beszélgetésre. Az intellektuális  kapcsolat az esetükben sokkal hatásosabb előjáték lehet, mint bármilyen fizikai érintés” – magyarázta a Mind Body Greennek Casey Tanner.

Valódi szexuális orientációról van szó?

A sapioszexualitást gyakran éri kritika: az LMBTQ- özösség tagjait sokszor az életüket veszélyeztető fenyegetések érik, amiket a sapioszexuális emberek nem tapasztalnak, mert egyszerűen nem éri őket annyi diszkrimináció. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy ez ne volna valid identitás. „Az orientáció mint olyan, elsősorban a partner vagy potenciális partner nemi identitásáról szól. A sapioszexuálisok  pedig lehetnek melegek, heterók, biszexuálisak vagy pánszexuálisak. Így náluk a vonzalom nem a ki, hanem a hogyan kérdésében fogalmazódik meg” – tette hozzá Tanner.

Ismerkedj meg a többi LMBTQ-fogalommal:

Címkék: demiszexuális lmbtq poliamoria sapioszexuális

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

9 sztár, aki elárulta, hogyan veszítette el a szüzességét

9 sztár, aki elárulta, hogyan veszítette el a szüzességét

Ezek a sztárok őszintén meséltek arról, milyen volt életük első szexélménye.

Sztárok, akiknek már rég össze kellett volna jönniük

Ők lehetnének Hollywood álompárjai, olyan szinten működik köztük a kémia... Leglábbis a fanok szerint.

Ez az emojik titkos szexjelentése

Nem biztos, hogy elsőre a szex ugrik be neked ezekről az emojikról...

A 10 legjobb szextipp, amit valaha kaphatsz

Ráradásul ezeket a szextippeket szakemberek állították össze!

Amikor már közös pornónézés kell ahhoz, hogy a pasi kedvet kapjon a szexhez – Hogyan kerülj ki a hálózat csapdájából?

Nincs szex, nincs probléma. Vagy épp ellenkezőleg: azért nincs szex, mert problémák lapulnak a háttérben a kapcsolatodban. Mostantól Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus tanácsadó cikkei segítenek abban, hogy a szex ugyanolyan jó és izgalmas legyen mindkettőtök számára.

Így használd a randiappokat külföldön

Sőt, külföldön van csak igazán értelme használni a randiappokat!

6 meglepő dolog, amit az orgazmusnak köszönhetsz

Legközelebb, amikor túl fáradtnak érzed majd magad egy kis összebújáshoz, jusson eszedbe az alábbi lista, amiben összeszedtük, mi mindent is köszönhetsz egy orgazmusnak.

Meglepő dolgok, melyek egy csók hatására történnek a testedben

Igazad van, ha azt gondolod, a csók szuper örömforrás, de ennél többről van szó. Ha kíváncsi vagy, olvass tovább!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?