Miért rajong úgy a világ a királyi családért? Pszichológusok szerint ezért

Teljesen logikus, tudományos magyarázat van arra, miért nem tudunk meglenni a királyi család életének ismerete nélkül.

Miért rajong úgy a világ a királyi családért? Pszichológusok szerint ezért

Fogadjunk, hogy abszolút képben vagy azzal, mi történik mostanában a királyi családdal: pontosan tudod, hogy van épp Erzsébet királynő, mi a helyzet Vilmos és Harry kapcsolatával és mivel foglalkozik a tengerentúlon Meghan Markle. És még jó, hogy megvan mindez, hiszen mi legalább olyan lelkesen tudósítunk neked az uralkodócsalád ügyes-bajos dolgairól nap, mint nap, mint ahogy te olvasod a róluk szóló sztorikat. De ezzel nem vagyunk egyedül: a világon mindenkit érdekel, mi a szitu az Egyesült Királyság leghíresebb családjával. A kérdés már csak az, mégis miért? 

A pszichológusoknak erre van egy nagyon velős válaszuk: paraszociális kapcsolatok. Várj, megmagyarázzuk. Vagyis nem mi, hanem a Time magazin által felkért szakértő,  Dr. Frank Farley, a Temple Egyetem professzora és pszichológus: elmondása szerint a paraszociális kapcsolat egy egyoldalú kapcsolatot jelent, amiben valaki kötődik egy személyhez, akivel valójában soha nem került semmilyen jelentőségteljes kontaktusba. A paraszociális viselkedés felmerülhet, mikor érzelmileg invesztálódsz a kedvenc sorozatodba, de ez a magyarázata annak is, miért szurkolnak olyan odaadással a kiválasztott csapatuknak a focirajongók – és igen, a királyi család élete és drámái is ide tartoznak.

„Társasági lények vagyunk. A híres média személyiségek, emberek, akikről megtudunk dolgokat, hírességek stb., mind olyanok, akiken keresztül kiélhetjük az életünk egy részét. Mind álmodunk gazdagságról és hírnévről, stílusról, társadalmi befolyásról és hasonlókról, ami már gyerekkorban, a tündérmesékkel kezdődik. Ez pedig valamennyire az életünk többi részében is elkísér. A királyi család és a hollywoodi hírességek vagy Kardashianék pedig táplálják bennünk ezt a jelenséget” – magyarázza Dr. Farley.

Az állandó médiafigyelem miatt pedig elkerülhetetlenül kialakul egyfajta végtelen kör: miután az embereket érdeklik a sztárokról szóló hírek, ezért az újságok írni fognak róla, és mivel a sztárok konstans jelen vannak a médiában, ezért felkeltik az emberek figyelmét. A kör pedig újra és újra megismétlődik.

De miért olyan izgalmas konkrétan a királyi család?

A világ szemét és szívét is elragadták Anglia hercegei és hercegnéi, sőt: furcsa módon mindenkit meghódítottak, kivéve a briteket. Farley szerint ez azért van, mert a briteken kívül mindenki más képes puszta kíváncsisággal tekinteni a történelem királyi szegletére, manapság pedig „szórakozásként is gondolhatunk rájuk, mint egy izgalmas sztorira.”

A szakértő emellett úgy gondolja, hogy van valami vonzó abban, ha egy olyan család életét követjük nyomon, akiknél mindent olyan könnyűnek tűnik. „Az élet kemény, sikeressé válni pedig nehéz. De nézz csak ezekre az emberekre: vagyont, társadalmi befolyást, stílust és hírnevet örököltek, mesébe illő palotában laknak – reprezentálják mindazt, amin felnőttünk.”

Forrás: Time

Veled együtt mi is fan girl-üzemmódban létezünk:

Még több

Sztárhírek