Ez történik a testeddel, ha túlstresszeled magad

Itt az ideje egy kicsit visszavenni a tempóból.

Ez történik a testeddel, ha túlstresszeled magad

Úgy érzed, hogy túl sok dologgal kell egyszerre megbirkóznod, ok nélkül el tudnád sírni magad és a legkisebb dolog miatt is órákat bosszankodsz. Ezeket a stressz okozta jelzéseket már jól ismered, de sajnos ezen a szinten nem áll meg a negatív spirál, amit a túlfeszített állapot okozhat. Több évtizedes kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a szorongás hatással lehet a szerveidre, az idegrendszeredre, az emésztésedre és az agyadra is. Sokkal fogékonyabbá válsz a betegségekre, mivel gyengül az immunrendszered, de még mindig nem ez a legdurvább.

Elkergetett álommanó

Dr. Julia Blank szakértő szerint a fokozott stressz imszomniához vezethet, vagyis drasztikusan romlik az alvásminőség és az alvásidő is. Ezt a szervezet állandó készenléti állapota okozza, amivel együtt jár a megemelkedett adrenalin és kortizol szint. Ezzel a duóval még nehezebb megnyugodnod és álomba szenderülnöd, másnap pedig kialvatlanul ébredsz.

Mentális mess

Az alvási zavarok egyik következményeként, plusz a folyamatos aggodalom miatt (érzed benne az ördögi kört?) növekedhet a depresszió kialakulásának esélye és a szorongás is gyakrabban fordulhat elő. Egy 2017-es kutatás rámutatott, hogy az aggódás megváltoztathatja az agy struktúráját és a sejtek közötti kommunikáció módját is. Mostantól extra figyelmet fordítsd arra, hogy megnyugodj és befelé figyelj!

Hófehérke

Ha az előzőektől nem borultál még ki teljesen, akkor ez biztosan betalál: 2020-as kutatásban igazolták, hogy a stressz közvetlen kapcsolatban áll az őszüléssel egerek esetében. Az eredmények szerint a folyamatos stressz negatív hatással van a színanyag termelődésére. Idővel egyébként is fehérre váltanak a tincseid, de inkább ne segíts rá a folyamatra a határidőkön való pörgés miatt.

Szerencsére vannak trükkök, amikkel ura lehetsz a helyzetnek és stresszmentesebbé varázsolhatod a mindennapjaid. Próbáld ki az ITT található tippeket, hogy messzire kerüljenek a fenti ijesztő következmények.

Még több

Sztárhírek