Okos, csinos, magabiztos és SZINGLI! Az egyedüllét lehetőség, nem pedig hiányállapot

Egyesek igazi mélyrepülésnek tartják, a magányos, macskás élet előszobájának, mások viszont a legjobb önismereti tréningnek, ami által a legtöbbet tanulhatnak magukról. Te a szinglik melyik táborát erősíted?

Okos, csinos, magabiztos és SZINGLI! Az egyedüllét lehetőség, nem pedig hiányállapot

Anna 33 éves, elvált nő. Csinos, okos, remek egzisztenciával, ránézésre pontosan azt mondanád, hogy egy magabiztos szingli, aki az egyedüllétet nem egy hiányállapotként éli meg, hanem egy olyan élethelyzetként, amiből megpróbálja a legtöbbet kihozni. Ez azonban csak a látszat: hiába telt el már 2 év a válása óta, ő még mindig nem tette túl magát a dolgon. Gyűlöl egyedül lenni, mert nem tudja, mit kezdjen a szabadidejével. Nincs különösebb hobbija, amikor pedig megkérdezem tőle, hogy mi az, ami esetleg boldoggá teszi, akkor azt feleli:

Nem nagyon van ilyen.”

Nem, Anna nem depressziós, csak vágyakozik egy elképzelt társ után, mert azt gondolja, kizárólag párkapcsolatban lehet valaki boldog 

Ezzel szemben Patrícia, aki idén töltötte a 31-et, és szintén túl van egy közel évtizedes kapcsolaton, egyik programot szervezi a másik után. Imádja, hogy nem kell senkihez alkalmazkodnia, hogy azt tehet, amit akar, sőt, úgy van vele, hogy addig kell kihasználnia az időt, amíg teheti, hiszen, ha családja lesz, sokkal kötöttebbé válik minden. Azt a néhány kérdést is, amire kíváncsi vagyok, csak kutyafuttában tudom feltenni neki, mert rohannia kell tovább, estére színházjegye van. Azt mondja, ő sokkal magabiztosabb lett, amióta szingli, mert nincs mögötte háttérszél, mindent egyedül kell megoldania, és most jött rá, mennyivel több van benne, sokkal erősebbnek tartja magát, mint a kapcsolata idején. 

Anna és Patrícia mindketten egy-egy hosszú kapcsolatból léptek ki, de amíg az egyikük kifejezetten elégedett ezzel a helyzettel, addig a másikuk szükséges rosszként éli meg. Így adja magát: lehet valaki boldog, magabiztos szingli?  

 

 

 

önszeretet

Fotó: Getty Images / Carol Yepes

 

 

 

Szeretni akarsz valakit? Szeresd magadat! 

Carrie Bradshaw, a világ leghíresebb szinglije azt mondta a Szex és New York egyik részében: Ne felejts el először szerelembe esni saját magaddal. Úgy tűnik, hogy enélkül tényleg nem megy, dr. Németh Eszter Nóra jogász, válási és párkapcsolati mediátor szerint is az önszeretet a kulcsa a válasznak. 

Tévhit az, hogy majd a másik fél fog kiegészíteni vagy ő lenne felelős a jó közérzetedért. Amíg nem szereteted magad teljesen, amíg nem tudsz nemet mondani a romboló élethelyzeteknek, addig a kapcsolataid sem lesznek harmonikusak. Így a legszerencsésebb az, ha addig vagy egyedül, amíg rá nem jössz arra, hogy kerek egészet alkotsz önállóan is.

Caroline Müller pszichológus is hasonlóan fogalmazott az Insidernek adott interjújában, amikor a szingliség és az önismeret közötti kapcsolatot boncolgatta. A szakértő szerint az érzelmi függetlenség fejlesztése valójában segít érzelmileg stabilabbá válni. Ha az önbizalmad és az önértékelésed abból származik, amit a másik mond, akkor függővé válhatsz tőle. Például, tegyük fel, hogy csak azért gondolod, hogy szép vagy, szerethető és csodálatos, mert a pasid ezt mondja rólad. De, amikor megcsal téged, vagy csak szimplán elhagy, akkor ez a külső megerősítő tényező megszűnik, ezzel pedig az önértékelésed is mélyzuhanásba kezd. Pont ezért dr. Müller is azt az álláspontot képviseli, hogy a szingliség remek alkalom arra, hogy megismerd és megtanuld szeretni önmagad. 

Neked senki nem jó! 

Az önszeretet fontos, de a környezeti nyomás sok esetben felülírja a siker érzését, mert azt állítja, hogy szinglinek lenni ciki. Az a nő, aki nem köteleződik el, biztosan defektes, válogatós, hisztis, nehéz eset – márpedig ki akarna egy ilyen mellett lehorgonyozni? A társadalom egyáltalán nem segít abban, hogy ezt a helyzetet könnyű legyen megélni, mert az egész mögött van egyfajta negatív felhang, amit különösen nehéz kizárni a tudatból, még akkor is, ha egyébként jóban vagy magaddal. A szakértőnek erre van egy remek tippje: 

Tudatosítani kell azt, hogy azért vagy egyedül, mert épp így tudod magad balanszba hozni. Egyik kapcsolatból a másik kapcsolatba menekülés által nem fognak begyógyulni a sebek. Ilyenkor ugyanolyan sebzett kapcsolatba fogsz lépni. Elengedhetetlen a túllépéshez a tudatos hozzáállás – mondja dr. Németh Eszter Nóra.

Felejtsd el tehát a család és a kevésbé megértő barátok közös duettjét arról, hogy neked senki nem jó! Ha megteremted ezt a bizonyos egyensúlyt magad körül, az abban is segíteni fog, hogy amikor készen állsz a párkeresésre, akkor pontosan tudd, hogy mit vársz egy kapcsolattól, hogy mik azok a lényeges tulajdonságok egy partnerben, amik neked fontosak, amire már alapozni tudod a jövődet. Nincs értelme azért siettetni a dolgokat, mert a megmondóemberek szerint már itt vagy ott kellene tartanod az életben. A saját tempódat te diktálod, nem a szomszéd néni, aki mindig elmondja, hogy ő ennyi idősen már házas volt és öt gyereket nevelt. 

Emlékezz megint csak Carrie szavaira: „Szinglinek lenni régen azt jelentette, hogy senkinek nem kellesz. Most viszont azt jelenti, hogy csinos vagy és szexi, és kihasználod az időt, hogy eldöntsd, milyen legyen az életed és kivel szeretnéd tölteni.

Kovácsolj belőle előnyt! 

Azt se felejtsd el, hogy a szingliség nem egyenlő a magánnyal – hangsúlyozza Dr. Németh Eszter Nóra. Ahhoz, hogy meglásd, ez nem egy hiányállapot, hanem egy óriási lehetőség, nagyon sok múlik a hozzáállásodon. 

  • Nulladik lépésként, ha még nem vagy túl az előző kapcsolatodon, akkor gyászold meg. Fogadd el, hogy bizonyos emberek csak egy szakaszon át kísérnek el az életben. Addig vannak jelen, míg feladatuk van, és tanítaniuk kell valamit. Ha valami nagyon nem működött, akkor hinni kell abban, hogy lesz jobb és azokat a leckéket, amiket korábban megtanultál, azt a következőben már nem fogod elkövetni. 
  • Aztán kezdd el tudatosan élvezni a jelent, keresni azokat a momentumokat és helyzeteket, amik boldoggá tesznek. Ha megtanulod értékelni, mindazt, ami már a tiéd, akkor az további pozitív változást fog eredményezni az életedben. Ha ehhez esetleg arra van szükség, hogy a komfortzónádból kilépj, arra is adunk tippeket. 
  • Ezután fedezd fel az eddig rejtve maradt vagy elfeledett vágyaidat, amikre a párkapcsolat alatt nem jutott időd. Ha halogattál egy képzést vagy egy új szakmát, esetleg egy új hobbit, akkor most itt az alkalom, hogy belevágj. Ne keress kifogásokat, mert ezek által is rengeteget tanulhatsz önmagadról. 
  • Nem utolsó sorban pedig ne hagyd, hogy mások mondják meg, számodra mi a jó, mert azt csak te érezheted. Ne akarj mindenáron megfelelni mindenkinek. 

Ha elkezdesz tenni önmagadért, egyre jobban fogod érezni magadat a bőrödben, és talán pont ez az elégedett kisugárzás fogja meghozni az új társat az életedbe. A múltra tekints leckeként, a jelenre pedig lehetőségként, ezek együttesen határozzák meg a jövődet. És arról se feledkezz meg, hogy…

a legizgalmasabb, legnagyobb kihívást jelentő és legjelentősebb kapcsolat mind közül az, amit saját magaddal ápolsz. És ha találsz valakit, aki szereti azt, amilyennek te szereted magad, nos, az csodálatos érzés.
(Carrie Bradshaw)

Forrás: Insider

Legyél szakértő a saját kapcsolataidban:

Még több

Szex-Szerelem