6 autizmussal élő sztár, akik mindenkinél sikeresebbek

Április 2. az Autizmus Világnapja. Ennek alkalmából bemutatjuk neked azokat a szupersikeres sztárokat, akikről nem is tudtad, hogy az autisztikus spektrum zavarba tartoznak.

6 autizmussal élő sztár, akik mindenkinél sikeresebbek

Április második napja egy nagyon fontos világnap: az autizmusé. A célja, hogy a világ figyelme ezen a napon az autisztikus spektrum zavarba tartozókra, amely tízmilliókat érint, ezzel segítve az elfogadást. Igen, spektrum, merthogy az autizmus nem egyetlen kategóriát jelöl. Az Autisták Ország Szövetsége szerint „vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik.”  Ez az agyuk eltérő fejlődése miatt van, és ez teszi őket olyan különlegessé.

Szerintünk ez nagyon fontos téma, ezért az Autizmus Világnapja alkalmából most összegyűjtöttük azokat a sztárokat, akik a spektrumhoz tartozókként kiemelkedően sikeressé váltak a karrierjükben. Meg fogsz lepődni a lista szereplőin!

Susan Boyle

A legtöbben úgy ismerik Susan Boyle-t, mint a félénk, introvertált skót énekesnőt, aki több, mint 14 millió albumot adott el miután megnyerte a Britain’s Got Talentet. De Susan még lehet ennél is inspirálóbb! Nemrégiben Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála, amivel még ő maga is tanulgatja az együttélést, de azt nyilatkozta, hogy a diagnózis igazi megkönnyebbülést jelentett számára.

Autizmus Világnapja - Susan BoyleFotó: Getty Images/Rocco Spaziani

Tim Burton

Az egyedi stílusáért imádott rendezőt ugyan orvos még nem helyezte el a spektrumon, de a volt élettársa, Helena Bonham-Carter szerint nagy rá az esély, hogy Burton autisztikus. A színésznőt áramként érte a felismerés, mikor egy autizmussal élő karakter szerepére készült fel, és rájött, hogy a kutatása nagyon is passzol Burtonre. Helena szerint többek között az autisztikus emberekre jellemző elhivatottság, a tény, hogy olyan dolgokat lát meg, amiket mások nem, és hogy mennyire képes belefeledkezni a munkájába azok a tulajdonságok, amik miatt olyan nagyszerű apa is Burton.

Autizmus Világnapja - Tim BurtonFotó: Getty Images/Victor Chavez

Albert Einstein

Nyilván utólag senkiről sem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy autizmussal élő lett volna, ennek ellenére Einsteinnek volt néhány igencsak jellegzetes tulajdonsága. Egyrészt nem volt számára egyszerű a közösségi élet, főleg felnőttként, hihetetlenül gyakorlatias volt, gyermekként pedig beszédproblémái voltak. Ezekből pedig a szakértők arra következtetnek, hogy a világ egyik leghíresebb tudósa talán az autisztikus spektrumhoz tartozhatott.

Autizmus Világnapja - Albert EinsteinFotó: Getty Images/ Bettmann 

Dan Aykroyd

A népszerű komikust két iskolából is kirúgták, mire végre enyhe Asperger-szindrómával diagnosztizálták gyerekként. Azóta Aykroyd, akit Oscarra is jelöltek, mindig is őszintén és nyíltan beszélt a tapasztalatairól, amik az elmondása szerint a Szellemirtókbeli ikonikus karakterének létrehozásában is rengeteget segítettek.

Autizmus Világnapja - Dan AykroydFotó: Getty Images/Gregg DeGuire

Bill Gates

Bill Gates maga sosem vallotta be, de a szakértők szerint simán elképzelhető, hogy az autisztikus spektrumhoz tartozik. Azok, akik így gondolják, az elméletük alátámasztásaként általában olyan dolgokat hoznak fel, mint az alig észrevehető előre-hátra mozgás, amit Gates akkor csinál, amikor nagyon koncentrál. Vagy a rövid, monoton beszédmódja, illetve a szokása, hogy azon ritka alkalmakkor, mikor személyesen beszél valakivel, kerüli a szemkontaktust.

Autizmus Világnapja - Bill GatesFotó: Getty Images/Getty Images

Daryl Hannah

A Szárnyas fejvadász,Kill Bill és a Sense 8 színésznője néhány évvel ezelőtt beszélt először arról, hogy gyerekkora óta tudja: Asperger-szindrómája van. Gyerekként ringatva nyugtatta meg saját magát, majd miután befutott színésznő lett olyan visszahúzódó volt, hogy nem adott interjúkat, de még a saját filmjei premierjére sem ment el. Később megtanult együtt élni a hollywoodi karrierrel járó nehézségekkel is, sőt, arra is marad energiája, hogy a környezetvédelemért küzdjön.

Autizmus Világnapja - Daryl HannahFotó: Getty Images/ Donna Ward

Hiszel az egyenlőségben? Szuper! Mi is:

Még több

Sztárhírek