„Veszíteni is egész jó, mert így élvezheted az estét” – 27 éves lett Saoirse Ronan, akit négyszer jelöltek Oscarra, de valamiért sosem nyer

13 évesen megkapta élete első Oscar-jelölését, azóta még 3-at bezsebelt, és még csak 27 éves. Saoirse Ronant Ryan Gosling a következő Meryl Streepnek tartja, szerintünk pedig ő lehet a generációja Jodie Fostere – ehhez már csak a jól megérdemelt aranyszobor hiányzik.

„Veszíteni is egész jó, mert így élvezheted az estét” – 27 éves lett Saoirse Ronan, akit négyszer jelöltek Oscarra, de valamiért sosem nyer

Saoirse Ronan még csak 27 éves, de már most 4 Oscar-jelölése van, és az egész világ ismeri a nevét. Csak nem tudja kiejteni. Elmondása szerint mindenhogy IS szólították már, volt Shelley, Cher és Ser-ray is, viszont, ha van valaki, akinek érdemes megtanulni a nevét, az ő – szóval, hogy elejét vegyük a küzdelemnek álljon itt fonetikusan a helyes kiejtése: szorsa ronen.

Saoirse egyébként ír, neve szabadságot jelent: a szülei pedig mindent megtettek azért, hogy a keresztnevéhez méltón nőjön fel. Annak ellenére, hogy szinte beleszületett a showbizniszbe – édesapja, Paul szintén színész, játszott például Az ördög maga című filmben Brad Pitt-tel, Saoirse pedig gyakran elkísérte a forgatásokra – és nagyon hamar, 9 éves korában kapta meg első szerepét a The Clinic című ír sorozatban, meglehetősen normális gyerekkora volt.

Már ha a normálisba beletartozik, ha valakit Oscarra jelölnek.

Pedig így történt: rögtön az első komolyabb szerepében, a Vágy és vezeklésben briliánsan alakította a tudálékos, mégis bizonytalan Brionyt. A történet szerint a kislány ártatlanul megvádolja nővére (Keira Knightley) szerelmét (James McAvoy) egy súlyos bűncselekménnyel, ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek. A film hatására Saoirse-t felfedezte magának a szakma, 13 évesen megkapta élete első Oscar–, Golden Globe– és BAFTA–jelöléseit.

Saoirse számára hatalmas élmény volt az első – de nagyon nem az utolsó – díjszezonja. „Azelőtt csak a tévében láttam az Oscar-gálát. Minden évben leültem és megnéztem. Mindig nagyon izgatott voltam, szóval számomra már csak az, hogy részt vehettem az eseményen, sőt, jelölt is voltam, nagyon szürreális érzés volt. Ez mostanra sem változott, és szerintem soha nem is fog.”

Saoirse Ronan első Oscar-gálájánSaoirse az első Oscar-gáláján 2008-ban (Fotó: Getty Images/ Jeff Vespa)

Akkor ugyan nem távozott szoborral egyik díjátadóról sem, az ezúttal már széles körben elismert tehetsége számos lehetőség ajtaját kinyitotta. 2009-ben megkapta élete első főszerepét a Komfortos mennyországban, ami újabb BAFTA-jelölést hozott Saoirse-nak, a következő évben pedig, csupán 16 éves korában felvették az Oscar-gálát szervező Akadémia tagjai közé. Az ezt követő években alakított kamasz gyilkost a Hannah – Gyilkos természet címszereplőjeként, volt vámpír a Byzantium című filmben, de 2013-ban a tini-disztópia hype-hullámot is meglovagolta A burok főszerepével, amiben egyszerre alakított egy lázadó ember lányt és egy parazita földönkívülit. Stephenie Meyer (igen, az Alkonyat szerzője) könyvének adaptációja ugyan nem tudta felvenni a versenyt Az éhezők viadalával vagy A beavatott-sorozattal, Saoirse mégis mindenkit lenyűgözött a lebilincselő játékával.

Csakhogy – ahogy az idősebb színészek gyakran figyelmeztették – 18 éves korára egyre kevesebb olyan szerepet kapott, ami igazán felkeltette az érdeklődését. „Szerencsés voltam, hogy jött A Grand Budapest Hotel, de a legtöbbször csak a barátnő, a szomszéd vagy a testvér voltam: kidolgozatlan karakterek” – mesélte a Guardiannek adott interjújában.

Ekkor kérték fel a Két királynő főszerepére, amiben Stuart Máriát, a skótok királynőjét alakította, csakhogy a produkció beindítása nem ment simán: a konkrét forgatásra még úgy 5-6 évet várnia kellett. Ezalatt pedig végérvényesen bevéste magát a nézők emlékezetébe, mikor újra berobbant az Oscarra a Brooklyn Elliseként. A New Yorkba vándorló ír lány története Saoirse életével is párhuzamba állítható: Bronxban született, de 3 évesen visszaköltöztek Írországba, 15 évvel később pedig visszatért New Yorkba.

„18 évesen úgy éreztem, meg kell tudnom, ki is vagyok valójában, ezért New Yorkba költöztem. Csupán 8 hónapot töltöttem a városban, de arra elég volt, hogy azt mondjam: megtaláltam magam!”

Pedig valójában sosem volt kérdés, pontosan ki ő: egy rendkívül intelligens, humoros nő, aki annak ellenére, hogy a filmiparban nőtt fel, végig megmaradt annak a felszabadult kislánynak, aki 13 évesen is volt. „Az én élményeim nagyon különböznek a korombeli fiatalokétól, de nem voltam szupersztár egy Disney-sorozatban vagy a Harry Potterben. Nem voltam híres. Csak egy gyerek, aki csinált dolgokat, és ezért nagyon szerencsés voltam.”

Az édesanyja, Monica minden forgatásra elkísérte, és az ő védelmezésének köszönhetően nem lett elveszett, mentális gondokkal küszködő felnőtt, mint olyan sok gyerekszínész előtte. Saoirse többször is beszélt arról, milyen fantasztikus nevelést kapott a szüleitől: egyszerre bátorították és hagyták színészként kiteljesedni, vagy húzták vissza a földre, hogy normális gyerekként iskolába járjon és legyenek igazi barátai.

Saoirse Ronan Golden Globe-győzelmeSaoirse 2018-ban elnyerte a Golden Globe-díjat a Lady Bird főszerepéért (Fotó: Getty Images/Theo Wargo)

Talán ezért lehetséges, hogy 27 éves korára nemhogy nem égett ki, lelkesebb és tettre készebb, mint valaha. Ezzel pedig Saoirse abszolút a kivétel a szabály alól: hiszen általában a kiskorukban Oscar-esélyes gyerekszínészek – mint például Anna Paquin, aki a Zongoraleckéért 10 évesen el is nyerte a szobrot – ekkor érik el karrierük csúcsát, egyre kevésbé jelentős szerepek találják meg őket, az Akadémia pedig többé alig ismeri el a munkájukat. Saoirse, aki tavaly a Kisasszonyok Jo Marchaként a negyedik jelölésének örülhetett, ebben minket Jodie Fosterre emlékeztet. A színésznő két Oscar-díj büszke tulajdonosa, először 14 évesen került a jelöltek listájára.

Való igaz, Saoirse-nak egyelőre egyetlen, a Lady Birdért kapott Arany Glóbusz figyel a fontosabb díjak közül a polcán – bár a Golden Globe is hatalmas dolog! –, az, hogy korábban üres kézzel távozott a gáláról nem a tehetsége hiányát jelzi. Ahogy Ryan Gosling fogalmazott 2014-ben, mikor a Lost River című filmjében rendezte Saoirse-t:

„Ő egy zseni. Olyan volt, mintha egy nagymesterrel dolgoznék együtt, aki Hollywood Aranykorából érkezett. Ő az új Meryl Streep.”

Saoirse pedig azóta is minden egyes alakításával bizonyítja, hogy Ryan kicsit sem túlzott: legutóbbi szerepében, az Ammonite-ban Kate Winslet kőzetkutató karakterének szerelmét, Charlotte Murchisont játszotta hihetetlen erővel és érzelemmel. A depresszióból lassacskán egyre életvidámabbá váló nő hangulatváltásait és energiáját olyan finomhangoltan adja át, amire kevesen képesek. A filmben Saoirse azt is megmutatja, hogy nem fél a merészebb húzásoktól: ő és Kate saját maguk koreografálták meg az egyébként nagyon nem szégyellős leszbikus szexjelenetet, melyek pont úgy sikerültek, ahogy azt minden nőnek látnia kell: nem a férfifantázia kielégítése, hanem az őszinte szenvedély érvényesül. Botrány, hogy az Ammonite-ért Saoirse nem kapott idén jelölést.

Ám őt ez a legkevésbé sem izgatja, ahogy az sem, hogy egyelőre még nem győzött az Oscar-versenyben: „Amikor nyersz, vár rád egy rakás interjú a médiával, nem marad időd arra, hogy táncolj egy nagyot. Szóval veszíteni is egész jó, mert így élvezheted az estét: az Oscar-gála elsősorban egy jó buli, bármi más már csak ráadás.” Mi ettől függetlenül azért szeretnénk más Saoirse kezében látni azt az aranyszobrot – és tudjuk, ha rajta múlik, bármelyik következő szerepéért megérdemeltem fogja megkapni.

Saoirse Ronan a 2020-as BAFTA-nSaoirse a 2020-as BAFTA-n (Fotó: Getty Images/Gareth Cattermole)

Bírod a vagány, tehetséges csajokat? Olvass róluk még:

Még több

Sztárhírek