Mennyit érsz Hollywoodban A-listás nőként egy A-listás férfi mellett? Kirsten Dunst szerint nem sokat

Hiába volt a Pókember-trilógia egyik egyenrangú főszereplője, a fizetését nem ehhez mérték. És ezzel sajnos nincs egyedül a filmek fővárosában!

Mennyit érsz Hollywoodban A-listás nőként egy A-listás férfi mellett? Kirsten Dunst szerint nem sokat

Kirsten Dunst egészen fiatal volt, amikor bekerült a nagy hollyowodi körforgásba, már gyerekszínészként olyan mozikban tűnt fel, mint a Kisasszonyok eredetije vagy éppen az Interjú a vámpírral, úgyhogy, ha valakinek, hát neki aztán remek rálátása van arra, hogy a szakmában mekkora különbségek vannak férfiak és nők között. A színésznő az Independentnek árulta el, hogy mennyire durva volt a fizubeli eltérés például a (rajongók szerint méltatlan) Pókember-trilógia forgatásán. 

Nagyon szélsőséges volt a különbség köztem és Pókember között, bár nem is gondoltam rá, csak arra, hogy ó, igen, Tobey Maguire játssza Pókembert. De tudod ki volt a második film borítóján? Pókember és ÉN. 

A színésznő nem bocsátkozott részletekbe a pontos összeget illetően, de az tuti, hogy nem nagyon fizették túl. Az első rész 821 millió dollárt hozott, a második 789 milliót, de ebből Kirsten alig látott valamit. 

A fiatal korom miatt azt hittem, hogy hú, de sok pénzt kapok a Pókember-filmekért. De a férfiak határozottan többet kaptak. 

A nők és férfiak közötti különbségek az álomgyárban sokkal inkább szembetűnőek, mint akárhol máshol a világon, de ez egy létező gender probléma, ami egyre gyakrabban üti fel a fejét. 

Michelle Williams vs. Mark Walhberg 

Ironikus módon A világ összes pénze című mozi kapcsán volt az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyi botránya. Az egész onnan indult, hogy a rendező, Ridley Scott a Kevin Spacey-féle szexuális zaklatás botrány miatt kénytelenvolt újraforgatni néhány jelentet, ami 10 millió dollár extra kiadást jelentett. Ez nem is lett volna baj, de amíg Mark Wahlberg durván 1,5 dollárt kapott mindezért, addig Michelle Williams szemét 1000 dollárral szúrták ki a plusz forgatási napokért. Ja, nem mellesleg a színésznőt Golden Globe-ra ítélték a filmben nyújtott alakításáért… 

Angelina Jolie vs. Brad Pitt 

A Mr. És Mrs. Smith forgatása kapcsán sokkal érdekesebb volt, hogy Brad Pitt megcsalta Jennifer Anistont, pedig itt is elég durva különbségek voltak anyagi fronton. Brad 20 milliót kapott a komplett filmért, ezzel szemben Angelina Jolie csak ennek a felét, azaz 10 millió dollárt tehetett zsebre, mindezt úgy, hogy ő volt az egyik főszereplő. 

Jennifer Lawrence és Amy Adams vs. az Amerikai botrány férfi szereplői 

Jennifer Lawrence és Amy Adams legalább akkorát (ha nem nagyobbat) játszott az Amerikai botrányban, mint a férfi főszereplők, Bradley Cooper, Jeremy Renner és Christian Bale. Ugyanakkor amíg utóbbiaknak 9% részesedést ígértek a profitból, a két színésznőnek csak 7%-ot ajánlottak. Erre akkor derült fény, amikor hackerek kiszivárogtatták a Sony bizalmas információit, amin Jennifer nagyon kiakadt. Utólag azt nyilatkozta, hogy már sajnálja, hogy nem harcolt erőszakosabban a nagyobb pénzért. Sőt, azóta is az egyik legnagyobb szószólója a férfiak és nők közötti egyenlőségnek Hollywoodban. 

Amanda Seyfried vs. a titokzatos férfi kolléga 

Nem az a lényeg, hogy mennyit kapsz, hanem az, hogy mennyire igazságos” – mondta Amanda Seyfried egy interjúban, ahol arról mesélt, hogy a férfi kollégája 10%-al nagyobb fizetést kapott egy nagy költségvetésű moziban, mint ő. A színésznő szerint hiába voltak egyenlő társak, a fizujuk mégsem volt fair, ám arról sajnos nem tett említést, hogy ki lehetett a rejtélyes kolléga. 

Jessica Chastain vs. Matt Damon 

Tény, hogy a Mentőexpedíció című filmet Matt Damon vitte el a hátán, de rengeteg olyan A-listás sztár kapott benne szerepet, akik ugyanúgy kulcsfigurái voltak a sztorinak. Az egyik ezek közül Jessica Chastain, aki 1,75 millió dollárt zsebelt be a karakter megformálásáért Matt Damon 25 millió dolláros fizetésével szemben. A színésznő a film után azt nyilatkozta, ebből is látszik, mekkora bérszakadék van az egész iparágban. 

Natalie Portman vs. Ashton Kutcher 

A 2011-es Csak szexre kellesz című vígjátékban Natalie Portman és Ashton Kutcher egyenrangú főszereplők voltak, és mégis, a színésznő harmadannyi pénzt kapott csak, mint férfi kollégája. Állítása szerint őt ez nem zavarta, de a különbség sokkoló: „Hollywoodban mindenkihez tartozik egy kvóta. Ashtoné a háromszorosa volt az enyémnek, így aztán azt mondták, hogy ő háromszor annyi pénzt kap. Nem voltam különösebben dühös emiatt, pedig kellett volna. Úgy értem, sok pénzt kapunk, ezért nehéz panaszkodni, de ez a különbség akkor is elképesztő. 

Forrás: independent.co.uk, boredpanda.com

Ha bírod a hollywoodi pletykákat, katt:

Még több

Sztárhírek