Oprah Winfrey: Amerika kedvence, aki valamiért a mai napig érinthetetlen – de miért is?

Oprah Winfrey élete nem indult egyszerűen, de felküzdötte magát a legjobbak és legbefolyásosabbak közé, amivel példakép lett. Olyan példakép, akit néha érdemes lenne megkérdőjelezni, mert bár kétségkívül jó abban, amit csinál, néha megfeledkezik a hitelességről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Oprah Winfrey: Amerika kedvence, aki valamiért a mai napig érinthetetlen – de miért is?

Sikeres. Befolyásos. Közkedvelt. De talán egy picit túl sok. Oprah Winfrey-re mindegyik jelző igaz, még akkor is, ha nehéz szembenézni a ténnyel, hogy a showműsorok nagyasszonya sem tökéletes. Mert bár a műfaj önmagában megkövetel egyfajta viselkedést, 25 éves pályafutása alatt bőven akadt olyan hiteltelen, kétségbe vonható pillanat a műsorában, ami bárki mást már letaszított volna a televíziós trónról. Nem úgy Oprah-t! De ne szaladjunk ennyire előre. Tegnap múlt negyed évszázada, hogy a The Oprah Winfrey Show  egy akkor még szinte ismeretlen televíziós személyiséggel a címszerepben, aki ráadásul afroamerikai nő volt  képernyőre került és ezzel beírta magát a történelembe.  

A pokol bugyraiból a tévéképernyőre 

Orpah Winfrey élete nem indult egyszerűen. Nem, a nevét nem írtuk el, a ma ismert üzletasszony a bibliai Orpah néven jött világra két tinédzser szülő gyermekeként, akiknek a kislány születése után szétváltak útjaik. Ha valamit tudni lehet a gyerekkoráról, az az, hogy finoman szólva sem volt egyszerű. Miután édesanyja nem tudott gondoskodni róla, Oprah a nagymamájához került, akinek a házában sem víz, sem villany nem volt. Olyannyira mélyszegénységben éltek, hogy a kislánynak gyakran krumpliszsákot kellett magára húznia, mert még ruhára sem futotta nekik. Hogy bizonyítsa, az élet tudás nélkül mit sem ér, a nagymama rengeteg energiát ölt bele, hogy az unokája vigye valamire az életben. Oprah 3 évesen már olvasott, 4 évesen (!!!) pedig a Biblia volt a kedvenc könyve, amiből simán idézett fejből is. A kislány már ekkor is kitűnt a kortársai közül, de minden derékba tört, amikor az anyja 6 éves korában magához vette. Hogy csak néhány dolgot említsünk ezekből a szörnyű évekből: Oprah rendszeres szexuális zaklatásnak volt kitéve a saját családja által, bántalmazták, 13 évesen megszökött otthonról, 14 évesen teherbe esett, de a kisfia a szülés után nem sokkal meg is halt. Elképzelni is nehéz, hogyan tudott mindezzel megbirkózni, de sikerült neki, és miután 14 évesen az apja magához vette, végre új irányt vett az élete. 

A sokat megélt kiskamaszt Vernon Winfrey kemény munkára, céltudatosságra és alázatra nevelte, mert úgy gondolta, hogy ezzel lehet sokra vinni az életben. A recept bevált, Oprah sorra nyerte a tanulmányi versenyeket, és ösztöndíjjal jutott be a Tennessee Állami Egyetem médiatudomány szakára. 17 éves volt, amikor megnyerte a Miss Black Tennessee szépségversenyt, amivel újabb kapuk nyíltak meg előtte. A suli mellett a helyi rádióban ajánlottak neki munkát, amit egyre több rádióműsor, helyi tévés szereplés követett, végül pedig a WTVF tévécsatorna is felfigyelt rá, ahová hírolvasónak hívták. Oprah kapva kapott az alkalmon, ezzel ő lett a legfiatalabb és első afroamerikai nő, aki ilyen pozícióhoz jutott. A legelképesztőbb, hogy ekkor még mindig csak 19 éves volt. 

Oprah és Vernon Winfrey

Oprah és az édesapja, Vernon Winfrey (Fotó: Getty Images/Adriane Jaeckle)

A The Oprah Winfrey Show 

Az egyetem után Oprah Baltimore-ba költözött, ahol a People Are Talking társműsorvezetője lett, de néhány év után úgy döntött, ideje hátra hagyni a kispadot és végre a nagyok között játszani. Chicagóba tette át a székhelyét, ahol egy délelőtti talkshow házigazdája lett – ennek köszönheti a nagy áttörést. A műsor a rangidős vesztesből néhány hónap alatt a legnagyobb kedvencé vált, az emberek imádták Oprah könnyed, csípős, de mégis törődő stílusát, a nézettség az egekbe szökött, ő pedig megkapta élete ajánlatát. Roger Ebert filmkritikus rávette őt, hogy írjon alá egy szerződést a King Worlddel. A férfi azt jósolta neki, hogy negyvenszer annyi bevételt fog hozni az új televíziós műsora, mint a korábbi. Így került adásba 1986. szeptember 8-án az országosan sugárzott a The Oprah Winfrey Show, Amerika kedvence.  

A fehér férfiak uralta tévés világban afroamerikai nőként helytállni persze nem volt egyszerű. Sokan bukást jósoltak a műsornak, annak ellenére is, hogy a kritikusok imádták Oprah kíváncsiságát, humorát, és empátiáját, a Time magazin azt írta róla, hogy a műsora több, mint egy talkshow, ez csoportterápia”. Hiányzott belőle az a fajta újságírói keménység, amit a nézők megszokhattak, és pont ettől vált annyira szerethetővé: egy volt közülük.

Oprah körül igazi kultusz alakult ki. Minden tette, minden szava olyan súllyal bírt, hogy azzal egyre nagyobb befolyása lett az emberek felett. Ha könyvet ajánlott, másnaptól az volt a bestseller, ha egy terméket jónak ítélt, egy-két napon belül egy sem volt belőle a boltok polcain. Ekkor még nem volt közösségi média, a műsora volt A kereskedelmi platform. Az Oprah-effektus megfertőzte egész Amerikát és ezzel érinthetetlenné tette a műsorvezetőt, mint egyfajta modernkori istennőt. Hogy érezd, mekkora súllyal bírt mindez: 2008-ban, amikor Oprah elkötelezte magát Barack Obama kampánya mellett, plusz 1 millió szavazatot szerzett az egykori elnöknek.

Ha Oprah azt mondja, ugorj a kútba, mit csinálsz? 

Oprah az évek során megkerülhetetlen nagyágyú lett az üzleti- és celebvilágban – ha bárki megkérdőjelezte a munkásságát, az rövid úton a kirekesztettek között találta magát. Az egyik ilyen híres konfliktusa a rapper, Ludacrisszel volt, akit Oprah nem hívott meg a többi szereplővel együtt az Ütközések című film bemutatója kapcsán. A műsorvezető azzal indokolta a döntését, hogy nem enged olyan embert a műsorába, akinek szövegei marginalizálják a nőket, mert fél, hogy a nézői túlzottan komolyan vennék ezeket a szövegeket. A 25 év alatt azonban rendszeresen tűntek fel olyan vendégek a talkshowban, akik valamilyen orvosilag nem alátámasztott csodaszert reklámoztak, hogy csak egyet említsünk: Dr. Oz titkos összetevőjű fogyipirulái is itt bukkantak fel először. 

Akkor tisztázzuk, hogy is van ez? Az rendben van, ha valaki hiteltelen bogyókkal tömi magát, csak mert látta az Oprah-ban, de amit egy rapper írt egy számában, az már nem fér bele? Főleg úgy, hogy nem is az albumát akarta népszerűsíteni, hanem a szóban forgó filmet, aminek az egyik főszereplője volt. Azt már nem is említve, hogy Kanye Westet több alkalommal is vendégül látta, és ő sem feltétlenül a kedveskedő dalszövegeiről híres. Nem felmenteni akarjuk Ludacrist, de ez a bizonyíték: attól, hogy Oprah azt mondja, ugorj a kútba, még nem kell fejessel belevetni magadat. Szakmai hozzáállása egyébként többször keltett visszhangot tévés berkekben, de odáig senki nem jutott, hogy nyíltan is felvállalja a véleményét, hiszen senki nem akart szembe menni vele. De – és erről ritkán szól a fáma – Oprah többször megkapta, hogy a trash kultúrát népszerűsíti. A Suzanne Somersszel készült interjúja például különösen sok kritikát kapott, ugyanis a színésznő a menopauza leküzdésére olyan hormonhelyettesítő módszert népszerűsített, amit egy halom áltudományos ténnyel támasztott alá, Oprah pedig ahelyett, hogy a megfelelő kérdéseket tette volna fel, hogy kiderítse, mennyi ennek a valóságtartalma, egyszerűen ráhagyta az egészet.

Oprah Winfrey

A The Oprah Show utolsó epizódja 2011. május 25-én került adásba (Fotó: Getty Images/ Don Arnold)

A híres-hírhedt royal interjú 

És ezzel el is érkeztünk az elmúlt időszak egyik legnagyobb botrányát kavaró eseményhez, a Harry herceg és Meghan Markle féle interjúhoz, aminek Oprah volt a házigazdája. Az egész egy őszinte nyilatkozatnak indult, hogy képet kapjunk mindarról ami a királyi családban történt. A vége mégis egy polgárpukkasztó show lett (és itt a hangsúly a show-n van), ami közelében sem járt annak, hogy felfedje az igazságot, ugyanis Oprah pontosan a legfontosabbat, az újságírás alapját felejtette ki a műsorból: az objektivitást. Az interjú egy soktényezős családi konfliktus egyetlen szegletét ragadta ki, egyetlen nézőpont alapján, ami miatt Harry és Meghan megítélése még tovább romlott, a királyi család imázsa pedig nagyjából darabokra tört. Kizárólag egy ember volt, aki nem sérült ebben az egészben: Oprah, aki gyakorlatilag mosta kezeit a botrány után. 

Senki nem hányta a szemére, hogy az elvégzett munkája nem volt alapos, ahogyan azt sem, hogy nyilvánvalóan túljátszott látványelemeket tolt a nézők arcába. Sőt, kisebb piedesztálra emelték azzal, hogy még Emmy-díjra is jelölték érte. A közeli kameraállás, a dramaturgiai felépítés, a betanult mimika mind-mind azt sugallták, hogy ez egy irányított műsor volt, ami mellőzött minden természetességet. Oprah arckifejezéseit, erősen színlelt meglepetését még az is észrevehette, aki egyébként nem tud olvasni a nonverbális jelekben. És mégis… Az Oprah-effektus, mintha egész Amerikát elvakította volna, mindenki szerint rendben volt az a gigashow, amit egymagában előadott. Mert ezt szokták meg, ez lett a mérce, amit az amerikai televíziózás történetének leghosszabban futó műsora és annak műsorvezetője elhitetett az emberekkel. Igen, Oprah jó abban, amit csinál, és érdemes meghallgatni a véleményét, mert egy intelligens, sokat látott és tapasztalt nőről van szó, aki több szempontból is történelmet írt. Viszont ő sem tökéletes, ezért nem lenne szabad úgy kezelni és feltétel nélkül, vakon követni.

Ne bírsz betelni a portrékkal? Akkor mutatunk még néhányat, ami garantáltan tetszeni fog:

Címkék: amerika bulvár oprah winfrey sztárok tévé the oprah winfrey show

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Sztárhírek

Shane Tusup gyakorlatilag szerelmet vallott Szabó Zsófinak

Shane Tusup gyakorlatilag szerelmet vallott Szabó Zsófinak

Szabó Zsófinak néhány napja volt a születésnapja, és természetesen Shane Tusup sem maradhatott ki a köszöntők sorozatából. Csakhogy ő nem érte be egy szimpla „Boldog szülinapot”-üzenettel.

Kiderült, miért választotta Will Smith és felesége a nyitott házasságot

Will Smith soha ilyen őszintén nem beszélt még a házasságáról Jada Pinkett Smith-szel, és most elárulta, pontosan miért döntöttek a nyitott kapcsolat mellett.

Baricz Gergő 21 évesen jelentkezett az X-Faktorba – így néz ki 10 évvel később

Baricz Gergőt 21 évesen ismerte meg az ország, azóta nagyon sokat változott.

8 sztár, aki mindenki mást letarolt a Tony Awards vörös szőnyegén

Kifejezetten bátrak voltak a színházi világ legmenőbb arcai a 2021-es Tony Awardson, ami a ruhaválasztást illeti, de jó értelemben. És az is biztos, hogy soha, egyetlen vörös szőnyeges eseményen sem láttunk még ennyi férfit pinkben.

Hivatalos: Kaia Gerber és Jacob Elordi egymást ölelve jelentek meg a vörös szőnyegen

Jó, valószínűleg eddig sem voltak kétségeid afelől, hogy együtt vannak, de ez volt az első, hogy közösen jelentek meg a vörös szőnyegen.

Ezzel a dobással Meghan Markle és Harry herceg saját magát hazudtolja meg

Nagy dobásra készülnek, de a dolog pont az ellenkezője annak, amit a Megxit során állítottak.

Kulcsár Edina férjének egy másik nő vallott szerelmet

Sőt, a merész rajongó nemcsak szerelmet vallott, hanem egyúttal arra kérte, hogy hagyja ott Edinát. Durva, igaz?

3 csillagjegy, akinek szeptember utolsó hete óriási változást hoz

Eljött a szeptember utolsó hete, ami alapjaiban változtatja meg az életedet, ha a következő csillagjegyek egyikében születtél.

Egyre biztosabb, hogy ő Angelina Jolie új pasija

Néhány hónapja már felröppent a pletyka, hogy Angelina és The Weeknd randiznak, és most újra együtt kapták lencsevégre őket.

Apa lett KJ Apa, a Riverdale színésze

Az Archie Andrews-t alakító KJ Apa barátnője egy nagyon cuki képpel jelentette be az örömhírt, ez az, amit egy ilyen borongós hétfőn azonnal látnod kell!

Ő Katalin hercegné gyönyörű sógornője, Alizee Thevenet

Katalin hercegné öccse és Alizee Thevenet három héttel ezelőtt házasodtak össze. Szeretnél többet megtudni a szerencsés nőről? A legjobb helyen jársz!

Sosem láthattad még így György herceget és a testvéreit

A hétvégén egy igazán ritka fotó készült róluk, ami megint csak megerősíti, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg a lehető legátlagosabban próbálják őket nevelni.

Tóth Gabi és Majka durván egymásnak estek

A Sztárban sztár leszek utolsó válogatóján történt a dolog, az énekesnőnél még a mécses is eltört...