Nevezték már ormótlannak, vezeti az ugly hot toplistákat, de könyörgöm, szálljunk már le Adam Driver külsejéről

Ma ünnepli 38. születésnapját az elképesztően tehetséges Adam Driver, az internet bizonyos része viszont a mai napig személyes sértésnek érzi, hogy karriert csinált ilyen külsővel. Természetesen nem hagytuk magunkban a véleményünket.

Nevezték már ormótlannak, vezeti az ugly hot toplistákat, de könyörgöm, szálljunk már le Adam Driver külsejéről

Nem tudok mit kezdeni az olyan tökéletes és mainstream karakterekkel, mint Chris Hemsworth, viszont felkapom a fejem mindenre, ami pont olyan atipikus, mint Benedict Cumberbatch, Matt Smith vagy Adam Driver. A családom régebben kiakadt az éppen aktuális sztár-kattanásaim miatt, pont ezért, de ma már nem csodálkoznak semmin. Mondjuk az Adam Driver mániámat kétségtelenül nehéz volt átvinni, de a Paterson című filmje még anyukámnál is megtörte a jeget. Hogy miért bírom annyira, és pereg le rólam mások fintorgása, akik nem értik, hogy lehet ilyen arccal befutni Hollywoodban? Mert tökéletes példája, hogy a külső kiindulás, lehet eszköz, de nagyon nem minden. 

Mese a jóképű asztalosról

Lena Dunham nem tartozik a kedvenceim közé, de örökké hálás leszek neki, amiért nagytotálban zsibbadhatok Adam Driveren, miután gyakorlatilag ő fedezte fel. A színész motoros bukósisakban sétált be a Csajok című sorozat meghallgatására, amit Dunham kifejezetten inspirálónak és frissnek talált. Kizökkentette az, amit a színész Adam Sackler karakterével kezdett, aki az eredeti történet szerint egyetlen évadban szerepelt volna. Intenzív volt, őrült, még a színész és a karaktere keresztneve is stimmelt. Az író-rendező-színésznő pedig annyira erősnek érezte a párosukat, hogy nem csak hogy megkapta a szerepet, de Dunham még a történetet is átírta, hogy Driver a sorozat befejezéséig játékban maradjon.

Lena Dunham és Adan Driver

Fotó: Getty Images /
FilmMagic

Pedig a színész nem sok jóra számított, miután a forgatókönyvet olvasva kiderült számára, a megpályázott karakter klasszikus jópasi.

Amikor a Csajok forgatókönyvét olvastam, és láttam, hogy a történet szerint ő egy jóképű asztalos, úgy voltam vele, biztosan más kapja a szerepet. Majd valami jóképű pasit választanak, de nem engem. Úgy éreztem, nem fenyegetett az a veszély, hogy férfi főszerepet játsszak a sorozatban.

A sok nyers és explicit szexjelenet, na meg Driver karizmája viszont megtette a hatását, és a Csajok berobbanása után a színész  felkerült a szexi hírességek térképére. Bocs, az ugly hot térképre. Amikor a The Guardian újságírója arról faggatta, milyen érzés szeximbólumnak lenni, udvariasan közölte, hogy nincs mit mondania a témáról. Erre az újságíró egy fokkal konkrétabb fokozatra váltott, és azt kezdte pedzegetni, mondták-e már valaha, milyen csodálatosan szokatlan az arca, amit egyébként bóknak szán.

Adam Driver

Fotó: Getty Images /John Phillips / Stringer

Mondták már, hogy fura fejem van. De az arcom mégiscsak az arcom. Sok év telt el, mire színész lettem, és sok mindent mondtak már a fejemről.

Nem tudom, hogy vagy vele, de a szálanként homlokra nyalt, hibátlan szemöldök, a szimmetrikus arcélek, az eltűnőben lévő, egyre piszébb orrok és a mocskosul jó plasztikai sebészek korában klassz néha valami valódin is pihentetni a szemet. Pláne akkor, ha az illető kibékült azzal, amit kapott, és tovább is lépett ezen. Ahogy mi is tovább léphetnénk ahhoz a fejezethez, amiben arról beszélgetünk, mennyire tehetséges, eltökélt és jó színész, vagy mennyien bőgték el magukat az elszántsága miatt a főiskolán. De kénytelenek vagyunk lassítani, miután a világ még mindig nem tette túl magát Adam Driver külsején. A New York Times ugly-handsome-nak nevezte, az IMDb-n a mai napig ő vezeti a sexy ugly, vagyis szexin csúnya hírességek listáját, sőt YouTube videóban fejtegetik, miért nem szabadott volna engedni, hogy egy ilyen csúnya színész alakítsa Kylo Ren szerepét.

Kylo Ren

Fotó: Getty Images / Mike Marsland

Kiröhögték, ormótlannak nevezték, és azonnal mém lett belőle, amikor Az utolsó jedikben meztelen felsőtesttel tűnt fel az egyik jelenetben. Igen, így néz ki egy emberi test, miután megjárta a tengerészgyalogságot, de biztosan mesés csuklyásizom nő attól is, ha a Twitteren gonoszkodunk. Pont ezért tartom olyan relevánsnak a megjegyzést, amit a Grazia újságírója dobott be a nagy közösbe:

Ha Adam Driver csúnya, akkor nem is akarok belegondolni, én milyen kategóriába tartozom…

A csúnyaságot büntetik, igaz?

És ha már a csúnyánál tartunk – gondoltad volna, hogy több embert diszkriminálnak a külsejük miatt, mint az etnikai hovatartozásuk miatt? Az American Journal of Sociology folyóirat egyik tanulmányában pedig arra mutat rá Ellis P. Monk Jr., Michael H. Esposito és Hedwig Lee, hogy a vonzerőgörbének komoly anyagi vesztese az, aki nem szerepel elég előkelő helyen, sőt a vonzó és nem vonzó emberek kereseti különbsége a feketék és fehérek keresete közötti szakadékot is meghaladja. Ha nem vagy elég szép, a társadalom megbüntet érte és pont. 

David Brooks New York Times-nak írt véleménycikkében úgy fogalmaz: „nagyon nehéz felrúgni a kultúrád alapvető értékeit, még akkor is, ha tudod, hogy ez a helyes. Az elmúlt néhány évtizedben a közösségi média, a meritokrácia (amikor egyet jelentesz az érdemeiddel – a szerk.) és a hírességek kultúrája összeolvadt egy olyan modern kultúrává, ami értékeiben szinte pogány. Vagyis óriási hangsúlyt fektet a versengő megjelenésre, a személyes teljesítményre és arra az elképzelésre, hogy a testi szépség az erkölcsi szépség és az általános érték külső jele.” 

Adam Driver

Fotó: Getty Images / Joe Scarnici / Stringer

A csúnya pedig jól leírható azzal, ha valami nem elég szimmetrikus, mivel az agyunknak sokkal könnyebb dolga van a kategorizálásnál, amikor egy szimmetrikus arcot kell megjegyeznie. Felmérések bizonyították, hogy megbízhatóbbnak, barátságosabbnak, szimpatikusabbnak és intelligensebbnek találjuk őket, míg tökéletesen az ellenkezőjét gondoljuk azokról, akiknek nincsenek ennyire letisztult vonásaik. 

És egy olyan világban, ahol a szépségből ilyen szintű társadalmi kontextus lesz, nyilván baromira zavarba ejtő, amikor jön egy olyan arc, mint Adam Driver, és nem csak hogy eloroz egy vonzó férfinak szánt vonzó karaktert egy szabvány-arc elől, de képes megtapadni Hollywoodban, és egészen az Oscar-jelölésig jutni. Részemről nem csak hangosan ünneplem ezt a fajta kozmikus sértést, de annak is örülnénk, ha végre megengednénk magunknak, hogy lazítsunk a tökéletességhez való viszonyunkhoz. Mondjuk szimbolikusan Adam Driver születésnapján.

Forrás: theguardian.com, nytimes.com, graziadaily.co.uk

Ma van a férfiak napja, szóval ünnepeljük őket:

Még több

Sztárhírek