2019.09.18.@ 13.09

Miért utálják Meghan hercegnét ennyire?

Egyre jobban eldurvulni a hercegnéi cicaharc kezd Meghan és Katalin között! De vajon mi lehet az oka, hogy ma már szinte divat utálni Harry feleségét? Steiner Kristóf utánajárt…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Miért utálják Meghan hercegnét ennyire?

„Meghan hercegné orra látványosan megváltozott”, „Már megint mit viselt egy társasági eseményen?”, „Milyen sokat sejtető fotót posztolt Harry herceggel – látszik, hogy nem kékvérű, mint Katalin.” A világsajtó nap mint nap keresztre feszíti Meghant, míg Kate kizárólag dicsérő szavakat kap: „ízléses és visszafogott”, „intelligens és éleslátó”, „jótékonykodik, és szereti a népét”… Mintha csak egy modern tündérmesébe csöppentünk volna, igaz? A gond az, hogy míg a mesékben simán rápattinthatjuk a szereplőkre a „gonosz királyné”, és „jóságos királykisasszony” szerepet, a valóságos karaktereket nem lehet – vagy legalább is nem kellene – örökre megbélyegeznünk.

Oké, mind ismerjük a sztorit: a szelíd, lovagias és fess Vilmos együtt tanult művtörit a hamvas és ártatlan Katalinnal, aztán egymásba szerettek, és ők lettek a világ kedvenc hercegi párja. És ott van Harry: a bajkeverő, égő vörös hajával és ravasz mosolyával, no meg Meghan, a Hollywoodi wannabe színésznőcske, akiket egy vakrandin hoztak össze a haverok, és úgy egymásra kattantak, hogy másnap elutaztak együtt Afrikába… A többi tömény történelem. A dióhéjban elmesélt történet tanulsága, hogy légy makulátlan, szeplőtlen születésed pillanatától, aztán menj feleségül egy herceghez, és mindenki imádni fog.

Én világ életemben jobban szerettem a hétköznapi hősöket. Sosem kötött le, hogy Céline Dion virtuóz énekhanggal született, nagyobbra értékeltem az önmagát zéróból pop ikonná formáló Madonnát. Tehetségbe, jó családba, királyságba születni ajándék, de aki szomszéd lányból mindent kipróbált, szíve szenvedélye szerint élő, szabadlelkű kalandornőből a brit királyi családban köt ki, azért azt mégiscsak meg kell tapsolnom. Nem úgy volt, hogy Hamupipőkét is azért imádjuk, mert árva cselédből a királyfi szerelme lett?

via GIPHY

Azt hiszem, az a vágyunk, hogy kibeszéljünk másokat, és ítélkezzünk felettük egyszerűen abból fakad, hogy önmagunkat kívánjuk pozicionálni. „Ha én Kate mellett vagyok, én is hablelkű, szofisztikált kisasszony vagyok”, „Ha Meghan-párti vagyok, leigazolok a Trouble-maker csapatnál”, és bár valahol mélyen mindannyiunkban ott van Kate és Meghan is – csak nem merünk szembenézni saját kettősségünkkel. Választani akarunk, aki pedig máshogy dönt, mint mi, azt azonnal elutasítjuk, mondván: „Ha ő másképp gondolkozik, mint én, és neki van igaza, az azt jelentené, hogy nekem nincs igazam – ezt nem engedhetem meg magamnak.” Jó volna elengedni a címkéket, és esélyt adni mindkét lánynak – sem Katalinnak, sem Meghannak nem lehet egyszerű dolga, és bár sok lány a Disney-meséken nevelkedve valahol mélyen mindig is hercegnő akart lenni, a valóságban minél nagyobb az elvárás velünk szemben, annál nehezebb megfelelni másoknak.

A legnagyobb gond az anti-Meghan #TeamKate csapattal az, hogy sokan fel sem ismerik – sem a média, sem az azt fogyasztó Insta és Facebook trollok -, mekkora felelősségük, felelősségünk van. Nem is kell messzire menni a royal család példájától! Tisztán emlékszem az augusztusi reggelre 1997-ben, amikor felébredtem, és a tévét bekapcsolva megdöbbenten és megrendülten szembesültem vele: a bulvármédia fotós hősei halálba üldözték Diana hercegnét. A Szívek királynője máig jól jövedelmező pénzbevételi forrás a médiumoknak, sziluettjével hűtőmágneseket, tőle származó (vagy szájába adott) idézetekkel faliképeket adnak el világszerte, de ne feledjük: gyermekek maradtak árván, mikor a szenzáció éhes sajtó motoros lesifotósai egy sötét alagútban vakut villantottak Diana sofőrjének szemébe… Persze tudom, sokak összeesküvés elméletekre hivatkozva szentül hiszik: politikai érdekek kapcsán előre meg lett rendelve a gyilkosság.

Akárhogy is, nem cipelhetjük a vállunkon a felelősséget, hogy mindez még egyszer megtörténjen. Nem kiálthatunk ki egy újabb hercegnét törvényen kívülinek, nem elég jónak. Mi több, nem törthetünk pálcát olyanok felett, akiket kizárólag a hírekből ismerünk – saját bőrömön éreztem nem kevésszer, milyen könnyű egy klisé-szerű képpé, egy kiszámítható poszterfigurává formálódni, ha a médiának az az érdeke. Voltak interjúk, ahol a mondatom fele ottmaradt a vágóasztalon, csak hogy a mondandóm szöges ellentétét hozhassák ki a szerkesztők a monológomból. Az pedig napi szinten megtörténik, hogy a főzőkurzusaimon, pop-up vacsoráimon lakomázó vendégek megszólítanak: „sosem hittem volna, hogy ilyen vagy, amilyen – a tévéből / újságokból sokkal alacsonyabbnak / beképzeltebbnek tűntél”.

via GIPHY

Megkérdezte bárki ezt a két royal csajt, hogy szükségük van –e fogadatlan kritikusokra? Nem hiszem. Meghan Markle egyszer azt nyilatkozta: „Ha te akarsz lenni a főnök az életedben, emlékezned kell az értékeidre. Légy kedves önmagadhoz.” Azt hiszem, ezek a szavak mindannyiunkat emlékeztethetnek rá: magunkat és másokat is értékelnünk kell…

A kedvesség pedig még mindig a legszexibb kiegészítő – és persze közvetlen követi a hercegnői korona.

(Steiner Kristóf, Instagram: @kristofsteiner)

Címkék: Diana hercegné Katalin hercegné Kate Middleton meghan hercegné meghan markle royal család steiner kristóf utálat

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Sztárhírek

Jennifer Lopezt hazugnak nevezték, elege lett

Még mindig nincs vége a botox-parának!

Itt a bizonyíték, hogy Robert Downey Jr. a valóságban is Tony Stark

Imádjuk, amikor a Marvel sztárjairól kiderül, hogy IRL is szuperhősök!

Észreveszed, mi a furcsa Diana hercegnő fotóján?

Nagyon, de nagyon fókuszáltan kell megvizsgálnod a képet, hogy kiderítsd!

Meghan nem ússza meg, ki kell tálalnia a bíróság előtt

Úgy néz ki, mindent el kell mondania nyilvánosan.

Nagyon durva videó került elő Kanye Westről

Így még nem láttuk viselkedni.