A következő sztárok mind szexuális erőszak túlélői

Szexuális bántalmazás áldozataként nehéz beszélni arról, ami történt, még a közvetlen környezetünk előtt is. De ezek a sztárok voltak olyan bátrak, hogy kiálljanak a történetükkel a nyilvánosság elé, amiből a többi hasonló szörnyűséget átélt ember is erőt meríthetett.

A következő sztárok mind szexuális erőszak túlélői

A szexuális erőszak és a szexuális bántalmazás témája nem olyasvalami, amiről könnyedén beszél az ember. Ha egy hozzánk közel álló szerettünkkel történt valami hasonló, már az is megviselhet minket, de még így is szinte lehetetlen elképzelni, mekkora erő kell ahhoz, hogy áldozatként megnyíljon valaki. A szexuális abúzust túlélők félnek attól, hogyan reagál majd a szűkebb vagy akár tágabb környezetük arra, ami velük történt. Nemcsak azért, mert visszaviszi őket azokba a borzalmas percekbe, hanem azért is, mert az esetet gyakran szégyellik – pedig a bántalmazás soha, semmilyen körülmények között NEM az áldozat hibája.

 

A szexuális erőszak a nők elleni erőszak egyik formája, és a nőgyűlölet egyik megnyilvánulási formája. Leggyakoribb fajtája a nemi erőszak és a szexuális zaklatás. Minden olyan szexuális tevékenység, amely az egyik fél beleegyezése nélkül jön létre, nemi erőszak, melynek áldozatai akár férfiak is lehetnek. Szexuális zaklatásnak pedig azt a nemkívánatos, szexuálisan meghatározott viselkedést nevezzük, mely magába foglalja többek között a testi kontaktust és közeledést, a szexuális színezetű megjegyzéseket, pornográf képek mutatását, szexuális jellegű követeléseket akár szóban, akár tettekkel. Forrás: nőkjoga.hu

Az erőszak bárkivel megtörténhet, még a hírességekkel is. Az ismertség sajnos egyáltalán nem jelent védőpajzsot az abúzus ellen. Viszont az, ha a bántalmazott sztárok a nyilvánosság elé állnak a történetükkel, felhúzhat egyfajta biztonsági hálót a többi áldozatnak. Arcot és nevet csatolnak egy-egy ilyen eset mellé, ezáltal elindítva a szexuális erőszakot illető kérdésekkel kapcsolatos párbeszédeket. Az alábbi sztárok meglépték azt, hogy a múltjuk traumáit felhasználva segítettek másokon.

Alyssa Milano

Alyssa Milano nemcsak a Bűbájos boszorkák egykori sztárja, hanem konkrétan a #MeToo mozgalom elindítása is a nevéhez fűződik. De azon túl, hogy több ezer nőt inspirált arra, hogy megosszák a történetüket, ő maga is a világ elé tárta, milyen szörnyűségeket élt át tinédzserkorában. „Évek teltek el a bántalmazásom után, mire végre meg mertem nyílni a legközelebbi barátaimnak a velem történtekkel kapcsolatban. Három évtizedbe telt, hogy elmondjam a szüleimnek, hogy egyáltalán mi történt. Soha nem tettem rendőrségi feljelentést. Sosem próbáltam igazságot kapni a fájdalmamért, mert az igazságszolgáltatás sosem volt opció – írta a Voxban megjelent esszéjében. – Számomra az, hogy megszólaljak az esetről, azt jelentette, hogy újra át kell élnem életem legrosszabb pillanatait. Azt, hogy el kellett ismernem a támadóm létezését, amikor semmi másra nem vágytam, csak elfelejteni, hogy egyáltalán ő is járhat ezen a földön. Minden túlélő ezen megy át. A történeteink megosztása azt jelenti, hogy sebezhetővé válunk a nyilvánosság támadásainak és gúnyolásának, mikor az egyetlen »bűnünk« annyi, hogy bántalmaztak minket.”

 

Sztárok, akik nemi erőszak áldozatai voltak

Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images

 

Gabrielle Union

A színésznő a Los Angeles Timesban írta meg a történetét: 26 évvel ezelőtt egy Payless cipőboltban dolgozott, amikor fegyvert tartva rá megerőszakolták. 2018-ban megjelent, We’re Going to Need More Wine című könyve után pedig az rengetegen mentek oda hozzá, hogy megosszák a saját élményeiket. „Nem tudtam, hogy ekkora az igény az emberekben, hogy kiadják magukból a történteket és valaki a szemükbe nézve erre azt mondja: »Hiszek neked«. Nagyon sokat sírtam és annál is többet Skype-oltam az életvezetési tanácsadómmal, mert a szörnyűségek előhívták a PTSD-met.

 

Sztárok, akik nemi erőszak áldozatai voltak

Fotó: Leon Bennett/Getty Images

 

Lady Gaga

Lady Gaga többször nyíltan beszélt arról, hogy 19 évesen nem erőszak áldozata volt, ahogy arról is, milyen mélyen hat egy ember életére egy ilyen borzasztó esemény, például a Til It Happens to You című száma is egész konkrétan erről szól. Egy Vanity Fair-interjúban pedig azt magyarázta el, hogy az áldozatok gyakran saját magukat hibáztatják. „Amiatt, ahogy öltözködöm és a provokatív viselkedésem miatt, azt gondoltam, hogy valamilyen módon magamnak okoztam ezt” – mondta, és hozzátette, hogy több év terápia kellett a gyógyuláshoz.

 

Sztárok, akik nemi erőszak áldozatai voltak

Fotó: Stefanie Keenan/Getty Images

 

Amy Schumer

A deréktetovált lány című könyvével kapcsolatos sajtókörútján őszintén megosztotta a szüzessége elvesztésének rémálomszerű történetét: félálomban erőszakolta meg a barátja, és még Amy vigasztalta az eset után a férfit. A könyvében leírta, hogy tudja, a vele történtek nem egyeznek azzal, amit az emberek általában gondolnak a nemi erőszakról: „Nem ez volt a »tökéletes szexuális erőszak«. Az emberek elvárják, hogy tökéletes bántalmazás történjen és te legyél a tökéletes áldozat. Nagyon kritikusak vagyunk, ez pedig megakadályozza az áldozatokat abban, hogy felszólaljanak. Igen, nem ez volt a »tökéletes szexuális erőszak«, de elvették tőlem a szüzességemet úgy, hogy én azt nem akartam.”

Sztárok, akik nemi erőszak áldozatai voltakFotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images

Brendan Fraser Míg a szexuális abúzusok statisztikailag túlnyomó részt férfiak követik el, az áldozatok nagy része pedig nő, azért a bántalmazást átélt férfiak száma sem elenyésző. Ezek az ügyek pedig legalább annyira (ha nem jobban) maradnak látensek, mivel a férfi áldozatok kevésbé mernek felszólalni. Brendan Fraser azonban megtette, egy 2018-as GQ-interjúban elmondta, hogy a Hollywood Foreign Press Association (azaz a Golden Globe-ért felelős külföldi újságírók egyesülete) egykori elnöke, Philip Berk fogdosta őt. „Rosszul lettem. Úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek. Olyan volt, mintha egy labda lenne a torkomban. Azt hittem, mentem elsírom magam” – emlékezett vissza a színész. 

 

Sztárok, akik nemi erőszak áldozatai voltak

Fotó: Cindy Ord/Getty Images

 

Figyelem!

Amennyiben szexuális vagy egyéb (szóbeli, fizikai vagy gazdasági) bántalmazás áldozata vagy, jogod van a segítséghez. Hívd a NANE ingyenes, anonim segélyvonalát: 06 80 505 101

Jó néhány bátor sztár van még Hollywoodban:

Még több

Sztárhírek