Tényleg kedvesebb a srác, ha megcsal?

A tapasztalat azt mutatja, hogyha valaki félrelép, akkor sokkal kedvesebbé válhat a viselkedése, mert így szeretne kompenzálni. A Cosmo.hu párkapcsolati és szexológus szakértője, Sereg Tímea elárulja, milyen jeleket érdemes keresned!

Tényleg kedvesebb a srác, ha megcsal?

A hűtlenség, bármilyen életkorban és bármilyen típusú párkapcsolatban ér valakit, minden esetben rendkívül fájó. A bizalomvesztés garantált, az érzelmek olyan magaslatokban és mélységekben járnak, hogy az élet minden területére hatással vannak. Mindez akkor történik meg, ha kiderül. Általában úgy történik, hogy a partner szemfüles, és észreveszi a nyilvánvaló jelekből, mint a telefon dugdosása, éjszakai csetelések, túlórák, új ruhák, parfümök. De mi van akkor, ha a jelek annyira nem egyértelműek, sőt, a szex frenetikus, jobb mint bármikor, a partner ajándékokat ad, sokkal inkább odafigyel rád, mint korábban? A boldog tudatlanság állapotában elfelejthetjük, hogy sajnos ezek is jelei lehetnek a megcsalásnak, nemcsak az, ha hirtelen minden kütyüjét biometrikus azonosítóval védi le.

A több szex vagy a szexmentes élet is lehet a jele

A You harmadik évadában a főszereplő, Joe mindent megtesz, hogy a felesége boldog legyen, csak azért, hogy a feleség ne vegye észre, van egy harmadik fél is a kapcsolatukban. Még akár a nyitott házasság ötletébe is belemegy, mindent magára vállal, nehogy a legkisebb gyanú is felmerüljön a hűtlenségével kapcsolatban. Közben fejben azt tervezi, hogy hogyan lép le, ráadásul szex közben is a másik nőre gondol, így elviselhetőbb számára a helyzet. Azt, hogy ez minden hétköznapi megcsalóval így történne, nem lehet kijelenteni, az viszont biztos, hogy a hűtlenség ténye többféleképpen befolyásolhatja a szexuális életet.

A szex elmaradozhat a fő kapcsolatban (vagy házasságban), és idővel teljesen megszűnhet a félrelépés miatt. Ennek oka lehet a bűntudat, a szégyenérzet is, amiért az illető félrelépett, de akár az is, ha a külső kapcsolat nemcsak pár alkalomból áll, hanem tartósnak bizonyul. A hazugságok elkerülése is lehet a gond, de akár az is, hogy a hűtlen azt hiheti, a partnere (vagy felesége/férje) észrevenné szex közben a változást. A félelem és a szégyen erős motivációi lehetnek a szex elkerülésének, de ennek ellenkezője is lehet a megcsalás jele, ahogy a You sorozatban is látható: a szex jobb, nyitottabb, tartalmasabb is lehet, mint korábban. 

Egyes pároknál, akik párterápián, pártanácsadáson igyekeznek rendbe tenni a kapcsolatukat a megcsalás után, gyakran felbukkan a felismerés: akkor volt a legjobb a szex, amikor a partner félrelépett. A harmadik féllel megélt szenvedély átgyűrűzhet a házasságokba, párkapcsolatokba is, ez pedig garantálja, hogy sokkal jobb lesz otthon a szex. Gyakoribb is lehet, ráadásul minőségében is olyan újdonságokat tartogathat, ami miatt kicsit úgy érezhetik mindketten, mintha újra nászúton lennének. A hűtlen felek maguk sem tudják maguk, hogy ezt a viselkedést a harmadik fél jelenlététől kapják. Teljesen természetesen élik meg, és még csak azt sem lehet kijelenteni, hogy ilyenkor a harmadik félre vágynának és azt a vágyat vinnék át a hálószobába. Egyszerűen csak kapnak egy olyan hajtóerőt, amitől újra férfinek vagy éppen nőnek érzik magukat.

MOSTANTÓL RENDSZERESEN TALÁLKOZHATSZ VELEM ITT A COSMO.HU-N, ÉS HA BEUGRIK EGY KÉRDÉS, BÁTRAN TEDD FEL (KERDEZZ.BATRAN@CENTRALMEDIACSOPORT.HU).

Pénz, idő, hazugságok – a szeretősdi velejárói

A hűtlenkedésnek az is egyfajta láthatatlan jele lehet, ha nyoma vész a pénznek. Nem kell feltétlenül jelentős mennyiségre gondolni, pusztán rendszeresen tűnik el valamennyi. Amennyiben közös a bankszámla, a bankkártya, és mindkét félnek van hozzáférése a bank rendszeréhez, akkor nyomon követhető a pénz mozgása. Ha nem közösen kezelik a pénzt, akkor kevésbé lehet egyértelmű, hogy ki, mennyit, mire és hol költ. A harmadik félre biztos, hogy minden félrelépő pénzt költ, ha máshogyan nem, akkor az autóval többet tankol, hiszen többet utazik, de ez csak egy példa. Az éttermi ebédek, de akár a hosszú hétvégék, amik céges utazásoknak vannak álcázva, szintén pénzbe kerülnek. Márpedig ezekből hirtelen több lehet.

A partner napközbeni vagy egyéb, esti tevékenységét tekintve is lehet változás: esetleg sokkal többször nem elérhető, mint korábban. Azok, akik igazán jól tudnak hazudni, általában azt a módszert alkalmazzák, hogy félig igaz állításokat mondanak. Lehet, hogy valóban céges túlóra miatt nem volt elérhető a félrelépő fél, azt pedig elhallgatja, hogy a túlóra után felugrott a harmadik félhez, és együtt voltak. A hazugságokat a hasonló magyarázatok miatt nehéz lehet kiszűrni. A hűtlenkedő fél részéről a szégyenérzet persze nem marad el, ne hidd azt, hogy ezt bárki megúszhatja enélkül.

A szörnyű aranyszabály

A megcsalással kapcsolatban van egy aranyszabály, ami sajnos nem túl biztató. A hűtlenkedő partnerek általában nem bánják meg utólag sem, hogy egy harmadik fél bekerült az életükbe. Nem bánják a szenvedélyt, a szerelmet, a randikat, amiket megéltek vele. Csupán annyit bánnak, hogy megbántották a partnerüket ezzel. A kettő között óriási a különbség: annak, hogy bekerült valaki az életükbe, és felforgatta az addigi mindennapokat, örülnek. Emiatt is lehet kimondani, hogy minden megcsalás mögött van egy mélyen meghúzódó ok, ami a hűtlen felet erősen ehhez a megoldáshoz vezette. Ez lehet düh, régóta feloldatlan párkapcsolati konfliktus, sérülés a saját női/férfi szerepben, önbizalomhiány, bármi.

A párkapcsolatokban, házasságokban minden félnek van valamilyen érzelmi kijárata. Ez lehet egy tévésorozat ledarálása egyedül, vagy videójátékozás, ez lehet egy hétvégi utazás a barátokkal, de ilyen lehet a megcsalás, sőt, maga a szakítás és a válás is az – csak ez végleges kijáratnak nevezhető. Számos oka lehet annak, hogy az egyik fél úgy dönt, hagyja magát sodródni és megél valami mást valakivel. Amíg egy affér eljut oda, hogy abból tényleges szexuális együttlét is legyen, érzelmekkel együtt, az idő. A bizalom a harmadik féllel szemben is fontos, hiszen a legtöbben úgy szeretnék megélni a szeretősdit, hogy a családjuk, élettársuk sose tudja meg, az életüknek ez a területe ne sérüljön. A bizalomhoz pedig idő is szükséges. 

Pár ölelés

Getty Images/YakobchukOlena

Kik azok akik félrelépnek és miért?

A pszichológia pár évtizede kezdett el foglalkozni az úgynevezett kötődési stílussal. A kötődési stílus azt jelenti, hogy a szülő (gondozó)-gyerek közötti kapcsolatokat osztályozták a pszichológusok a hatvanas-hetvenes években, amit később, a nyolcvanas években kiterjesztettek a felnőttkori párkapcsolatokban meglévő kötődésre is. Két főbb csoportot neveztek meg: a biztonságosan és a bizonytalanul kötődőkét. A biztonságosan kötődő férfiak és nők pozitív múltbéli élményeket tudhatnak magukénak, életüket a biztonság jellemzi. Ők könnyen közel kerülnek másokhoz, nem okoz számukra gondot a bizalom, önmagukat pozitívan látják, nem probléma az intimitás megélése, ahogy az egyedüllét sem gond. Azok, akik biztonságosan kötődnek, pozitív és negatív érzelmeiket egyaránt képesek szabályozni. 

A bizonytalanul kötődőket a pszichológusok három alcsoportra osztották: a szorongó-aggodalmaskodókéra, az elutasító-elkerülőkére és a bizalmatlan-elkerülőkére. A szorongók az igazán szoros érzelmi kapcsolatok nélkül nem érzik jól magukat, magas szintű elfogadást várnak el a partnertől, nem látják annyira pozitívan saját magukat, aggodalmaskodók, lobbanékonyabbak. Ők a ragaszkodóbb típusú partnerek a párkapcsolatokban. Az elutasító-elkerülők a legkevésbé sem szeretnek másoktól függeni, ahogy azt sem viselik el, ha mások függnek tőlük. Kevesebb intimitásra vágynak a kapcsolataikban, hajlamosak a visszautasításra visszautasítással reagálni. Az elszigeteltség érzése jellemezheti őket. 

A harmadik alcsoport, a bizalmatlan-elkerülő nők és férfiak gyerekkorukban súlyos veszteséget éltek meg: ez lehet szexuális zaklatás, molesztálás is akár. Felnőttként igen nehéz számukra bárkihez közel kerülni, pedig vágynának rá, de nem képesek elviselni az érzelmi közelséget. Kevés intimitást képesek megélni felnőttként, elutasítják a partnereiket, elnyomva a saját érzéseiket. Ők azok, akik szinte soha nem képesek igazán megnyílni a partnerüknek. 

Mindezt azért jó tudni, mert a kötődési stílus megadja a választ arra, kik azok az emberek, akik könnyebben, bátrabban választják a megcsalást. Az elkerülők nagyobb valószínűséggel lépnek félre, mert kevesebb intimitásra vágynak, igazán mélyen nincsenek ott a párkapcsolataikban, kevésbé képesek az elköteleződésre. Ez nem azt jelenti, hogy minden olyan ember, aki biztonságosan kötődik, soha nem lép félre, vagy hogy minden elkerülő kötődésű nő és férfi félrelépne. Azt jelenti, hogy a biztonságosan kötődők az átlagosnál nagyobb eséllyel lehetnek hűségesebbek, amíg az elkerülők az átlagnál nagyobb valószínűséggel léphetnek félre.

Adott tehát az, ahogyan felnőttként képesek vagyunk kötődni egymáshoz, és adottak a párkapcsolati gondok is, amik így együttesen hozzátehetnek ahhoz, hogy valaki úgy döntsön, félrelép. 

Van azonban olyan hűtlenség is, ami nemcsak a testiségben nyilvánul meg, hanem egészen máshogy: ez az érzelmi megcsalás. Megcsalni ugyanis nemcsak úgy lehet valakit, hogy lefekszünk egy harmadik féllel. Érdemes feltenni a kérdést, mi esne rosszabbul: ha kiderülne, hogy a partner egyetlen éjszakát töltött szexuálisan valakivel külföldön, vagy az, ha rendszeresen átjárna valakihez, akivel együtt főznek, együtt néznek sorozatokat, együtt beszélik meg a gondjaikat, együtt játszanak – de nincs köztük testi kapcsolat. Ha ez utóbbi, az is jogos, hiszen szex nélkül egy harmadik féllel olyan intimitást él meg, ami lehet, hogy hiányzik régóta a kapcsolatból.

A félrelépések ritkán maradnak titokban, és ha kiderülnek, akkor pusztító hatással lehetnek az élet minden területére. Van azonban egy olyan hatásuk is, hogy kiderülhet, van-e még érzelmi tartalék a kapcsolatban (házasságban), érdemes-e folytatni. Ha igen, és a kapcsolat megmentése a cél, akkor a félrelépés vészjelzése annak, hogy valamin fontos változtatni. Ebben párterápia segíthet.

Hoztunk még néhány párkapcsolati érdekességet:

Még több

Szex-Szerelem