A 6 legmérgezőbb rendező Hollywoodban, akivel pokoli a közös munka

Sajnos nem Gal Gadot az egyetlen nő Hollywoodban, akinek toxikus rendezővel kellett dolgoznia. Bár az lenne a logikus, ha mindennek komoly következménye volna, sok hollywoodi direktor szemrebbenés nélkül alkothat(ott) egy-egy ilyen vád után. Mutatjuk, kik ők.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Csak legyél csinos és mondd el a szöveged” – ezt vágta Gal Gadot fejéhez Joss Whedon Az Igazság ligája forgatásán, amikor ki mert állni magáért, majd megfenyegette, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha bármit is tenne ellene. Ez a durva hatalommal való visszaélés nem egyedi Whedon karrierjében – a Buffy, a vámpírok réme sztárjai, Charisma Carpenter és Michelle Trachtenberg, illetve Gal kollégája, Ray Fisher szintén toxikusként festik le a rendezőt –, de sajnos egész Hollywoodban sem.

Mérgező rendezők

Getty Images/Rodin Eckenroth

Bár a #metoo-kampány elkezdte kigyomlálni ezeket a mérgező tényezőket, még bőven akadnak az álomgyárban olyan ma is aktívan dolgozó direktorok, akik abúzív viselkedéséről megdöbbentő sztorik keringenek. Ez pedig a filmtörténelemben fokozottan jelen van. Azonban miután ezeket a rendezőket „zseniknek” tekintjük, a közvélemény hajlamos a múltbéli kortársaikhoz hasonlóan egy legyintéssel elintézni a megrázó visszaélésekről szóló történeteket.

Mi most nem abban az extrém komplikált kérdésben akarunk állást foglalni, hogy a mű függetleníthető-e az alkotójától (azaz: hallgass-e Michael Jacksont, ha egyszer pedofiliával vádolják/nézz-e Woody Allen-filmet, annak ellenére, hogy feleségül vette a nevelt lányát), szimplán csak megmutatjuk, kik azok a mérgező rendezők, akik erőszakos természetükkel pokollá tették a velük dolgozó színészek életét.

Alfred Hitchcock

Hitchcock az egyik leghírhedtebb rendező Hollywood történelméből, aki 1) zseniális volt, 2) nyíltan, következmények nélkül bántalmazta több filmjének főszereplőjét. Akinek viszont az életét is pokollá tette, az Tippi Hedren volt, a Madarak és a Marnie sztárja. Előbbi forgatása során volt egy jelenet, amiben a színésznő karaktere, Melanie csapdába esik a hálószobában és brutálisan megtámadják a madarak. Ehhez elméletben mechanikus madarakat kellett volna használniuk, de azok elromlottak. Hitchcock pedig ahelyett, hogy megjavíttatta volna, élő állatokkal helyettesítette őket. Tippinek pedig 5 napon keresztül kellett átélnie azt, ahogy madarakat dobálnak felé, néhány betanított állat pedig szétcsipkedte a testét. Tippi később felidézte, hogy egy évre rá, a Marnie munkálatai során, a rendező megpróbálta őt megcsókolni és illetlen megjegyzéseket tett rá. Mikor a színésznő visszautasította a szexuális közeledéseit, Hitchcock állítólag megfogadta, hogy tönkreteszi a karrierjét: nem engedte szabadulni a szerződésük alól, ezáltal Tippi nem dolgozhatott más stúdióval, viszont egyetlen nagyobb szerepet sem kapott többé.

Mérgező rendezők

Getty Images/Hulton Archive

Quentin Tarantino

Uma Thurman nem egyszer dolgozott együtt Tarantinóval, így nem kevés mesélnivalója akadt a rendezőről, aki nem mellesleg meglehetősen jó barátja volt Harvey Weinsteinnek (#redflag). A New York Times egyébként éppen a #metoo-botrány kitörésekor, Weinsteinről kérdezte a színésznőt, így jött szóba Tarantino, aki a Kill Bill-filmekben és a Ponyvaregényben rendezte Umát. Csakhogy rendezésnél egy kicsit többet tett: Uma elmondása szerint fojtogatta őt és leköpte a filmek különböző jeleneteihez. És ami a legdurvább? Tarantino simán bevallotta, hogy igazak az állítások, de szerinte teljesen indokoltan cselekedett.

Mérgező rendezők

Getty Images/ Steve Granitz

Stanley Kubrick

Hitchcock mellett Kubrick az, akit még a filmrajongók is elnéző mosollyal mentenek fel az erőszakos viselkedése alól, mert hát „ő egy maximalista zseni, aki mindent megtesz a tökéletes végeredményért”. Akár még a színésznőjét is pszichológiai kínzásnak veti alá. Ő volt Shelley Duvall, a Ragyogás női főszereplője, akinek teljesen megromlott az egészsége a forgatás végére, mind mentálisan, mind fizikailag. Egy ponton csomókban kezdett hullani a haja a stressztől, mikor pedig ezt közölte Kubrickkal a rendező elsétált és csak annyit mondott a stábnak: „ne érezzetek együtt Shelley-vel”. A híres baseballütős jelenetet (ahol Jack Nicholson karaktere kergeti az ütővel védekezni próbáló feleségét) konkrétan 127-szer (!) vették fel. A színésznő a folyamatot „majdnem teljesen elviselhetetlennek” írta le. És ha ez nem lenne elég – bár ezt nem erősítették meg – állítólag a forgatás során Shelley egy árva betűnyi dicséretet nem kapott Kubricktól, aki emellett még a stábtól is teljesen elszigetelte őt.

Mérgező rendezők

Getty Images/ Evening Standard

David O. Russell

Néhány éve kiszivárogtak a Sony stúdióján belüli e-mailezések, amikből kiderült, hogy az Amerikai botrány rendezője, David O. Russell nagyon keményen abuzálta Amy Adamst a forgatás alatt. Az eset annyira eldurvult, hogy Christian Bale-nek kellett közbelépnie: „ez a fajta bántalmazás és őrült viselkedés még hollywoodi mércével is extrém” – szólt az e-mail. Amy egyébként őszintén beszélt az elszenvedett visszaélésről. Elmondta, hogy a legtöbb munkanapon szörnyen lesújtva érezte magát, gyakran tört ki könnyekben és megfogadta, hogy ha teheti, nem dolgozik többé O. Russell-lel. A rendező válaszra sem méltatta az esetet.

Mérgező rendezők

Getty Images/ Stefanie Keenan

Bernardo Bertolucci

Igen, az Utolsó tangó Párizsban egy remekmű, igen, Bertolucci fantasztikus rendező és igen, a filmbéli nemi erőszak igazi volt. Ha nem láttad, elmondjuk, miről van szó: Marlon Brando karaktere megerőszakolja Maria Schneider karakterét, vajat használva síkosító gyanánt. 2007-ben a színésznő elmondta, hogy nem elég, hogy a jelenet nem volt benne az eredeti forgatókönyvben, mikor ő aláírta a szerződést, de a vajról senki sem szólt neki előre. Maria elmondta, hogy „kicsit megerőszakolva” érezte magát, Bertoluccit pedig manipulatívnak nevezte. A rendező akkor még élt, így tudott reagálni a vádakra: bevallotta, hogy valóban nem szólt előre a dologról, mert azt akarta, hogy igazi legyen Maria megalázottsága, majd hozzátette, hogy nem érez bűntudatot, mert filmkészítőként „tökéletesen szabadnak kell lenned”.

Mérgező rendezők

Getty Images/Evening Standard

Lars Von Trier

A színész-énekesnő, Björk egy Facebook posztban vádolt meg ~egy dán rendezőt~ (aki nem lehetett más, mint a brutális filmjeiről ismert Lars Von Trier, miután ő az egyetlen dán rendező, akivel Björk valaha dolgozott) azzal, hogy a férfi megbüntette, amiért visszautasította őt, és részletezte a Táncos a sötétben című film forgatásán tapasztalt szexuális zaklatást. Von Trier pedig gyakorlatilag megerősítette, hogy bizony róla szólt Björk posztja, amikor tagadta a felhozott vádakat.

Mérgező rendezők

Getty Images/Emma McIntyre

Még több durva hollywoodi sztorit olvashatsz itt:

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Sztárhírek

7 fotó a királyi családról, amin kísértetiesen hasonlítanak egymásra

7 fotó a királyi családról, amin kísértetiesen hasonlítanak egymásra

Persze, a rokonságnál elkerülhetetlen némi hasonlóság, de ezeken a képeken a királyi család tagjai nem csak egy kicsit, hanem a megszólalásig hasonlítanak egymásra.

A nagy pénzrablás: Titokzatos élete van a Nairobit alakító színésznőnek!

A Professzor után magasan az ő karaktere a legizgalmasabb A nagy pénzrablás című sorozatban. De vajon kicsoda az az Alba Flores? Összeszedtünk minden a Nairobit alakító színésznőről.

Hihetetlen, 22 éve jelent meg Jennifer Lopez első lemeze – így nézett ki akkor

Elképesztő, mennyit változott Jennifer Lopez 1999 óta!

Megdöbbentő, mennyit változott Cristiano Ronaldo 20 év alatt – Még melírozott haja is volt

Cristiano Ronaldo tipikusan az a pasi, akinek jól áll az idő!

Észrevetted, hogy Vilmos herceg mindig ugyanazt a pulcsit hordja?

Lehet, te is kiszúrtad, hogy a herceg szívesen nyúl a már bevált ruhadarabhoz. Megértjük, mert borzasztóan kényelmesnek tűnik.

Dundi kamaszból felismerhetetlen bombázó lett Kelly Osbourne

Megdöbbentő, mennyit változott Kelly Osbourne 20 év alatt!

Ezek voltak Harry herceg és Meghan Markle legromantikusabb pillanatai

Meghan Markle és Harry herceg az elmúlt években soha nem fogta vissza magát, ha arról volt szó, hogy nyilvánosan mutassák ki a szerelmüket. Szerintünk ezek voltak a legcukibb pillanataik!

Sztárok, akik összejöttek egymás exeivel

Ezt azonban nem mindegyik sztárbarátság élte túl!

Vállaltan meleg sztárok, akiket heteró szerepben ismertél meg

Nem egyszer volt már példa arra Hollywoodban, hogy meleg karaktert alakítottak heteró színészek. De az ellenkezője is megtörtént már (igaz, kevesebbszer). Ők a kedvenc meleg sztárjaink, akik heteró szerepben váltak ismertté.

Ezzel a betegséggel küzd a Things Heard & Seen sztárja, James Norton

James Norton, a Kísértő múlt sztárja őszintén beszélt gyógyíthatatlan betegségéről, és az ezzel járó nehézségekről.

Nem fogsz hinni a szemednek, mennyit változott Istenes Bence 10 év alatt

Istenes Bence 2008 óta Magyarország egyik legmenőbb műsorvezetője! Csekkold le, mennyit válozott a karrierje kezdete óta!

Azonnal látnod kell a karddal tortát szeletelő Erzsébet királynőt

Ha egyszer valamit Erzsébet királynő a fejébe vesz, arról jobb, ha senki nem próbálja meg lebeszélni.

Weisz Fanni bikinis fotója mindent visz

Itt a nyár, szóval ne lepődj meg, ha az Instát olyan dögös fotók árasztják majd el, mint amilyen Weisz Fannié is.