5 ruha az Oscar-gáláról, amikkel súlyos üzeneteket adtak át a sztárok

Az Oscar-gála körül az elmúlt években egyre többször hangoztak el társadalmi állásfoglalások, amik gyakran a vörös szőnyegen is megjelentek. Nézzük meg, mik voltak a legemlékezetesebb esetek, mikor a sztárok a ruháikkal üzenték meg a véleményüket.

A vörös szőnyeg az a hely, ahol fokozott figyelem övezi a sztárokat. Ezt pedig az elmúlt években egyre gyakrabban használják ki arra, hogy fontos társadalmi kérdésekben foglaljanak állást. Emlékszel például arra, amikor a Golden Globe-on mindenki feketébe öltözött a #metoo-mozgalom támogatására? Bár az Oscar ennél eggyel szigorúbb, azért a legrangosabb filmes díjátadó szőnyegén felvonuló sztárokat sem kell félteni: ott is láthattunk már hasonló divat statementeket. A tavalyi évre már szinte bevett szokássá vált a dolog, így konkrétan tele volt ilyen ruhákkal a gála, és ha idén talán a vírus miatt nem is, de jövőre tuti, hogy még több hasonló szettet választanak a hírességek. Lássuk, mik voltak a legemlékezetesebb ruhák, amikkel a sztárok a vörös szőnyegről üzentek a világnak!

Natalie Portman

Hogyan kell stílusosan beszólni Hollywood legmeghatározóbb intézményének? Hát egy Dior Haute Couture palásttal, amibe belehímezték a mellőzött női rendezők neveit! Natalie Portman ruhájával a nemek közti egyenlőségért zseniálisan állt ki tavaly, a köpeny szegélyén pedig olyan tehetséges rendezők neveit olvashatod, mint Greta Gerwig (Kisasszonyok), Marielle Heller (Egy kivételes barát), Alma Har’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portré a lángoló fiatal lányról) vagy Lulu Wang (A búcsú) – mind-mind a díjszezon nagy kedvencei voltak. Az Akadémia amúgy tanult a hibájából: idén sokkal több nőt láthatsz a jelöltek között.

Oscar-ruhák súlyos üzenetekkel: Natalie Portman

Getty Images/Kevin Mazur

Billy Porter

Az első Oscar-gáláján, 2019-ben Billy Porter meghúzta a váratlant és egy felül öltöny alul báliruha outfitben lépett a vörös szőnyegre. Mivel a ruhája nem kicsit feltűnő, ezért ez már önmagában is egy erős üzenet, hiszen egyrészt az LMBTQ-közösséget képviselve az elfogadásra hívja fel a figyelmet. Másrészt viszont megnyitotta az utat a többi férfi híresség előtt, hogy – ha nem is annyira, mint Billy, de – nyugodtan megmutathassák a femininebb oldalukat is, és intsenek búcsút a toxikus maszkulinitásnak a vörös szőnyegen. És akkor jöttek az olyan srácok, mint Harry Styles vagy Timothée Chalamet, akik meghallották a felhívást. Imádjuk!

Oscar-ruhák súlyos üzenetekkel: Billy Porter

Getty Images/ Frazer Harrison

Waad al-Kateab

Tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriájában volt jelölve a Kislányomnak, Samának című film, ami a szír háború alatti életet mutatja be. A film rendezője Waad al-Kateab Natalie Portmanhez hasonlóan a hímzés segítségével foglalt állást fontos kérdésekben – ebben az esetben az idegengyűlölet ellen. Egészen pontosan egy arab verset varrtak al-Kateab szoknyájára, ami magyarra fordítva nagyjából így hangzik: „álmodni mertünk, és nem fogjuk megbánni a méltóságunkat”.

Oscar-ruhák súlyos üzenetekkel: Waad Al-Kateab

Getty Images/ Kevork Djansezian

Jane Fonda

Ami 2018-ban a Golden Globe-on a fekete ruhák voltak, az ugyanabban az évben az Oscaron kitűzők formájában jelentek meg. A Time’s Up mozgalom fekete kitűzői ugyan nem voltak olyan hangsúlyosak, de a jelentőségük ezerszer fontosabb volt. Így álltak ki a sztárok – mint Jane Fonda, Elisabeth Moss, Guillermo del Toro vagy Sam Rockwell – Hollywood hatalommal való visszaélése és a szexuális zaklatások ellen.

Oscar-ruhák súlyos üzenetekkel: Jane Fonda

Getty Images/ Frazer Harrison

Spike Lee

A híres rendező 2020-ban nem egy globális jelenséggel kapcsolatban választott öltönyt, hanem sokkal személyesebb okokból: ez volt az ő tisztelgése Kobe Bryant előtt. Az Oscar előtt nem sokkal, tragikus hirtelenséggel elhunyt kosaras lila- sárga színeit és mezszámát idézi a ruha – a 2-es szám kiemelésével, pedig Kobe kislányáról, Giannáról emlékezik meg a rendező –, de Spike Lee cipő-választása sem véletlen: ez egy Nike Kobe 9 darab. Egyébként különösen erős a rendező választása annak tudatában, hogy a tavalyi Oscaron nem emlékeztek meg Bryantről, aki nem mellesleg Oscar-díjat nyert korábban egy kisfilmjéért.

Oscar-ruhák súlyos üzenetekkel: Spike Lee

Getty Images/Axelle

Még több emlékezetes vörös szőnyeg-pillanatot hoztunk neked itt:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek