Paul Rudd a bizonyíték, hogy 2021-re megváltozott a világ férfiideálja

Paul Rudd lett 2021 legszexibb férfija, ami sokakban meghökkenést okozott, mi azonban száz százalékig támogatjuk a választást. De azt is értjük, mi állhat a totálisan eltérő vélemények hátterében.

Paul Rudd a bizonyíték, hogy 2021-re megváltozott a világ férfiideálja

November 10-én kiderült, ki lett 2021-ben a Sexiest Man Alive, azaz A legszexibb férfi: Paul Rudd. Igen, Paul Rudd lett a ma élő legszexibb pasi az évben, és ha belegondolsz, ez nem is olyan meglepő – annak ellenére, hogy nála jobban senkit nem sokkolt a hír: „Tudom, hogy sokan meg fogják kérdezni, hogy micsoda? Ez nem hamis alázat. Rengetegen vannak, akik megkaphatták volna előttem ezt a címet.”

Pedig a színészbe már azóta szerelmesek vagyunk, amióta Cherrel együtt minket is levett a lábunkról a Spinédzserekben, vagy Mike-ként a Jóbarátokban, de legkésőbb az MCU-s debütálása óta, ahol Scott Langet megformálva egy jelentéktelen karakterből instant közönségkedvencet varázsolt. Nem elég, hogy vicces és helyes is, de konkrétan mintha nem is öregedne, ráadásul a személyiségéből is árad valamiféle laza sárm. És arról még nem is beszéltünk, hogy ha a hasán lévő kockák alapján kvalifikálja a People magazin a legszexibb férfiakat, akkor Paul ezt a rubrikát is minden további nélkül kipipálja: A Hangya óta tudjuk, hogy indokolatlanul izmos.

Ennek ellenére az internet egy része mértéktelenül kiakadt a döntésen: egyszerűen nem értették, hogyan kaphatta meg pont Paul Rudd A legszebb férfi címét.

 

  • „PAUL RUDD A LEGSZEXIBB ÉLŐ FÉRFI??? Tegnap meghalt az összes férfi, vagy mi történt? Mert ez az ember a legátlagosabb kinézetű fickó, akit valaha láttam.”
  • „Paul Rudd…? Sexiest Man Alive…? Már ugyan kinek?”
  • „Paul Rudd aranyos meg minden, de A legszexibb férfi címe egy kicsit túlzás.”
  • „Paul Rudd egyszerűen nem A legszexibb férfi.”

Ilyen és ehhez hasonló posztok árasztották el a Twittert – és talán nem árulunk el hatalmas meglepetést, ha azt mondjuk: a fenti tweetek mind férfi felhasználóktól származnak. Ehhez képest a nők valahogy így reagáltak:

 

  • „Hogy őszinte legyek Paul Ruddnak már jóval korábban meg kellett volna kapnia A legszexibb férfi titulusát.”
  • „Paul Rudd TÉNYLEG A legszexibb férfi. Soha semmi rosszat nem csinált, ami még hihetetlenül szexibbé teszi.”
  • „Paul Rudd lett a Sexiest Man Alive. A humorérzék szexi. Remek választás.”
  • „Azzal, hogy Paul Ruddot végre, 52 évesen megnevezték A legszexibb férfinak, azt bizonyítja, hogy a vicces, problémamentes férfiak mindig nagyobb kedvencek. (És, hogy mindannyiunknak bejönnek a dögös, idősebb pasik.)”

Szerinted Paul Rudd szexi?
Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Ami a pasiknak szexi…

Az, hogy a két nem ennyire eltérően vélekedik az idei Sexiest Man Alive győztesről, valójában teljesen logikus. A (heteró) férfiak és nők ugyanis teljesen mást látnak vonzónak – és nem csak abban a témakörben, hogy kit illet meg a People magazin címlapja.

 

Mulvey a következőképpen magyarázza el a tükörleméletet: „Lacan elemzésének több aspektusa is érdekes témánk szempontjából. A tükörstádium felismerése olyan életkorban következik be, mikor a gyermek fizikai vágyai meghaladják motoros képességeit, ami a felismerést örömtelivé teszi, mivel a gyermek úgy képzeli, tükörbéli képmása tökéletesebb, mint tapasztalatai szerint saját maga.”

Vegyük például a filmeket: hosszú évtizedeken át a mozit elsősorban férfi nézőknek imponáló aktív férfi főszereplők uralták, ahol nők a passzív, szexuális tárgyként léteztek. Laura Mulvey, feminista elméletíró ezt nevezi a male gaze-nek, vagyis a férfitekintetnek, ami azt jelenti, hogy miután a férfi a történet irányítója („ő uralja a film fantáziavilágát”), ezáltal a sztori egy olyan domináns főszereplő köré irányul, akivel a néző azonosulni tud, így a férfi lesz a „néző tekintetének hordozója”, azaz: az ő szemével látjuk az eseményeket és a karaktereket. „Ezért aztán a férfi sztár ragyogó tulajdonságai nem a tekintet erotikus tárgyának vonásaival esnek egybe, hanem annak a teljesebb, tökéletesebb, hatalmasabb ideális egónak a tulajdonságaival, mely abban a pillanatban születik meg, mikor a gyermek felismeri magát a tükörben” – utal Mulvey Jacques Lacan tükörelméletére. 

A férfitekinteten keresztül ábrázolt karakterek tehát az összes olyan filmes pasi, aki a férfi néző a tökéletesített másának láthat. Vagyis James Bond, Amerika kapitány vagy Thor, míg – visszatérve a Sexiest Man Alive-hoz és a cím korábbi győzteseihez – a való életben ez Dwayne Johnson vagy mondjuk Ryan Reynolds. Hiszen a fenti szuperhősök kész izomkolosszusok és olyan magasak, hogy az ajtón alig férnek be, akárcsak a Szikla. Míg a 007-est minden nő vágyálmaként reprezentálják és évekig ő volt A férfiasság megtestesítője. Ahogy ezt most – a TikTokon jelenleg is futótűzként terjedő trendje szerint – Ryan Reynolds képviseli Hollywoodban. Nem viccelünk, a heteró srácok szerint Ryan az, aki kimaxolja a férfiideált:

@gibz_

#stitch with @imworse

♬ original sound – Gibby from iCarly

És ami a csajoknak jön be…

Ehhez képest a női tekintet egy teljesen más férfi- és nőképet közvetít. A female gaze koncepciója a férfitekintetre való ellenpontként született, kezdetben úgynevezett női filmekben, amikor a produkció a „nézőjét nőként szólítja meg”. Azaz „a filmben minden azonosulási pont (a szereplővel, a képpel és a kamerával) nőként, nőiként vagy feministaként határozódik meg” – írja Tessa Lauretis. Gondolj itt például az olyan sztorikra, mint mondjuk Az ördög Pradát visel, ami egy női főhős vágyairól szól, az ő szemszögén keresztül ismerjük meg a cselekményt, így a vásznon a női nézőt képviseli.

Joey Soloway a 2016-os Torontói Filmfesztiválon úgy határozta meg a női tekintetet, ami nem csupán a male gaze fordítottja (és ezáltal nem tárgyiasítja a film szereplőit), hanem ahol elsősorban az érzelmek kerülnek előtérbe. Ezért lehet az, hogy a Marvel rengeteg lány rajongója Lokit vagy Buckyt tartja a kedvenc karakterének Thor vagy Amerika kapitány helyett. Ők ugyanis egy másfajta férfiasságot képviselnek: nincsenek kigyúrva, ellenben megmutatják az érzékeny oldalukat, így tárgyiasítás helyett a női tekintettel néző közönség humanizálja őket.

Ezért lett a nyáron népszerű egy másik trend is a TikTokon, ami pedig nem más, mint a nők által írt férfiak. Tudod, mint Mr. Darcy, Laurie a Kisasszonyokból vagy a szexi pap a Fleabagből. Ugyan ők is a sztori margóján léteznek a nőközpontú cselekményben, de a szerelemre teremtett lányokkal ellentétben ezeknek a férfiaknak komplett személyiségük van, érzelmekkel, motivációkkal, a maszkulinitásuk pedig nem toxikus gyökerekből ered. A „nők által írt férfiak”-koncepciója reprezentálja tehát azt, amit nőként a férfiakban keresünk. És míg Ryan Reynolds vagy Dwayne Johnson érdemeit is elismerjük, nem véletlenül rajongunk annyian sokkal inkább Harry Stylesért, Timothée Chalamet-ért, Tom Hiddlestonért vagy épp Paul Ruddért.

@dnnvnv

#fyp #foryou #foryoupage #menwrittenbywomen

♬ credit to thalia.barnes – alycia

Az új Sexiest Man Alive

A People magazint úgy látszik, a korábbi győztesek kiválasztásánál erősen a férfitekintet motiválta, mert hát olyan sztárok kerültek a címlapra, mint – és most hangsúlyozzuk: ezzel nem azt mondjuk, hogy ők kevésbé lennének vonzóak – Tom Cruise, Idris Elba, a Szikla és Ryan Reynolds (kétszer is). A „klasszikus” férfi ideológia megtestesítői. Azonban a male gaze természetéből fakadóan tárgyiasít (bár tény, hogy elsősorban a nőket), és nem tudunk elmenni amellett, hogy pusztán a külső macsóság alapján ítélni veszélyesen billeg a szexizmus határán.

Nem lehet, hogy a szexiség valójában egy spektrum? Egy olyan skála, ami nem csak aszerint mér, hogy mennyire szimmetrikus egy színész arca, milyen magas és hány izma dudorodik a pólója alatt. Hanem a női tekintettől kölcsönözve figyelembe vesszük azt, ami a felszín alatt húzódik: a humort, az intelligenciát, a tehetséget, a kedvességet, az érzékenységet, az őszinteséget és az érzelmeket. Szerintünk EZEK azok a tulajdonságok, amik valójában szexivé tehetnek valakit. Megkockáztatjuk, hogy a People magazin szexiségi ítélőbizottsága valamilyen hasonló úton indulhatott el. Mert amikor megkérdezték a kétségkívül jóképű (tehát a korábbi kitételeket abszolút teljesítő) Paul Ruddot, 2021 legszexibb férfiját, hogy miként látja saját magát, ezt válaszolta:

„Amikor önmagamra gondolok, apaként és férjként látom magam. Ez vagyok én. Amikor nem dolgozom, akkor a családommal lazulok, és ezt szeretem a legjobban.”

Forrás: Metropolis, People, Metropolis

Szerintünk az alábbi férfi sztárokat biztosan nők írták:

Még több

Sztárhírek