Fake Famous: megnéztük, hogyan készülnek a kamu-influenszerek

Zsibbadtunk egy jót az HBO új dokumentumfilmjén, hogy végre filter nélkül lássuk, hogyan élnek VALÓJÁBAN az Instagram menő arcai.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fake Famous: megnéztük, hogyan készülnek a kamu-influenszerek

Megvan Los Angeles mára egyik legfontosabb látványosságaként számon tartott rózsaszín fal? A The Pink Wall, vagyis A SZELFIFAL, ami akkora influenszer-mágnes, hogy a világ különböző pontjairól utaznak ide emberek vagyonokat fizetve csak azért, hogy képeket lőjenek előtte az Instájukra. Semmi extra. Csak egy rózsaszín fal. A közösségi média, és az ezzel együtt megragadott figyelmünk mégis a Hollywood felirat szintjére emelte, holott a végeredmény semmivel sem több, mint egy gagyi stockfotó, amit egy émelyítően rózsaszín háttér előtt készítettek.

Ezzel a felütéssel indít Nick Bilton, a Vanity Fair újságírójának új HBO dokumentumfilmje, a Fake Famous, ami egy nagyon izgalmas társadalmi kísérletre vállalkozott. A műsor kedvéért több ezer mikro-influenszer esett át meghallgatásokon, hogy végül kiválasszák azt a hármat, akinek időt és energiát nem kímélve alapozzák meg az influenszer-karrierjét. Hogy végül eljussanak arra a szintre, ahol ügyfelek fizetnek 250 ezer dollárt (kb. 70 millió Ft) egyetlen posztért cserébe, ami persze meg sem közelíti a csúcstartó Kylie Jennert a maga 1 millió dolláros gázsijával/poszt. Tisztázzuk már rögtön az elején: Nick Bilton valójában épített magának egy vattacukor illatú trójai falovat, hogy a gyomrában kuporogva érthesse meg, hogyan működik az Instagram-szörnyeteg, a netes hírnév, és tényleg megváltozik-e valakinek az élete, miután átkamuzza magát az algoritmuson.

Három kívánság

Vegyél egy vicces, kedves, meleg srácot (Wiley Heiner), aki híres akar lenni, és amíg el nem éri az álmát, a pszichopata főnöke személyi asszisztenseként keres filléreket. Egy bájos arcú, természetes szépséget (Dominique Druckman), aki színésznő akar lenni, de egyelőre be kell érnie egy arctalan robot vagy problémás tini szerepével. És végül egy dizájnert, aki kategorikusan kijelenti, hogy megérdemli a hírnevet. Egyikük sem tudja megfogalmazni, miért akar híressé válni, cserébe bármit megtenne érte. Nick és csapata végül őket választja ki, hogy „szerencsés” nyertesekként felépítsék az Instagram-jelenlétüket.

Tettetés a köbön

Senki nem érdekes, amíg nem figyelnek rá elegen, így Nick kezdésként 7500 botot, vagyis kamuprofilt és 2500 lájkot vásárol 120 dollárért (kb. 30.000 Ft) influenszerenként a Famoid.comról. (Felhasználóként már az is elég para, hogy a személyazonosságunkból, a fotóinkból, és az adatainkból talán ebben a pillanatban is szorgalmasan gyúrják a hackerek a botokat, hogy aztán módszeresen meggazdagodjanak belőle. Mármint belőlünk.) A botok szépen lassan csordogálnak, hogy ne legyen túl feltűnő, hogy a semmiből hirtelen több ezres tömeget sikerült bevonzaniuk a kezdő influenszereknek, ezután pedig éjt nappallá téve kell azon egyensúlyozni, hogy arányban legyen a követők, a lájkok és a kommentek száma.

De mégis hogyan lehet bevonzani igazi követőket, potenciális ügyfeleket, vagy legalább néhány menő ingyen cuccot, ha már van egy masszív bot-alapunk? Nick próbálja lekoppintani a receptet, és olyan kamuéletet villantani a kísérletben résztvevők számára, ami az igazán nagyoknál már bevált. „Nincs csokim, úgyhogy csinálok” – mondja az egyik fotózáson, majd némi felkockázott vajat nyakön önt egy kis kakaóval. (Elvégre fotón olyan, mint bármelyik méregdrága praliné.) Bőven elég 1-2 négyzetméternyi hazugságról/illúzióról gondoskodni, hogy elhintsd az Instagramon, mennyire menő vagy. Egy aprócska medence, némi zöld a háttérben (egyébként Nick otthonának udvara), egy menő fürdőruha + napszemüveg, és máris mindenki elhiszi, hogy a Four Seasons-ben lazulsz. Pláne, ha meg is adod helyszínként.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

dominique druckman (@dominiquedruckman) által megosztott bejegyzés

Ahogy megdöbbentően nem kell sokat fizetned (49 dollár, vagyis kb. 14.000 Ft óránként) azért sem, hogy magángép-díszletet bérelj néhány „nézd, olyan gazdag vagyok, hogy saját gépem is van” fotóért cserébe. Ami olyan népszerű, hogy a stábnak csak egy teljes hét várakozás után sikerül bejutnia. Bár élményt nem ad, a látszatért megéri hazugságba invesztálni, pláne akkor, ha feltörekvő vagy – véli Nick. És itt hullik el a kísérlet első influenszere, Chris, akinek a több tucat bot után forogni kezd a gyomra, ezért úgy dönt, saját erejéből akar boldogulni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CM (@chrisvsmyself) által megosztott bejegyzés

Néhány kamukép és a hirtelen megnőtt követőtábor után egy másik jelölt, Wiley Heiner Insta-karrierje is megreked, méghozzá egy troll miatt. Aki hiába tartozik a kevésbé bántó kategóriába, Wiley hónapokig nem posztol, miután egy igazi „őskövetője” megjegyzi, hogy a srác kezdi elveszíteni az identitását. Ennél már csak az a jelenet szívszorítóbb, amikor jóval később újra megoszt egy képet, de a lájk-tömeg, vagyis a visszaigazolás csak nagyon lassan érkezik meg. Ami felveti a közösségi média egyik legveszélyesebb spiráljának kérdését: ha nem lájkolnak elegen, az azt üzeni számodra, hogy nem vagy elég szép, nem vagy elég jó, nem vagy elég úgy általában?

Csíííííz vagy csalunk!

Bár Wiley hírnévre vágyott, nem tudott mit kezdeni a velejáró trollokkal, így kiszállt, mielőtt teljesen összeroppant volna. „Ha megnézzük a számokat, a tizenéves korban elkövetett öngyilkosságok, a tinédzserkori depresszió, és az internetes zaklatás növekedését, mind összefüggésben állnak a közösségi média térhódításával. Nem kérdés, hogy kapcsolat van közöttük.” – magyarázta Nick a Vogue-nak adott interjújában, majd egy Baratunde Thurston nevű író-aktivistától idézett: „Távol tartjuk a gyerekeinket a cigarettától az egészségkárosodás miatt. De ebben a birodalomban a farkasokra bízzuk őket.” A dokumentumfilm legnagyobb kérdése egyébként pont az, mi lesz azokkal a bizonyos big picture-t még értelmezni nem tudó gyerekekkel, akiknek már most az az álmuk, hogy egyszer úgy éljenek, mint kedvenc influenszereik. „Csak annyit látunk, hogy ezek a híres emberek áloméletet élnek. Örökké nyaralnak. Soha nem kell dolgozniuk. A tengerparton sütkéreznek. Mesés a testük. Kapják azt a sok ingyen ajándékot. Azt próbáltuk meg bebizonyítani a dokumentumfilmben, hogy mindez csak baromság. Kamu az egész.” – mondja Nick, amire szerinte egy bizonyos márka által szervezett csoportos utazás a legjobb példa. „Ezek a lányok a buszon fagyoskodtak, a sivatag közepén kellett átöltözniük, és az ételek is szörnyűek voltak. De ezt egyikük sem jegyzi meg a közösségi oldalán, ha azt akarják, hogy legközelebb is elhívják őket. Úgy értem, idézz fel egy olyan pillanatot, amikor azt láttad, hogy egy influenszer azt ecseteli, mennyire nem tetszik neki egy ingyen kapott dolog. Soha nem tenne ilyet.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Heard (@heardnetwork) által megosztott bejegyzés

Filterezett pandémia

A koronavírus alaposan beletenyerelt a dokumentumfilm forgatásába, viszont legalább egy sor újabb érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet. Nick és csapata, valamint az egyetlen, még kísérletben lévő, és egyébként egyre sikeresebb Domonique azt vette észre, hogy bizonyos influenszerek akkor is strandokról posztoltak, amikor azok egyébként zárva voltak a koronavírus miatt, és akkor is a saját testükkel voltak elfoglalva, amikor az egész világ az egészségügyben dolgozókra figyelt. „Úgy posztolnak, mintha semmi nem történt volna. Éppen ezért egyre inkább ráébrednek az emberek, mi a hiteles, és mi nem. Nem hiszem, hogy ezt az életmódot sokáig fenn lehetne tartani. És nem gondolom, hogy az influenszer-kultúra teljesen rossz lenne. Vannak, akik tényleg fontos kérdésekkel foglalkoznak, és olyanok is, akik belsőépítészeti képzéseket és főzőtanfolyamokat tartanak, vagyis mások számára is hasznos dolgokkal foglalkoznak. De szerintem ez csak az 5 százalékuk.” – nyomatékosítja Nick.

Nem állítjuk, hogy boldogan nézik majd végig az influenszerek, ahogy a dokumentumfilm élő hirdetőtáblákhoz hasonlítja őket, ahogy azok a márkák sem lesznek elragadtatva, akik kizárólag véleményvezéreken keresztül promózzák a termékeiket. A cukorkaillatú Instagramon szörföző, jobb életre vágyó felhasználóként viszont mindenképpen érdemes fejest ugrani ebbe a filtermentes dokumentumfilmbe, hogy ráébredj, effektek vagy ezres követőtábor nélkül is értékes vagy.

Címkék: dokumentumfilm fake famous hbo influenszer influenszer-kultúra ingyen ajándékok Instagram kampány kísérlet nick bilton programajánló programok unfluencer

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Sztárhírek

Marvel-sztárok, akikről fogalmad sem volt, hogy ilyen jó barátok

Marvel-sztárok, akikről fogalmad sem volt, hogy ilyen jó barátok

Nem véletlenül működik köztük olyan jól a képernyőn a kémia…

Kylie Jenner elárulta a babája nemét, és észre sem vetted

Akkora easter egget hagyott Kylie Jenner az Instagramján, amit maximum a Marvel filmektől szokhattál meg.

Fluor Tomi pikáns fotóval köszöntötte szülinapján Szabó Zsófit

Tegnap ünnepelte 33. születésnapját Szabó Zsófi, és nyilván nem telhetett el ez a nap anélkül, hogy fel ne köszöntötte volna Fluor Tomi. Erre az egyszerre vicces és zavarba ejtő kompozícióra viszont nem számítottunk.

Shane Tusup Hosszú Katinka tűrőképességét feszegeti

Az edző és a tanítványa elfoglalták Hosszú Katinka felségterületét, miközben az Iron Lady éppen egy másik országban van.

Korhatáros fotó készült Megan Foxról és Kourtney Kardashianról

Hát, a képeket elnézve nehéz szavakat találni... Egy biztos, Kim Kardashian fehérneműmárkája új célközönséget talált: a férfiakat.

Vilmos herceg vallomásától könnyekig meghatódsz

A herceg a gyerekkoráról mesélt, pontosabban arról, hogy Fülöp herceg milyen huncutságokra vette rá az unokáit.

Fájó döntést hozott Hosszú Katinka

Hetek óta az a legnagyobb kérdés, vajon Hosszú Katinka folytatja-e úszókarrierjét vagy sem. Végre megkaptuk a választ.

Borzalmas baleset miatt került kerekesszékbe a Szexoktatás sztárja, George Robinson

Isaac nem csak a sorozatban csupaszív karakter, de az őt alakító George Robinson is egy olyan srác, akivel szívesen lógnál együtt a hétköznapokban. Pedig egy szörnyű baleset után az egész életét újra kellett gondolnia a Szexoktatás színészének.

Nem Willie Garson az egyetlen színész, aki meghalt, mielőtt befejezhetett volna egy filmet vagy sorozatot

Az egész világot megrázta a hír, hogy a Szex és New York színésze, Willie Garson tragikus hirtelenséggel meghalt. És sajnos nem ő az egyetlen, aki már nem tudta befejezni élete nagy munkáját.

Ariana Grande retteg az életéért

Ariana Grandénak késes zaklatója van, akit ugyan már elkaptak, de az énekesnő most bevallotta, hogy még mindig félti a biztonságát.

Tovább durvul Angelina Jolie és Brad Pitt pere

A gyermekelhelyezési per, ami már több éve húzódik Angelina Jolie és Brad Pitt között, most újabb fordulatot vett.

Uma Thurman elárulta a „legsötétebb titkát”

Uma Thurman rendkívül személyes esszében vallott tinédzserkori traumájáról, amit a „legsötétebb titkának” nevezett.

Daniel Craig nem akarja, hogy nő legyen a következő James Bond

A most leköszönő James Bondnak nagyon nyomós érvei vannak az ellen, hogy a következő 007-est egy nő alakítsa. És mi affelé hajlunk, hogy igazat adjunk Daniel Craignek.