Hogyan lett Scarlett Johansson a világ legjobban kereső színésznője? Mutatjuk

Scarlett Johansson napjaink legtöbb bevételt hozó színésznője, hatalmas vagyonnal. Utánajártunk, hogyan jutott el idáig.

Hogyan lett Scarlett Johansson a világ legjobban kereső színésznője? Mutatjuk

A ma születésnapos Scarlett Johansson napjaink egyik legsikeresebb, legjobban kereső színésznője, akinek a filmjei a világon a legtöbb bevételt hozzák (ebben a kategóriában csak Dwayne Johnson előzi meg). Szinte az egész életét a filmiparban töltötte, hiszen már gyerekként elindult a színészi pályán – az első munkája a Világgá mentem című film volt 1994-ben, 10 éves korában, ahol egy mellékszerepet kapott –, de nem csak ebben a pozícióban próbálta már ki magát. Lássuk, milyen ívet járt be a karrierje és honnan tett szert a (kapaszkodj meg) 165 millió dolláros vagyonára, ami több, mint 54 milliárd magyar forintot jelent.

Gyereksztárból szuperhős

Világgá mentem után hét évet kellett várnia, hogy igazán felfigyeljen rá a szakma: Scarlett 17 éves volt, mikor a Tétova tinédzserek című filmben nyújtott alakításáért hatalmas elismeréseket kapott a kritikusoktól. Két évvel később pedig meg is volt a legnagyobb áttörés, mégpedig Sophia Coppola Elveszett jelentésében Bill Murray-vel az oldalán. A film kritikai és közönségsiker is lett: a 4 millió dolláros büdzséhez 119 millió dolláros bevétel érkezett. Innentől kezdve, gyakorlatilag bármiben is szerepelt Scarlett, arra rengetegen voltak kíváncsiak, amik sorra hatalmas hozamot produkáltak a mozipénztárakban.

„Csak azért, mert én vagyok minden idők legmagasabb bevételt hozó színésznője, nem jelenti azt, hogy én is lennék a legjobban fizetett színész. Mindenért, amim van meg kellett küzdenem. És az a tapasztalatom, beszélgetve a közeli lány barátaimmal és rokonaimmal, hogy mindenkinek küzdenie kell. Mindenkit diszkrimináltak már vagy zaklattak – a szexizmus létezik.”

A férfi-női sztárok fizetéskülönbségéről Scarlett a Marie Claire-nek adott 2017-es interjújában beszélt, a karrierje pedig abszolút alátámasztja ezt. Amikor 2010-ben ugyanis debütálta a karakterét, Natasha Romanoffot a Vasember 2-ben, csak 400 ezer dollár fizetést kapott (Robert Downey Jr. 10 milliót). Hat marveles megjelenés kellett ahhoz, hogy végre ő is elérje a 10 milliós határt és a Bosszúállók: Végtelen háborúban és Végjátékban már 15 millió dollárt keressen. Scarlett abszolút megszilárdította az évek során a pozícióját a Marvelnél, így a végére ő lett Robert Downey Jr. után a második legjobban kereső sztárja a stúdiónak: a Fekete Özvegyért már egy 20 millió dollárról szóló csekket kapott, míg a szuperhősös pályafutása alatt körülbelül 60-75 millió dollárt szedhetett össze. Manapság egy filmjéért átlagban 10 millió dollárt kap kézhez, ami persze tényleg csak egy átlag: a Páncélba zárt szellemért például 17,5 millió dollárt fizettek neki, 2019-ben pedig 56 millió dollárt szedett össze három filmjével (Bosszúállók: Végjáték, Házassági történet és Jojo Nyuszi).

Scarlett vs. Disney 

Idén nyáron Scarlett 50 millió dollárra perelte a Disney-t, miután a stúdió a mozis bemutatóval egy időben felpakolta a filmet a streaming platformjukra is a Fekete Özvegyet. Ez azért volt akkora probléma, mert így durván megvágták Scarlett bevételét: a színésznő szerződése szerint ugyanis a 20 milliós alapfizetéséhez kapott volna a mozipénztárakban összeszedett nyereségből is egy bizonyos százalékot. Ez pedig nagyjából azt az 50 millió dollárt jelentette a sztárnak. Végül a felek mégsem mentek bíróságra és peren kívül megegyeztek, ami a Deadline szerint 40 millió dolláros kártérítést jelent. Így Scarlett marad a Disney-nél: hamarosan A rettegés háza főszereplője lesz, valamint a Marvellel is készülnek egy titkos projektre.

A színészeten túl

Ez a titokzatos Marvel-projekt egyébként nem a Fekete Özveggyel kapcsolatos, sőt Scarlett még csak nem is színésznőként vesz részt a munkálatokban: produceri székbe ül, ami nem az első alkalom lesz. A The Whale című dokumentumfilmmel próbálta ki először a producerkedést 2011-ben, majd 10 évvel később a Fekete Özvegynél vette fel újra a fonalat. Úgy tűnik, nagyon rákapott a dologra, mert A rettegés házának és a Bride című filmeknél is tervben van, hogy a kamerák mögött is fontos szerepet játsszon.

Scarlett kipróbálta már magát énekesként is. 2008-ban Anywhere I Lay My Head címmel jelent meg az első szólóalbuma, egy évre rá pedig kollaborált Pete Yornnal a Break Up elnevezésű lemézhez. Nem kevés márkának is a nagykövete, illetve arca, többek között a Mangónak, a Dolce & Gabbanának, a L’Oréalnak, a Louis Vuittonnak, a Moët & Chandonnak és a Calvin Kleinnek, amik szintén duzzasztják a bankszámláját. Júniusban pedig bejelentette, hogy a beauty szférát is meghódítja: jövőre érkezik az (egyelőre név nélküli) clean bőrápolási kollekciója.

Forrás: Parade, Celebrity Net Worth

Tudjuk, hogy ScarJo rajongóként a legapróbb dolgokra is kíváncsi vagy a színésznővel kapcsolatban:

Még több

Sztárhírek