Tényleg a saját hasonmásod mellett lehetsz a legboldogabb?

Kedves Loki, köszönjük a kérdést, amit valószínűleg nézők ezreiben ültettél el: nárcisztikus dolog belezúgni valakibe, aki külsőleg és belsőleg is félelmetesen hasonlít hozzád, vagy csak egy meglepő örökség az evolúciótól? Beleástuk magunkat a témába.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tényleg a saját hasonmásod mellett lehetsz a legboldogabb?

Talán nem volt szándékos, de a Marvel legújabb sikersorozata, a Loki bedobott a nagy közösbe egy komoly párkapcsolati kérdést, amit végképp nem vártunk volna a csínytevés istenétől: logikus és evolúciósan minden okod megvan rá, hogy ugyanolyan partnert válassz magad mellé, mint amilyen te vagy, vagy egyenesen nárcisztikus dolog? (A cikk innentől nyomokban spoilert és evolúciós pszichológiát tartalmaz.)

Vegyük Lokit, aki Sereg Tímea párkapcsolati és szexológus tanácsadó szerint is megmaradt a 4-6 éves csínytevő énjénél. Csak az a fontos számára, ami neki kedvez, és bárkit képes feláldozni, hogy ő maga előre jusson. Bár a karakter rengeteg személyiségfejlődésen megy keresztül, ne felejtsük el, hogy ezzel az érett karakterrel végez Thanos a Bosszúállók: Végtelen háborúban, és az a Loki, akit megismerünk a sorozatban, egy félresiklott időutazás miatt megpattant variáns 2012-ből. Az igaz, hogy, miután foglyul ejti őt a TVA, kap egy gyorstalpalót az eredeti Loki életéből, ami inkább a saját és szülei halálában merül ki. Tehát viszonylag gyorsan traumatizálják a karaktert, ami elindíthat, és el is indít benne bizonyos folyamatokat. Ráadásul itt jön a képbe a női Loki variáns, Sylvie, akivel a 4. résztől elég nyilvánvalóan egymásba szeretnek, még ha csak plátói is a dolog. Hasonlít a hajuk (hullámos bob), a színészek keskeny arca és testalkata, a trükkjeik, a harci módszerük, a zsenialitásuk, vagyis gyakorlatilag egymás tükörképei.

Loki és Sylvie

Fotó: Chuck Zlotnick / Marvel

„A lány valójában az összes Loki legjobb verziója, ő a tökéletes, ráadásul az egyedüli nő. A Tom Hiddleston által alakított Loki variáns pedig, aki eddig nárcisztikusan csak önmagát szerette, hirtelen érezni kezd valamit a legjobb verziója iránt. Ez egyfajta vágy is lehet a részéről, hogy bárcsak olyan jól sikerült lehetne, mint maga a lány. Eddig bárkit feláldozott volna maga körül, hogy végre hatalomhoz jusson, most viszont önmagát áldozná fel, hogy segítsen Sylvie-nek megbuktatni a TVA-t.” – magyarázza Sereg Tímea.

Nárcizmus vs. homogámia

Loki, ahogy a kezdetekben megismerted, tényleg a patológiás nárcizmus megtestesítője, a sorozatban viszont a spektrum másik végére kerül. Nem szabad összekeverni ugyanis a nárcisztikus vonásokat a nárcisztikus személyiségzavarral. Teljesen oké, ha vannak nárcisztikus vonásaid, ha tudod, melyek a legelőnyösebb tulajdonságaid, ha tisztában vagy vele, mennyire szép vagy és ezt meg is mutatod az Instán és a Facebookon, vagy ha Lokihoz hasonlóan pontosan tudod, hogy vág az eszed. Sereg Tímea szerint a nárcisztikus vonások pont abban segítenek, hogy elérd a céljaidat, és szeresd magad, aminek az alapja egy egészséges önbizalom.

A nárcisztikus személyiségzavarnál viszont önbizalom helyett olyan nagyfokú szégyenérzetről beszélünk, amit az illető minden erejével leplezni akar – így hárít, másokat hibáztat, támad, és mindent elkövet, hogy különlegesnek mutassa magát.

Most, hogy tisztáztuk a fogalmakat, és valószínűleg alaposan átrendezted gondolatban az ismerőseid nagy nárcisztikus-térképét, nézzük meg, mi van akkor, ha két nárcisztikus személyiségzavaros egymásra talál. Meglepetééés: igazi happy end. Sereg Tímea szerint ez abból táplálkozik, hogy a partnerek nem fenyegetik egymást, hiányzik belőlük az empátia, az érzelmeik helyett pedig csakis az dominál, hogy bármi áron elérjék a közös céljaikat. Közben folyamatosan visszajeleznek egymásnak, ami ugyancsak létfontosságú egy nárcisztikusnak.

Na de mi van akkor, ha nem is állhatnál tőle távolabb, hogy nárcisztikus legyél, a pasid/barátnőd/férjed/feleséged viszont kívül belül olyan, mint te, vagy legalábbis nagyon hasonló. Itt figyel be az evolúciós pszichológia és a homogámia, vagyis a hasonlóság alapján történő párválasztás.

Loki és Sylvie

Fotó: Marvel

Több kutatás is bebizonyította, hogy a házaspárok nagyobb genetikai hasonlóságokat mutatnak, mint azok, akiket teljesen random párosítottak össze. Az elmélet szerint az emberek (és egyébként az állatok is) azért választanak magukhoz hasonló párt, hogy bebiztosítsák az evolúciós értelemben vett alkalmasságukat. Vagyis, ha fenotípus alapján hasonlítotok, tehát minél jobban emlékeztet rád a partnered külsőleg, annál valószínűbb, hogy a gyerekeitekbe is nagyobb mértékben sikerül átmenteni ezeket a tulajdonságokat. Ha a fenotípusos jellegek mögött tényleg a gének állnak, tehát a pasidhoz hasonlóan szőke vagy, és nem csak festetsz, vagy hozzá hasonlóan dúsak az ajkaid, és nem arról van szó, hogy rácsúsztál az overline technikára, az azt jelenti, hogy a genetikai hasonlóságotokat is felismertétek.

Előbb te!

Gondoltad volna, hogy minél nagyobb arányban egyezik a géned a partneredével, annál inkább megnő az önzetlen cselekedeteiteknek a száma és az intenzitása? Ezt már a Hamilton-elv mondja ki. És mivel mindketten érdekeltek vagytok abban, hogy a hasonló génjeitek visszaköszönjenek a következő generációban, automatikusan és tudat alatt támogatóbban lesztek egymással, mint egy olyan partnerrel, akivel nem hasonlítotok ennyire.

Itt vissza is köszön a Loki sorozat, amiben a Tom Hiddleston-féle Loki variáns szó nélkül elfogadja, hogy ez a történet nem róla szól elsősorban, és mindent megtesz – az ő legnagyobb meglepetésére is –, hogy támogassa a női variánst. Aki szintén nem ismer félelmet, ha a férfi variánsáról van szó. (Persze simán lehet, hogy az utolsó rész darabokra tépi ezt a narratívát, a kérdés és a mögötte álló evolúciós törekvés viszont továbbra is érvényes.)

Loki és Sylvie

Fotó: Marvel

Mi a helyzet az ősökkel?

De nem csak az áll a homogámia mögött, hogy a hasonlóságok alapján „kiszagolod”, kivel egyezik a génállományod, hanem egy gyerekkorod óta tartó tanulási folyamat is – írja a Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoportja. Ezt imprinting jellegű mechanizmusnak hívják, és az a lényege, hogy a fiúk gyakorlatilag mintaként tudatosítják magukban az anyukájuk külső jegyeit, ami nagyon nagy szerepet játszik abban, milyen nőt választanak később. Ráadásul minél jobb a kapcsolat a gyerek és az ellentétes nemű szülő között, annál nagyobb lesz a valószínűsége a későbbi egyezésnek a párválasztáskor.

Csak hogy visszacsatoljunk a Lokihoz: a csínytevés istene nagyon erősen kötődött az anyukájához, Friggához, tőle tanulta a trükkjeit (amiben egyébként a női Loki, Sylvie is brillírozik), sőt Thor szerint még nála is jobban szerette Lokit. Persze menet közben kiderül, hogy valójában nem is a szülőanyja, de az imprinting jellegű mechanizmus mégis vele ment végbe, vagyis ő számára a női minta. És milyen véletlen (az evolúciós pszichológia szerint nem), Sylvie Loki anyjához hasonlóan szőke és kék szemű. (Érdekesség, hogy amíg egy nő a partnerében az apukája középső arcterületét keresi, addig a fiúk az anyukájuk arcának alsó részét – ajkak, áll – kutatják egy másik lányban. Jó példa erre, Katalin hercegné és Meghan Markle apró, ajkak feletti anyajegye, ami Diana hercegnőnél is megfigyelhető volt.)

És persze ne feledkezzünk meg Sylvie Friggára emlékeztető személyiségjegyeiről (okos és nagyon öntudatos), a kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a személyiségjegyek hasonlósága is pont úgy szerepet játszik – és itt most nem a partnerek közötti hasonlóságra gondolunk. Hogy világos legyen: Sylvie rengeteg dologban olyan, mint Loki, és amiben nem, (hajszín, bölcsesség), az az anyukája miatt kialakult minta miatt tetszik neki annyira a lányban.

Loki

Ha az evolúciós pszichológiának nem hiszel, és kikéred magadnak, hogy mélyen, legbelül még mindig egy ősagy irányít, csak gondolj egy röpke pillanatra a legboldogabb sztárpárokra. Palvin Barbi és Dylan Sprouse olyanok, mint egy fiú-lány ikerpár, Benedict Cumberbatch pedig konkrétan feleségül vette a saját női hasonmását. És míg Hollywood szerelmei néha apró darabokra törnek, az ikertornyok köszönik szépen, rendíthetetlenül és boldogan állják a sarat.

Ha bírod a pszichológiát, és szívesen merülsz el hasonló témákban:

Címkék: evolúciós pszichológia hasonlóság homogámia loki nárcisztikus nárcizmus párválasztás sylvie szerelem

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szex-Szerelem

Ezeket a sztárszerelmeket legszívesebben örökre elfelejtenénk

Ezeket a sztárszerelmeket legszívesebben örökre elfelejtenénk

Vannak sztárpárok, akiket imádunk együtt, vannak, akikről el is feledkezünk a kapcsolatáról, és vannak az alábbi sztárszerelmek. Ezek annyira randomak és megmagyarázhatatlanok, hogy legszívesebben visszamennénk abba az időbe, amikor még békésen éltünk, mert nem hallottunk róluk.

„20 nővel feküdtem le, az édeshármasokat is beleszámítva” – Mindent az arany pénisz szindrómáról

Nem születtek Tom Hardynak, de nem is kell, míg aranyból van a péniszük. De mit tudnak ők, amit más férfiak nem? A lényeg valójában nem is ez, hanem hogy hányan vannak. SPOILER: kevesen. Utánajártunk az arany pénisz szindrómának.

10 tipp a tökéletes autós szexért

Ha beveted ezt a néhány trükköt, életed legjobb (autós) szexében lehet részed! Csak annyit mondunk: Titanic.

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?