Andy Vajna 10 legsikeresebb filmje

Ezek voltak az elhunyt filmproducer legjobb filmjei.

Andy Vajna 10 legsikeresebb filmje

74 évesen budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, világhírű filmproducer, televízió tulajdonos, a magyar filmgyártás megreformálója. Még gyermekkorában vándorolt ki Amerikába, ahol híres filmproducerré vált és számos elképesztően sikeres film fűződik a nevéhez, sőt több Oscar-díjas alkotás is.

Terminátor 3: A gépek lázadása

Ő és Arnold Schwarzenegger nagyon jó barátságban voltak, így nem is volt kérdés, hogy az addigra már kultuszfilmnek számító Terminátor folytatást együtt csinálták. A filmben Schwarzenegger mellett feltűnt még Claire Danes, Nicki Stahl és Krisanna Loken is.

Rambo filmek

A Rambo filmek forgatása alatt Sylvester Stallonéval is hosszantartó barátságot kötöttek, a 80-as években készített filmek nem csak külföldön, de itthon is kultuszfilmnek számítanak és ezek alapozták meg a színész karrierjét.

Die Hard 3

Az 1995-ös film abban a második legsikeresebb lett a megjelenése évében – ez az, amiben Bruce Willis 5 éves szünet után ismét bevállalta John McClane szerepét.

via GIPHY

Elemi ösztön

1992-ben bemutatott amerikai thriller, amiben olyan világhírű színészek játszottak, mint Sharon Stone és Michael Douglas. A filmben Nick Curran (Douglas) rendőrnyomozó egy gazdag rocksztár brutális meggyilkolása ügyében nyomoz, de a nyomozás közben kapcsolatba bonyolódik az első számú gyanúsítottal, Catherine Tramellel (Stone).
Az alkotás már a megjelenése előtt nagy visszhangot váltott ki, ám a tiltakozások és botrányok ellenére az Elemi ösztön az 1990-es évek egyik legsikeresebb amerikai filmje volt.

via GIPHY

Én, a kém

Ez a film nem csak Andy Vajna miatt kötődik Magyarországhoz, hiszen az egészet Budapesten forgatták. A komikus kémfilmben egyébként olyan nevek szerepelnek, mint Eddie Murphy, Owen Wilson és az X-Men filmekből ismert Famke Janssen.

Az miniszter félrelép

Vajna első magyar filmje ez volt, amiben korábbi szerelme, Dobó Kata mellett felvonultatta az akkori színésztársadalom legnagyobbjait, így 1997-ben ez volt minden idők legnézettebb magyar filmje – összesen 750.000 ember nézte meg a mozikban.

Szabadság, szerelem

A Szabadság, szerelem 2006-ban készült, az 1956-os forradalom eseményeiről szól, amit az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül mutat be. Olyan nevek szerepelnek a filmben, mint Dobó Kata, Fenyő Iván és Csányi Sándor.

Saul fia

A Filmalap 310 millió forintos támogatásából megvalósult, a holokauszt témáját nem szokványos módon ábrázoló alkotás 2015-ben Cannes-ban elnyerte a fesztivál nagydíját 2016-ban a Nemes Jeles László által rendezett Saul fia lett az első magyar alkotás, amely megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, majd ezután a film az Oscar-gálán is bezsebelte az elismerést. 2017-ben a legrangosabb brit filmes elismerést, a BAFTA-t hozta haza – magyar filmek közül ez eddig csak Szabó István Redl ezredes című filmjének sikerült, 1985-ben.

via GIPHY

Mindenki

2017-ben Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte meg a legjobb rövidfilmnek járó aranyszobrot, melyet szintén a Filmalap támogatásával hoztak létre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🇭🇺HUNGARY🇭🇺 (@all_of_hungary) által megosztott bejegyzés, Febr 27., 2017, időpont: 4:32 (PST időzóna szerint)

Testről és lélekről

2017-ben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása elnyerte többek közt az Arany Medvét is. 2018-ban ott volt a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-jelöltjei között – szóval a magyar filmesek több egymást követő évben is tartoltak a nemzetközi díjátadókon, ami elképesztő eredmény.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alexandra Borbely (@szandraborbelyova) által megosztott bejegyzés, Márc 4., 2018, időpont: 4:00 (PST időzóna szerint)

Még több

Sztárhírek