Idén készítsd kólában a húsvéti sonkát, fantasztikus ízeket kapsz

Ha ez lesz életed első húsvéti sonkája, legyen különleges, ha pedig már a sokadik a sorban, akkor azért érdemes kísérletezned.

Idén készítsd kólában a húsvéti sonkát, fantasztikus ízeket kapsz

Oké, a kóla nem az a tipikus ünnepi hozzávaló, de hidd el, ebben az esetben nagyon is megéri kísérletezni, ha húsvéti sonkáról van szó! Ráadásul az elkészítése sem bonyolult, ha most nekilátsz, néhány óra múlva már meg is kóstolhatjátok!

Hozzávalók sonkához:

  • 2 kg kötözött sonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 liter kóla

A mázhoz:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál szegfűszeg
  • 1 dkg melaszos nádcukor (fekete melasz)

Így készítsd el:

A sonkát a fej hagymával tedd fel egy nagy lábasban főni a kólában. Nagyjából két-két és félóra kell ahhoz, hogy lassú tűzön a sonka megfőjön és a kólából csak a fekete cukormáz maradjon. Főzés közben néha forgasd meg a sonkát, hogy minden részét érje a kóla. Ha a sonka megfőtt, óvatosan vedd ki, szedd le róla a bőrét, de egy kis zsírréteget hagyj rajta, hogy ne száradjon ki. Majd irdald be késsel a sonkát, és szurkálj bele szegfűszegeket. Ezután már nincs más hátra: a cukrot, a mustárt, a melaszt keverd össze, és kend be vele a sonkát. Ha megvagy, tedd be a 170 fokra előmelegített sütőbe fél órára.

Extra inspiráció a húsvéti finomságokhoz:

Még több

Sztárhírek