Hogy lett Katherine Heigl Hollywood elsőszámú közellensége?

Katherine Heiglt kivetette magából Hollywood: elviselhetetlennek, dívának és utálatosnak bélyegezték, akivel nehéz együtt dolgozni. Ehhez a gyűlöletcunamihoz pedig csak annyit kellett tennie, hogy elmondta a véleményét… Nem lehet, hogy inkább csak a szexizmus áll a bukásának hátterében?

Hogy lett Katherine Heigl Hollywood elsőszámú közellensége?

Katherine Heigl: a színésznő, aki a 2000-es évek elején a romkomok királynője volt és akit manapság már csak úgy ismerünk mint az egyik legnehezebb természetű nő Hollywoodban. A sztár amilyen magasan volt, olyan hatalmasat bukott a 2010-es évek közepére: feketelistára került. Ugyan nem lett teljesen munkanélküli (az IMDb oldala szerint csak két évet, 2015-17-ig nem dolgozott egyáltalán; ebben az időszakban született az első vér szerinti gyermeke), de csak B-kategóriás sorozatokban és filmekben kapott maximum mellékszerepet. 

Mégis miért vetette ki Hollywood?

A korábban csak A Grace klinika Izzie Stevenseként ismert Katherine a Felkoppintva című filmmel robbant be a mozi világába és lett egyből a romantikus vígjátékok koronázatlan királynője. Csakhogy egyúttal ez a produkció jelentette a bukását is. Mert amíg a színésznő sorra szállította az olyan klasszikusokat, mint a 27 idegen igen, az Ilyen az élet vagy A nagy nap, amiket imádtak a nézőkaddig Hollywood szemében a reputációja egyre csak süllyedt. 

Felkoppintva

Felkoppintva (Fotó: Viasat3)

2007-ben tehát, amikor a Felkoppintva debütált, Katherine-nel készített egy interjút a Vanity Fair, amiben a színésznő őszintén elmondta a véleményét a sztoriról, amiben a kissé karót nyelt Alisont játszotta, aki összekeveredik a Seth Rogen által alakított bulizós, laza, jófej Bennel (nem vicc: a film szinopszisa is ennyire túlhangsúlyozza, mennyire jó arc ez a Ben – talán, hogy még nagyobb legyen a kontrasztja Alisonnal), az egyéjszakás kalandból pedig egy nem várt terhesség lesz. A lány úgy dönt, hogy megtartja a babát, akinek érkezésére készülve a két főszereplő megtanítja egymásnak, hogyan lehet az egyikük felelősségteljesebb, másikuk pedig hogyan engedheti el magát. Katherine ezt egy „kicsit szexistának” nevezte, pontosan a férfi és női karakterek túlzó ábrázolása miatt.

„Hárpiának állítja be a nőket, humortalannak és karót nyeltnek, a férfiakat pedig szerethetőnek, bolondosnak és olyanoknak, akik szeretnek szórakozni. Egy igazi nyafkát játszom; miért kell ennyire ünneprontónak lennie? Miért így ábrázoljuk a nőket? 98%-ban szuper élmény volt, de nehéz volt teljes szívemmel szeretnem a filmet.”

Bár semmi hazugság nincs abban, amit mondott, sokaknak nem tetszett a kemény kritika. Sőt, maga Seth Rogen is azt nyilatkozta – majdnem 10 évvel (!) később, 2016-ban –, hogy úgy érezte, hogy „valamennyire elárulta” őt és a filmet Katherine.

A grace klinika

Katherine Heigl A Grace klinikában (Fotó: RTL Sajtóklub)

Egy évre rá a hollywoodi helyzet csak fokozódott, amikor Katherine egy éles gesztussal kihúzta magát a legjobb mellékszereplő Emmy-díjáért folytatott versenyből. A filmiparnak, de elsősorban A grace klinika íróinak ez egy hatalmas középsőujjként jött le, amiért feleakkora szerepet írtak neki a sorozatban.

„Nem éreztem úgy, hogy ebben az évadban olyan anyaggal dolgozhattam volna, ami igazolná az Emmy-jelölésem, ezért, hogy fenntartsam az akadémia integritását, visszavonom magam a versenyből. Továbbá nem szerettem volna elvenni a lehetőséget más színésznők elől, akiknek biztosították a megfelelő anyagot.”

A magyarázata meglehetősen durva volt és kicsit sem csomagolta be a véleményét, ami végül odáig vezetett, hogy kiírták A grace klinikából, majd egyre kevesebb és kisebb szerepeket kapott Hollywoodtól is. 

Van véleménye, tehát egy elviselhetetlen díva

Erős kritikákat fogalmazott meg? Igen. Lehetett volna diplomatikusabb is? Hogyne. De megérdemelte, hogy emiatt száműzzék Hollywoodból? Ha minket kérdezel, nem nagyon. Mert mi is történt valójában? Katherine-nek volt néhány – valóban karakán és helyenként megosztó – véleménye, amit filter nélkül közölt a nyilvánossággal, a világ pedig azonnal ellene fordult

De vajon, ha egy férfi fogalmazta volna meg ennyire az asztalra csapva a gondolatait, vajon őt is ugyanígy megkövezték volna? Egy férfit mikor kérnek meg arra, hogy finomabban fejezze ki magát, sőt, lehetőleg inkább meg se szólaljon? Merthogy Katherine-nek pontosan ezt javasolták. „Akkoriban azt mondták, hogy nagyon gyorsan fogjam be a szám – magyarázta az idén év elején a Washington Postban megjelent interjújában és azt is elmondta, hogyan csúszott ki minden irányítás a kezéből. – Minél többször kértem bocsánatot, annál kevésbé akarták hallani a mondanivalóm. Minél inkább rettegtem attól, hogy valami rosszat teszek, annál inkább úgy tűnt, hogy valami szörnyűséget csináltam.”

Katherine Heigle

Katherine Heigl 2009-ben. (Fotó: Vera Anderson/Getty Images)

Az ötvenes évek ünnepelt színésznője, Bette Davis egyszer azt mondta:

„Ha egy férfinak van véleménye, akkor igazi férfi; amikor egy nőnek van véleménye, akkor egy hülye p@csa.”

A szomorú igazság pedig az, hogy ami az ötvenes évek Hollywoodjában érvényes volt, az úgy tűnik, még a 2000-es évek Hollywoodjában is az. Nicki Minaj fogalmazta meg az MTV róla készült dokumentumfilmjében, hogy egy nőtől nemcsak az az elvárás, hogy ne legyen véleménye, hanem az is, hogy emellett „legyél szuper abban, amit csinálsz, de közben legyél édes, de szexinek is kell lenned, meg kedvesnek is.”

A filmipar elkönyvelte tehát Katherine Heiglt egy elviselhetetlen dívának, amiért ki merte mondani a gondolatait úgy, hogy közben nem volt a végletekig elbűvölő. És mit gondol erről mai fejjel a színésznő? „Mi az elviselhetetlen definíciója? Valaki, akit nem bírsz és van véleménye? Most, 42 évesen ez már nagyon dühít. De az, hogy ambiciózus vagyok és nagy álmaim és céljaim vannak, még nem tesz kevésbé feminin, kedves, gondoskodó nővé.” 

Forrás: Buzzfeed News, Harper’s Bazaar

Az alábbi színésznők simán kiállnak magukért és ezért ma már nem kapnak akkora gyűlölethullámot:

Még több

Sztárhírek