10 kérdés a szexről, amire minden nő tudni akarja a választ

Miért nem kívánod úgy a szexet mostanában? Honnan tudhatod, hogy orgazmusod volt? Hogyan beszélj a sráccal a szexuális úton terjedő betegségekről? Egy sor izgalmas kérdést kaptunk a Cosmo-lányoktól, amire Sereg Timi párkapcsolati és szexuális tanácsadó válaszol.

10 kérdés a szexről, amire minden nő tudni akarja a választ

A szexualitást sehol nem tanultuk, ahogy azt sem tanította senki, hogyan birkózzunk meg a felmerülő problémákkal. A szexualitás témájáról senki nem beszélt úgy, ahogyan kellett volna, így felnőttkorra sokan valamiféle kárral szembesülnek. Hiszek benne, hogy a tudás a legjobb befektetés: a szexben és a párkapcsolatok terén is bármilyen életkorban tudunk azért tenni, hogy harmonikusabban éljünk. Abban segítek, hogy végre magadhoz ragadd az irányítást, hogy többet megtanulj a saját tested és lelked működéséről, hogy jobban megismerd önmagad.

2016 óta foglalkozom párokkal, nőkkel és férfiakkal is, és nem csak személyesen, hanem cikkekben, podcastekben is igyekszem minél hasznosabb és pontosabb információt átadni az emberi szexualitásról, arról, hogyan működhetünk együtt a párkapcsolatokban.

Mostantól rendszeresen találkozhatsz velem itt a Cosmo.hu-n, és ha beugrik egy kérdés, bátran tedd fel (kerdezz.batran@centralmediacsoport.hu).

Amit megígérek, hogy név nélkül látod majd viszont az oldalon, viszont igyekszem rá maximálisan válaszolni. Benne vagy?

Szex kérdezz-felelek

Fotó: Nick Onken

K.: Amióta fogamzásgátlót szedek, kevésbé kívánom a pasimat. Ez lehet a tabletta miatt, vagy a kapcsolatunkban keressem a hibát? Mit tehetek ellene?

V.: A szexuális vágyat számos tényező befolyásolja, de alapvetően a testünkben lévő hormonrendszer a legfőbb irányítója. Ha a hormonális rendszerben valamilyen változás történik, az minden esetben kihathat a libidóra – ilyen például a tartós stressz, ami megnöveli a kortizol hormon szintjét a testben, ezzel elnyomva a szexhormonokat.

A mai fogamzásgátló tabletták nagyon alacsony szinten tartalmaznak hormonokat, és természetesen az sem mindegy, milyen típusú tablettát szedsz – kombináltat vagy csak olyat, ami például progeszteront tartalmaz.

Érdemes lenne először a nőgyógyászoddal beszélned a libidó változásáról, és megkérdezni őt arról, hogy mennyire lehet hatással a tablettád a libidóra. Ha a szakorvos szerint lehet ilyen mellékhatása a gyógyszerednek, célszerű lenne váltani. Ha nem, akkor egyéb, lelki okai is lehetnek a libidó változásának: például ha a párkapcsolatodban vannak gondok (anyagi, napi együttműködésben eltérések akár a háztartás vezetésében, stb.), ha a munkahelyeden vannak problémák, esetleg a családban történtek nehéz élethelyzetek, akkor azok valószínűleg erősebben hatással lehetnek a libidódra, mint a fogamzásgátló tabletta.

K.: A jóni-tojástól tényleg jobb lehet a szex – mindkettőnknek?

V.: Alapvetően senkit sem buzdítanék arra, hogy idegen tárgyakat dugjon a testüregeibe. A jóni tojás is egyfajta idegen tárgy. Ha már kipróbáltad, vagy gondolkodsz rajta, mert megtetszett, akkor tudnod kell, hogy az első és legfontosabb a higiénia. A rendszeres fertőtlenítéssel megelőzhető, hogy bármilyen komolyabb fertőzést összeszedj.

A jóni tojás lényege az intim részek tornáztatása, azaz a medencefenék-izmok megfelelő mozgatása. Mint ilyen, jó dolog és hasznos lehet, hiszen a hüvely izmainak erősítése segíthet megélni az orgazmust behatolás közben (fontos, hogy nemcsak ez kell hozzá, hanem egyéb izgatások is), de a torna segíthet később a szülésre való felkészülésben is. Szóval az intimtorna miatt akár hasznos is lehet a jóni tojás használata, viszont fontos, hogy tudd, van a tornáztatásnak más módja is. Ha mégis a tojást választod, akkor a megfelelő előírásokat betartva gyakorolj vele.

K.: Néha kicsit vérzek szex után. Ez veszélyes vagy normális? Menjek vele orvoshoz?

V.: Gyorsan vissza is kérdezek: mit jelent a néha? És hol vérzel, a hüvelyednél vagy a végbélnyílásodnál? Mikor vesztetted el a szüzességed? Vannak-e olyan szexpózok, amik után gyakrabban érzed? Érzel-e szex közben fájdalmat akkor, amikor vérzel is? A fájdalmat hol érzed pontosan? A menstruációs ciklusodban hol tartasz, amikor a vérzést tapasztalod szex közben? Milyen színű a vér és milyen állagú? Mennyi vért veszítesz ilyenkor? Ezeket a kérdéseket fontos lenne megválaszolnod, mert ha kicsit barnás, és éppen a ciklusod előtti napokon vagy a ciklusod utolsó napjai után tapasztalod, akkor az normálisnak nevezhető. Akkor is az, ha az ovulációd, azaz a ciklusod közepe felé tapasztalod és viszonylag kevés, frissebb vérzést látsz – de tényleg csak keveset. Az sem mindegy, hogy a pénisz behatolása után vérzel vagy akkor, amikor a barátod az ujjaival izgat.

Ha bizonyos szexpózok után tapasztalod, mint például a hátsó behatolással zajló szexpózoknál, és esetleg nem voltál kellően nedves – síkosítót használtatok és kevés volt, esetleg éreztél behatolás közben egy kevés fájdalmat -, akkor érdemes lenne szexpózt váltani. Vagy csak akkor próbálgatni, amikor elég nedves vagy odalent.

Szex kérdés-válasz

Fotó: Nick Onken

K.: Ha a partnerem megcsalt, érdemes elmenni egy szűrővizsgálatra?

V.: Őszintén sajnálom, hogy át kellett élned a megcsalást, ez minden esetben érzelmi hullámzással, bizalomvesztéssel jár együtt. A kérdésedre válaszolva, STD szűrésre, azaz szexuális úton terjedő betegségek szűrésére a megcsalástól függetlenül mindenkinek érdemes lenne eljárnia, legalább kétévente. Vagy még többször, attól függően, hogy mennyire gyakran váltogattatok partnert az elmúlt években. Bárkivel megtörténhet, hogy új partnerrel találkozik, minden szépen alakul a kapcsolatban, hosszú távra terveztek és kölcsönös a szerelem. De lehetséges, hogy a partnered volt barátnője nem vallotta be, hogy több mint 30-50 partnere is volt a korábbi években. Nemcsak úgy lehet elkapni egy nemi betegséget, ha megcsaltak, hanem úgy is, ha olyasvalakivel vagyunk együtt, aki évekkel korábban sűrűn váltogatta a partnereit és nem, vagy csak alig védekezett.

K.: Hogyan kérdezzem meg a partnerem arról, volt-e már szexuális úton terjedő betegsége anélkül, hogy megbántanám? 

V.: A friss párkapcsolatokban ez egy fontos kérdés, hiszen meg kell oldani valahogyan a hosszú távú védekezést, és ez nemcsak a nem kívánt terhességre értendő, hanem az egészségre is. A korrektebb emberek általában szólnak arról, hogy ha korábban volt valamilyen gondjuk, ha kezelték őket valamiért, vagy éppen kezelés alatt állnak. Ha elébe akarsz menni a témának, felhozhatod úgy is, hogy jelzed, te gondolkodsz azon, hogy elmész egy teljeskörű STD szűrésre, volt-e ilyenen, van-e bármilyen tapasztalata. Innen már bátran rákérdezhetsz arra, hogy szedett-e korábban valamilyen gyógyszert, akadt-e gondja. 

K.: Hirtelen nagyon lecsökkent a libidóm. Érdemes felkeresnem egy szakembert? Hogyan segíthet a témában? Fogalmam sincs, mi történik egy ilyen tanácsadáson.

V.: A libidó változása ha lelki eredetű, és legalább 3-4 hónapja jelen van, érdemes felkeresni egy szakembert. Az első három alkalom általában rólad, az életedről szól, a családodról beszélgettek, a volt párkapcsolataidról, plátói szerelmekről, szüzesség elvesztéséről, első menstruációról például.

A harmadik alkalommal már kaphatsz házi feladatokat, amik könnyűek, beilleszthetőek a mindennapjaidba, és azt a célt szolgálják, hogy visszaszerezd a libidód.

Bárkit is választasz (férfit, nőt, idősebbet, fiatalabbat), el fogja mondani neked, hogy a libidó kétféle lehet: spontán vagy reagáló. Ha ételekkel kellene megfogalmazni, akkor a spontán az, hogy fejben nagyon kívánod a thai kaját, elképzeled, hogyan eszed, milyen finom lesz, mivel eszed majd, és aztán később nekilátsz. A reagáló pedig azt jelenti, hogy evés közben jön meg az étvágyad. A spontán libidó tehát az, amikor van a fejedben fantázia, képzelegsz arról, hogy aki tetszik, vele hogyan szerelmeskednél. Amikor pedig találkoztok, az agyad már készen áll a szexre, és csak utána követi a tested, azaz a nedvesedés, a merevedés. Akiknek reagáló a libidójuk, náluk a szex fejben általában fel sem merül, nem fantáziálgatnak a szexről, nem igazán foglalkoznak ezzel a témával gondolati szinten. Kezdeményezni sem nagyon kezdeményeznek. Náluk először a test kezd el ébredezni, csókolózás, simogatás, izgatás közben, és csak ezek után érkeznek meg agyban is oda, hogy megkívánják a szexet. Akinek viszont spontán a libidója, az kezdeményezőbb, és sajnos sokszor visszautasíthatja a partnerük, ha reagáló libidójú. Ez a reagáló libidójú azt jelenti, hogy nyitottnak kellene lennie a kezdeményezésre és nem azonnal visszautasítani, hiszen lehet, hogy csak időre van szüksége, hogy elinduljon a dolog. 

Szex kérdés-válasz

Fotó: Nick Onken

Van olyan is, hogy szexuális érintkezések, csókok, simogatások közben sem történik semmi, azaz nincs válaszreakció a testben. Ha ez tartósan jelen van, és akár hónapokról is beszélhetünk, akkor érdemes lenne hormonális vizsgálatokat kérni, nőgyógyász, endokrinológus segíthet. Gyakori, hogy akár cukorbetegség, akár pajzsmirigybetegség okoz drasztikus vágycsökkenést. Ha nincs semmi hormonális oka, akkor a lelki okok miatt szakember segíthet. Ő akkor is jó választás, ha hormonális okok állnak a háttérben, hiszen a gyógyszerezés mellett segíthet visszaszerezni a minőségi szexuális életet.

K.: Mit tegyek, ha a partnerem anális szexszel akarja feldobni a szexuális életünket, de én nem szeretném kipróbálni? 

V.: Ha a partner érezteti, hogy ha nem mész bele, akkor vége a kapcsolatotoknak, ha beszólogat, hogy más lányok bezzeg bármikor megtennék, hogy nem vagy elég jó nő, ha ezt nem csinálod, akkor ez bántalmazásnak minősül. Úgy hívják, hogy érzelmi bántalmazás. A szex minden formája és módja csodálatos, élvezetes, izgalmas tud lenni, de csak akkor, ha kölcsönös. A kölcsönös beleegyezés azt jelenti, hogy addig mész el, ameddig te szeretnél, ami számodra biztonságos. Ahogyan a partnered nem kényszeríthet olyasmire a szexben, amit te nem akarsz, úgy te sem kényszerítheted őt arra, hogy olyasmit tegyen, ami csak neked jó és ő nem akarja.

Az anális szex viszonylag gyakran felmerül a párok között, mint újdonság kipróbálása, de ha nem akarod, akkor csak azért, hogy őt ne veszítsd el, ne menj bele.

K.: Elmúltam 20, és még nem voltam együtt ÚGY senkivel. Hogyan és mikor mondjam meg a randipartneremnek – megmondjam-e egyáltalán?

V.: A 20 éves kor még bőven ideális ahhoz, hogy tapasztalatokat szerezz és olyasvalakivel veszítsd el a szüzességedet, akivel szeretitek egymást. 30 felett már szakember segítsége kellhet, de addig semmi szükség aggódni. Ha megtaláltad azt a valakit, akivel el tudod képzelni, hogy megbízol benne annyira, hogy együtt megéljétek a szüzességed elvesztését, akkor fontos, hogy elmondd neki. Ne az első randin természetesen, hanem akkor, ha már egy ideje csókolóztok, levetkőztették egymást, ha pettingre készültök vagy éppen már meg is éltetek együtt pár pettinget. A fokozatosság igen fontos, az a lényeg, hogy élvezd minden pillanatát ezeknek az első élményeknek, és a tested kellően felkészüljön a szüzesség elvesztésére.

K.: Mit tegyek, ha bennem marad az óvszer? 

V.: Sajnos nőgyógyászra van szükséged, minél hamarabb, hiszen ha csak egy kisebb darab is benned marad, az begyulladhat, betokosodhat és rengeteg komoly problémát okozhat a testedben.

Nem ciki elmondani neki, hogy mi történt, hiszen ezzel felelősséget mutatsz a saját testeddel szemben. Az egészséged legyen fontosabb a szégyenérzetnél.

K.: Honnan tudom biztosan, hogy orgazmusom volt?

A férfiak orgazmusa látványos, ezzel szemben a női orgazmus láthatatlannak tűnhet. De semmiképpen nem az érzetre. Ha felteszed ezt a kérdést, akkor valószínűleg még nem élted át magát az orgazmust – sem egyedül, sem partnerrel. Az orgazmus igen felfokozott érzés, kitörésszerűen jön a testben, megugrik a pulzusod, a levegőt szaporán veheted előtte és a hüvelyed izmai az orgazmus pillanatában elkezdenek összehúzódni. Ez a ritmikus összehúzódás egyre lassul, a pulzálás lassan megszűnik, és a test elernyed. Az arcod gyönyörű pírral lesz teli, megfiatalodsz legalább 10 évet (ha tükörbe nézel közvetlenül szex után, láthatod), és a mellbimbóid is merevebbek lesznek. Általában az orgazmus közeli állapotot jól jelzi, hogy szex közben a nők csípője magától megemelkedik (és észre sem vesszük közben, hogy ez történik), legyen az akár orális szex, akár kézi izgatás, akár behatolás. 

Merünk, és szeretünk is a szexről és a szerelemről beszélni:

Még több

Szex-Szerelem