7 szerep, amiért Robert Downey Jr. simán megérdemelte volna az Oscar-díjat

Hollywood egyik legtehetségesebb színésze, Robert Downey Jr. ma ünnepli 56. születésnapját, ennek alkalmából összeszedtük azokat az alakításait, amik Oscart érdemeltek volna, az Akadémia mégis figyelmen kívül hagyta őket.

7 szerep, amiért Robert Downey Jr. simán megérdemelte volna az Oscar-díjat

Mondhatjuk, hogy Robert Downey Jr. a színészi pályára született: édesanyja színésznő volt, apja pedig színész-rendező, az ő filmjeiben már 5 évesen kipróbálhatta magát. És mikor felnőttként az 1980-90-es évek fordulóján a saját jogán is megvillantotta a tehetségét olyan filmekben, mint a Fagypont alatt vagy a Chaplin, azonnal  kivívta magának a kritikusok és a szakma elismerését. De ez sajnos nem tartott sokáig: 1996 és 2001 között úgy tűnt, végül ő is egy lesz a zseniális fiatal művészek közül, akiknek a drogfüggősége átvette az irányítást az életük fölött. Viszont, mint ahogy azt már tudjuk, Robertnek sikerült maga mögött hagynia élete legsötétebb korszakát – 2003-ban az Éneklő detektívvel tért vissza a vászonra –, és ma már ő a világ egyik legnépszerűbb sztárja.

A nagy áttörést persze a Vasember jelentette számára 2008-ban, de Robert Downey Jr. sokkal több, mint Tony Stark. Fantasztikus hangja van, minden alakításában a maximumot hozza, és nem mellesleg annyira szerethető, hogy már 7-szer is elnyerte a People’s Choice Awardsot. Azonban bármennyire is imádja a közönség, a karrierje elején tapasztalt szakmai megbecsülés szerintünk még bőven nem tért vissza olyan szintre, mint amennyire RDJ megérdemelné. Ezért összegyűjtöttük azokat az alakításait, amikor Robertnek nem hogy egy jelölés, de konkrétan az Oscar-díj járt volna.

Chaplin

Ahogy említettük, Robert korai alakításai hatalmas kritikai sikert jelentettek, a Chaplinért pedig Oscar-díjra is jelölték. És nem véletlenül: a Charlie Chaplinről szóló film főszerepére Robert nemcsak hihetetlen dolgokat tanult meg – ennek köszönhetően tud hegedülni, illetve elsajátította a teniszezést bal kézzel –, de szinte teljesen eggyé vált a némafilmek legendás sztárjával. És bármennyire is szeretjük Al Pacinót az Egy asszony illatában (is) – ő nyerte el végül abban az évben az aranyszobrot –, az Akadémia óriásit hibázott, amikor nem RDJ-nek ítélte az Oscart, hiszen a játéka kiemelkedik az akkori és az azóta született életrajzi alakítások közül is.

 

 

 

Zodiákus

David Fincher filmjét már csak a hátborzongató igaz történet miatt is érdemes megnézned, de hidd el, nem a rendőrséggel játszadozó sorozatgyilkos fog megmaradni leginkább a Zodiákusból, hanem RDJ játéka. Nem azt mondjuk, hogy Jake Gyllenhaal vagy Mark Ruffalo ne lennének emlékezetesek a filmben, de Rob a Zodiákus gyilkos után nyomozásban felőrlődő újságíró szerepében jelenetről jelentre töri össze a szíved. Pedig valójában ő csak egy mellékszereplő, aki sokkal kevesebb játékidőt kap, mint ahogy az utólag megmarad benned.

Trópusi Vihar

Robertet életében kétszer jelölték Oscar-díjra. A karrierje elején a Chaplinért, és a visszatérése után, 2009-ben a Trópusi viharért. Ebben a képtelenül bizarr vígjátékban, ami egy filmforgatásról szól Kirk Lazarusként azokat az úgynevezett method actoröket parodizálja, akik a végletekig túltolják a szerepükkel való azonosulást. (Gondolj csak Daniel Day Lewisra, vagy mostanában épp Robert Pattinsonra.) A színészi alakítása – mind Kirk Lazarusként, mind Kirk karaktereként – olyan fantasztikusan sikerült, hogy konkrétan rá sem ismersz.

A bíró

Amikor már mindenki csak Vasemberként ismerte, RDJ bebizonyította, hogy bármennyire is ő a Marvel alappillére, nem lehet beskatulyázni.  A bíróban egy az apjától eltávolodott férfit alakít, és ha azt mondtuk, hogy a Zodiákusban összetöri a szíved, akkor hidd el, hogy ezt látván már semmi sem marad belőle egy darabban. Bár a film másik főszereplőjét, Robert Duvallt jelölték Oscar-díjra, kriminálisan nagy hiba volt az Akadémia részéről, hogy Robertet lehagyták a jelöltek listájáról. Merthogy A bíró alapvetően nem a legjobb film, Duvall és Downey kiemelik a középszerűségből.

+3: Durr, durr és csók, Sherlock Holmes és Bosszúállók: Végjáték

Ugyan egyik film sem olyan, mint amit az Akadémia realisztikusan fontolóra venne Oscar-jelöltként, ha mi lehetnénk a döntéshozók, a Durr, durr és csókban, a Sherlock Holmesban és a Bosszúállók utolsó részében nyújtott alakítására is gondolkodás nélkül szavaznánk. Szerintünk utóbbit nagyon nem kell magyarázni (Tony Stark halálát még mindig gyászoljuk), Sherlockként úgy hozta az arrogáns zsenit, hogy nem Vasembert láttad benne, a Durr, durr és csók pedig az egyik legalulértékeltebb vígjáték.

Robert Downey Jr.-ból nem elég:

Még több

Sztárhírek