6 dolog, amit biztosan nem tudtál az Oscarról

Ezeken az infókon akkor is meg fogsz lepődni, ha igazi szakértője vagy az Oscarnak!

6 dolog, amit biztosan nem tudtál az Oscarról

Az Oscar-gála most vasárnap (oké, hétfő hajnalban) lesz, ami azt jelenti, hogy nem kis várakozás után végre elértünk az idei díjszezon legnagyobb eseményéig. Ennek ellenére mi, földi halandók alapból elég keveset tudunk az Oscarról, úgyhogy utánanéztünk a legmeglepőbb tényeknek a díjátadóval kapcsolatban. Hidd el, ezek neked is újdonságok lesznek, még akkor is, ha te magad hatalmas Oscar-szakértő vagy!

A kezdetek kezdete

A legelső Oscar-gálát 1929. május 16-án tartották, a jegyek pedig össz-vissz 5 dollárba kerültek. Annak ellenére, hogy manapság csak a meghívottak, a nyilvánosság nem vehet részt az eseményen, a helyek továbbra is pénzbe kerülnek. Igen, a sztároknak fizetniük kell azért, hogy végigülhessék a díjátadót (!), egészen pontosan 750 dollárt, ami úgy 230 ezer forintnak felel meg. De térjünk vissza az első gálára: az estét a Hollywood Roosevelt Hotelben tartották és csupán 15 szobrocskát osztottak ki.

Akt modell

1928-ban az MGM művészeti vezetőjét, Cedric Gibbonst bízták meg meg azzal, hogy készítse el a díjat, amit majd átadhatnak az Akadémia nevében a győzteseknek. Miután a felesége bemutatta a mexikói színész-rendezőnek, Emilio “El Indo” Fernandez, Gibbons megkérte a férfit, hogy legyen az akt modelle a projekthez – a szobrot tehát egy valódi emberről mintázták.

Ki az az Oscar?

A kis aranyszobor hivatalos neve valójában nem Oscar, hanem az Akadémia kiválósági díja, de évtizedek óta senki nem hívja így. Abban viszont nincs egyetértés, honnan jött a szobrocska beceneve. Bette Davis biográfiája szerint az Oscart a színésznő első férjéről, Harmon Oscar Nelsonról kapta. Az elterjedtebb sztori viszont az, hogy 1931-ben Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa rádöbbent, hogy a trófea nagyon hasonlít az ő Oscar bácsikájára, a texasi Oscar Pierce-re. Ezt Sidney Skolsky riporter megírta, a többi pedig történelem.

A tiltott szó

Egyetlen szó van, amit a díjazottakat kihirdető sztárok nem mondhatnak, ez pedig a győztes. Tehát nem kezdhetik úgy a boríték felbontását, hogy „A nyertes pedig…”. Mert ehelyett ezt kell mondaniuk: „És az Oscart kapja…”.

Nem túl színes

Az Oscar 93 éves történetében egyetlen latina vagy ázsiai amerikai nő sem nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat. Fernanda Montenegro, Salma Hayek, Catalina Sandino Moreno és Yalitza Aparicio a 4 személy, akit valaha is egyáltalán jelöltek a kategóriában, ami 23 éve történt meg először. Merle Oberon pedig az egyetlen ázsiai származású jelölt – az ő 1935-ös jelölése óta egyetlen ázsiai-amerikai nő nem versenyezhetett a legjobb színésznő szobráért. Sőt, Halle Berry az egyetlen fekete színésznő, aki a kategóriában a trófeával térhetett haza – ez utóbbi idén akár meg is változhat: Andra Day és Viola Davis is esélyes a díjra.

Nem is olyan fontos?

Az ember lánya azt gondolná, az Oscar-díjnak olyan óriási a presztízse, hogy ha egyszer megnyered, akkor legalábbis külön vitrint csináltatsz neki. Hát, sok győztes nagyon nem így gondolkodik – és most még csak nem is arról van szó, hogy nem túl előkelő helyen tárolják a szobrot. Hanem arról, hogy többen konkrétan elvesztették az Oscarjukat: Angelina Jolie, Matt Damon, Jeff Bridges, Marlon Brando, legutóbb pedig Jared Leto vallotta be, hogy fogalma sincs, hol lehet a díj.

Még több érdekes fun factet itt olvashatsz az Oscarról:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek