Honnan is származik a királyi család vagyona? Mutatjuk!

A hivatalos feladataik elvégzéséért cserébe a királyi családtagok rendszeresen kapnak – milliós nagyságrendű – fizetést. De vajon mindezt ki fizeti?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Honnan is származik a királyi család vagyona? Mutatjuk!

A The Sunday Times brit lap szerint a királynő vagyona 2020-ban jelentősen megcsappant, még úgy is, hogy Harry és Meghan a függetlenedésük óta már nem kapnak a palotától fizetést. Sajnálni valószínűleg még így sem kell a királyi család tagjai, bár a szakértők szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódik majd. De honnan szerzik egyáltalán a család tagjai a fizetésüket, és pontosan mennyit keresnek? A következőkben minden kínzó kérdést megválaszolunk.

Honnan ez a rengeteg pénz?

A válasz nem lesz egyszerű, de megpróbáljuk minél érthetőbben elmagyarázni. A királyi család fizetése magán és közpénzekből tevődik össze és összesen három forrásból származik: az úgynevezett szuverén alapból (Sovereign Grant), valamint a Cornwall és Lancester hercegségekből.

Mi az a szuverén alap?

A királynő hivatalos feladataira és az ingatlanja fenntartásához szükséges költségekre ebből a bizonyos kormány által kezelt Sovereign Grantből jut pénz. Hogy pontosan évente mennyi pénz kerül ebbe az alapba, azt az határozza meg, hogy a Crown Estate, azaz a királyi család masszív ingatlan portfóliója mennyi pénzt hoz a konyhára az adott évben. A királyi család tehát minden évben a Crown Estate bevételének negyedét kapja meg a monarchiára elkülönített állami juttatásként (ez a Sovereign Grant), míg a fennmaradó 75 százalék a kincstárba kerül.

Érdekesség, hogy a Crown Estate technikailag az éppen uralkodó királynőhöz vagy királyhoz tartozik, de valójában nem az uralkodó magántulajdona – tehát az uralkodó nem értékesítheti az ide tartozó ingatlanokat és az innen származó bevétel sem alapjáraton az övé. A Crown Estate működését egy független szervezet igazgatósága felügyeli.

A 2018-2019-es évben a szuverén alapba összesen 82,2 millió fontnyi (tehát körülbelül 33 milliárd forint) összeg került: ebből 32,9 millió fontot (13 milliárd forintot) különítettek el a Buckingham-palota fenntartására, és ebből fedezték a királyi család utazási költségeit, a királyi személyzet fizetését, és minden egyéb hivatalos kiadást, valamint a birtokaik, ingatlanjaik fenntartását. Vagyis ez a pénz nem a család zsebébe megy.

A Privy Purse és Lancaster hercegsége

Míg a Sovereign Grant a járulékos költségeket fedezi, addig az úgynevezett Privy Purseból, vagy privát pénztárból származik a királynő tényleges saját jövedelme. Az ebben lévő pénz a királyi magáningatlanok és -földek éves bevételéből származik, ugyanis ezek a területek és épületek már évszázadok óta a királyi család magánbirtokában vannak. Ezek a birtokok és ingatlanok tartoznak a Lancester hercegséghez, ami egy, az éppen regnáló uralkodó számára fenntartott föld- és ingatlanportfólió. 2018 -ban a privát pénztárcába közel 20 millió font (több mint 8,1 milliárd forint) bevétel jött a Lancaster hercegségtől.

Ennek a pénznek egy részéből fedezi a királynő a további költségeket, de ebből osztja szét Erzsébet a gyerekei (András, Eduárd,és Anna) számára a fizetésüket is, azért, hogy ellássák a kötelező teendőiket. Biztosan te is emlékszel rá, hogy a pedofibotrány miatt András herceg 2019-ben visszalépett a közéleti feladatairól, ám azt máig nem tudni, vajon továbbra is felveszi-e a fizetését az anyjától. (A Daily Express brit bulvárlap egy meg nem nevezett forrása azt állítja, hogy a herceget továbbra is pénzeli a királynő, ám ezt a Buckingham-palota nem erősítette meg).

Cornwall hercegsége

Az 1137-ben alapított birtokrendszer a hivatalos leírás szerint a walesi herceg és családja állami, jótékonysági és magántevékenységeit finanszírozza.  A Lancester hercegséghez hasonlóan a Cornwall hercegsége is egy kiterjedt ingatlan- valamin befektetési portfólió. Míg Károly herceg testvéreit a Lancaster hercegségen keresztül fizetik, Károly herceg és Camilla Parker Bowles bevételeinek nagy része (nagyjából 90 százalékban) a Cornwall hercegségéből származik. Ez is jókora vagyont jelent, ám Károly hiába rendelkezik névleg a bevételek fölött, családja, tehát Vilmos és Katalin – és korábban Harry – között csak a költségek kifizetése utáni részt, azaz a nyereséget oszthatja szét.

A 2019-2020-as évben Károly és Camilla közel 22,2 millió font (több mint 9 milliárd forint) bevételt kapott a Cornwall hercegségtől, és csaknem 2 millió font (több mint 800 millió forint) támogatást kapott a szuverén alapból – ez utóbbit a hivatalos királyi tevékenységük költségeinek fedezésére fordítottak.

Sussex hercege és hercegnéje – tehát Harry és Meghan – már nem számítanak a királyi család hivatalos tagjainak, tehát a függetlenedésük óta fizetést sem kapnak a hercegségi alapból. Vilmos herceg és Katalin, Cambridge hercege és hercegnéje viszont továbbra is évente több milliót fontot zsebelhetnek be.

A királynő vagyona 2020-ban durván megcsappant

Adatok szerint a királynő 2020-as nettó bevétele 20 millió fonttal (nagyjából 8 milliárd forinttal) csökkent az előző évhez képest. A lap a jelenlegi nettó vagyonát 350 millió fontra, azaz nagyjából 142 milliárd forintra becsüli. A csökkenés nem meglepő módon a COVID okozta turisztikai visszaesésnek tudható be.

Érdekesség, hogy az infók szerint őfelsége kifejezetten takarékos: amit csak lehet, megpróbálnak újrafelhasználni a palotában és megjavítani, ahelyett, hogy mindig vadiúj dolgokat vásárolnának.

És mi van Harryvel és Meghannel?

A hercegi pár 2020 januárjában jelentette be, hogy mind teendők, mind anyagi szempontból függetlenedni szeretnének a királyi családtól. 2020 szeptemberében Harry elmondta, hogy már nem kap pénzt a Cornwalli hercegségen keresztül és még ugyanebben a hónapban a házaspár bejelentette azt is, hogy visszafizették azt a 2,4 millió fontos közpénzt, amelyet a szuverén alaptól kaptak windsori otthonuk, a Frogmore Cottage felújítására.

Az Oprah-interjúban aztán az is kiderült, hogy a királyi család egy nem túl kedves húzással már 2020 első negyedében elzárt mindenféle pénzcsapot, holott eredetileg abban egyeztek meg, hogy néhány plusz hónapig még támogatni fogják őket anyagilag.  Ekkor az édesanyja, Diana utáni örökségéhez kellett nyúlniuk, abból tudták finanszírozni életük új fejezetét. Ennek az összege nagyjából 9 millió font, tehát több mint 3 milliárd forint volt.

Forrás: oprahdaily.com

Még több izgalmas információk a királyi családról:

Címkék: angol királyi család erzsébet királynő Erzsébet királynő vagyona fizetés honnan származik királyi család pénz

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Sztárhírek

Shane Tusup gyakorlatilag szerelmet vallott Szabó Zsófinak

Shane Tusup gyakorlatilag szerelmet vallott Szabó Zsófinak

Szabó Zsófinak néhány napja volt a születésnapja, és természetesen Shane Tusup sem maradhatott ki a köszöntők sorozatából. Csakhogy ő nem érte be egy szimpla „Boldog szülinapot”-üzenettel.

Kiderült, miért választotta Will Smith és felesége a nyitott házasságot

Will Smith soha ilyen őszintén nem beszélt még a házasságáról Jada Pinkett Smith-szel, és most elárulta, pontosan miért döntöttek a nyitott kapcsolat mellett.

Baricz Gergő 21 évesen jelentkezett az X-Faktorba – így néz ki 10 évvel később

Baricz Gergőt 21 évesen ismerte meg az ország, azóta nagyon sokat változott.

8 sztár, aki mindenki mást letarolt a Tony Awards vörös szőnyegén

Kifejezetten bátrak voltak a színházi világ legmenőbb arcai a 2021-es Tony Awardson, ami a ruhaválasztást illeti, de jó értelemben. És az is biztos, hogy soha, egyetlen vörös szőnyeges eseményen sem láttunk még ennyi férfit pinkben.

Hivatalos: Kaia Gerber és Jacob Elordi egymást ölelve jelentek meg a vörös szőnyegen

Jó, valószínűleg eddig sem voltak kétségeid afelől, hogy együtt vannak, de ez volt az első, hogy közösen jelentek meg a vörös szőnyegen.

Ezzel a dobással Meghan Markle és Harry herceg saját magát hazudtolja meg

Nagy dobásra készülnek, de a dolog pont az ellenkezője annak, amit a Megxit során állítottak.

Kulcsár Edina férjének egy másik nő vallott szerelmet

Sőt, a merész rajongó nemcsak szerelmet vallott, hanem egyúttal arra kérte, hogy hagyja ott Edinát. Durva, igaz?

3 csillagjegy, akinek szeptember utolsó hete óriási változást hoz

Eljött a szeptember utolsó hete, ami alapjaiban változtatja meg az életedet, ha a következő csillagjegyek egyikében születtél.

Egyre biztosabb, hogy ő Angelina Jolie új pasija

Néhány hónapja már felröppent a pletyka, hogy Angelina és The Weeknd randiznak, és most újra együtt kapták lencsevégre őket.

Apa lett KJ Apa, a Riverdale színésze

Az Archie Andrews-t alakító KJ Apa barátnője egy nagyon cuki képpel jelentette be az örömhírt, ez az, amit egy ilyen borongós hétfőn azonnal látnod kell!

Ő Katalin hercegné gyönyörű sógornője, Alizee Thevenet

Katalin hercegné öccse és Alizee Thevenet három héttel ezelőtt házasodtak össze. Szeretnél többet megtudni a szerencsés nőről? A legjobb helyen jársz!

Sosem láthattad még így György herceget és a testvéreit

A hétvégén egy igazán ritka fotó készült róluk, ami megint csak megerősíti, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg a lehető legátlagosabban próbálják őket nevelni.

Tóth Gabi és Majka durván egymásnak estek

A Sztárban sztár leszek utolsó válogatóján történt a dolog, az énekesnőnél még a mécses is eltört...