4 egyértelmű jel, hogy Erzsébet királynő idén visszavonul

Erzsébet királynő egészségéért soha nem aggódtunk annyira, mint az utóbbi hónapban. De ez azt jelenti vajon, hogy hamarosan lemond a trónról? Lássuk, milyen jelek utalnak arra, hogy az uralkodó még idén visszavonulhat.

4 egyértelmű jel, hogy Erzsébet királynő idén visszavonul

Mindenki lélegzetvisszafojtva várta a híreket, miután néhány hete kiderült, hogy Erzsébet királynő kórházi kezelésre szorult. Ugyan csak egy éjszakára tartották bent, azóta az orvosok legalább két hétnyi pihenést rendeltek el nála, főleg, mert az utóbbi időben meglehetősen sokat dolgozott. Tény, hogy az ő munkája nem a hagyományos értelemben vett meló, de a királynő 95 éves létére így is elképesztően pörög. Így nem véletlen, hogy a szakértők már jó ideje spekulálnak, vajon mikor vonul vissza, ha egyáltalán visszavonul.

Az utóbbi hetek eseményei egyértelműen afelé terelik a találgatásokat, hogy II. Erzsébet nemcsak készen áll arra, hogy hamarosan nyugdíjba menjen, de ez akár még idén is megtörténhet. Hiszen a személyes megjelenések helyett sok helyen csak videón jelentkezett be, sőt állítólag minden további hivatalos látogatásán többé nem egyedül, hanem a királyi család egy senior tagjával együtt vesz részt.

Mit mondott egyáltalán a királynő a visszavonulásról?

Erzsébet már jó pár éve hivatalosan is a legrégebb óta trónon lévő uralkodó Anglia történelmében. Azonban – még jóval az 1952-es koronázása előtt – a királynő elkötelezte magát az életre szóló szolgálat mellett. Ahogy azt A koronában is láthattad, a 21. születésnapján (ami 6 évvel azelőtt volt, hogy királynővé vált volna), azt nyilatkozta: „Kijelentem önök előtt, hogy az egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az önök szolgálatába állítom és hatalmas birodalmi családunkéba, melyhez mind tartozunk.”

Ehhez az ígéretéhez tartotta magát a közel 70 év uralkodása alatt: jóval több, mint 200 eseményen és látogatáson vett részt minden évben. Az utóbbi időszakban azonban ez a szám csökkenni kezdett. Míg 2016-ban még 332 megjelenése volt, addig 2019-ben már csak 295. 2020 és a koronavírus pedig különösen lelassította a dolgokat és a helyzet nemigen változott idén sem.

Hamarosan Károly herceg léphet a helyére?

A Sun egy cikke szerint Fülöp herceg a halála előtt beszélt a fiával arról, hogy nemsokára egyre nagyobb királyi felelősség nyugszik majd a vállán. Károly herceg erre egyébként is fel volt készülve, hiszen miután az apja 2016-ban visszavonult a nyilvánosságtól, minden addiginál fontosabb szerepet töltött be a királyi családban. 2018-ban nem kevesebb, mint 507 hivatalos megjelenése volt, egy évre rá pedig még ennél is több, 521.

Sőt, Károlynak már a botrányok kezelésében is gyakorlata van. És most nem, nem azokra gondolunk, amiket ő okozott fiatalabb korában, hanem András herceg Jeffrey Epsteinnel kapcsolatos ügyére. „Ez egy lehetőség volt Károlynak arra, hogy megmutassa, ő is képes irányítani a királyi család intézményét, ennél ugyanis senki sem nagyobb. Még András sem, a királynő kedvenc fia.” Károly felkészült tehát arra, hogy Erzsébet királynő visszavonuljon és átvegye a felelősséget. Sőt, a Sunnak nyilatkozó másik forrás szerint a herceg királlyá válásának folyamata már rég elindult – erre utalnak a fentiek is.

A királynő egészségi állapota, hivatalos látogatásainak csökkenő száma, illetve Károly herceg több szempontból való felkészítése tehát azt mutatja, hogy a királynő felkészült nyugdíjazására/visszavonulására. Még egy jel erre emellett az a tény, hogy ez nem azt jelentené, hogy II. Erzsébet feladná a trónt. Továbbra is királynőnek hívnák őt, viszont többé nem foglalkozna a monarchia mindennapi ügyes-bajos gondjaival – ezt a feladatot kapná meg Károly mint régens herceg. 

Az egyetlen ellenérv

A Majesty magazin szerkesztőjének, Joe Little-nek egy nagyon nyomós (és egészen logikus) érve van arra, hogy ugyan bekövetkezhet a királynő visszavonulása, de ez semmiképpen sem történhet meg az idén: jövőre lesz ugyanis Erzsébet uralkodásának platina évfordulója, amit szerinte biztosan meg fog várni a bejelentéssel.

Little egyébként még ennél is tovább megy: „Számomra az eskü, amit a koronázásakor tett, az olyasvalami, aminek betartására minden tőle telhetőt meg fog tenni a halála napjáig.”

Forrás: Bustle

Olvass el mindent IS a királyi családról:

Még több

Sztárhírek