2011-es X-Faktor győztes, Kocsis Tibó: “Negyven lettem… Végre őszinte lehetek az emberekkel és megnyílhattam”

Az énekes ugyan már gyermekként tudta, hogy szenvedélyesen szereti a zenét, mégis csak néhány kitérővel később érkezett el a szólóénekesi karrierjéhez. Ma pedig úgy érzi, végre ott tart, ahová mindig is vágyott.

2011-es X-Faktor győztes, Kocsis Tibó: “Negyven lettem… Végre őszinte lehetek az emberekkel és megnyílhattam”

„Már a gyerekkorom is a zene jegyében telt” – vág bele a mesélésbe Kocsis Tibó. „Számtalan alkalommal felléptem Kecskeméten, ahol felnőttem. Több diák tehetségkutatón is részt vettem, élveztem, hogy felfigyelnek rám és pozitív visszajelzéseket kapok.” A szülei hamar felismerték, van érzéke a szerepléshez. Bár már akkor is érték sikerélmények, csak kamaszkorában kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel – ekkor már tanár segítségével. „Kamaszként még én is kerestem a saját utam, ebben kiteljesedtem és otthon éreztem magam” – meséli.

Kocsis Tibó

A kezdetek (A kép Kocsis Tibor tulajdona.)

A Disney-meséktől a rocksztárokig

Tibó azt mondja, mindig is imádta a ’90-es évek Disney-meséit és arról álmodozott, milyen jó lenne, ha egyszer ő énekelhetné egy rajzfilm betétdalát. „De a Take That (és úgy általában Robbie Williams), a Queen, Michael Jackson, illetve Madonna is a nagy kedvenceim közé tartozott. Ők azok az előadók, akik befolyással voltak a zenei ízlésemre és inspiráltak engem. Utánozni természetesen senkit sem szerettem volna, de mindenkitől tanultam néhány trükköt: ilyen volt például Robbie Williams vagánysága, az, hogy mennyire felszabadult a színpadon” – tudjuk meg tőle. „Ezeket kombináltam a saját stílusommal és világommal, így állt össze az énekesi énem.”

Kocsis Tibor

Vissza az időben! (Fotó: Rózner Adél)

Egyszer volt, hol nem volt… egy Megasztár.

Ennek ellenére a felsőfokú tanulmányait mégis az Eszterházy Károly Főiskolán, kommunikáció és művelődésszervező szakon kezdte el, mert úgy érezte, az éneklés nem lehet a főállása, így a zene egy időre mellékvágányra került az életében… egészen 22 éves koráig, ekkor ugyanis jelentkezett a Megasztár legelső szériájába. Itt bejutott a legjobb 50 versenyző közé, de az elődöntőben sajnos már nem bizonyíthatott. A főiskola befejezése után a Kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központ rendezvényszervezőjeként helyezkedett el, majd megalapította zenekarát, a Soda Effect nevű bandát is.

Kocsis Tibor

Elkértünk néhány régi képet Tibó fotóalbumából… (Fotó: Rózner Adél)

Benne van az X

2007-ben viszont már ismét szólóban bizonyított, méghozzá a Csillag születik induló évadjában. A műsort az ötödik helyen zárta és végre elkészíthette az első demófelvételeit is: ezek között volt az azóta már ismertté vált dala, az Aki végül karjába zár is. Ám amikor 2009-ben feloszlott a Soda Effect, ismét úgy döntött, szünetet tart az éneklésben. A nagy visszatérést és az igazi áttörést a 2011-es év és az X-Faktor második szériája hozta el, ahová Robbie Williams: I Will Talk And Hollywood Will Listen (Én beszélek, Hollywood pedig figyelni fog) című számával jelentkezett.

„Mondhatjuk, hogy ez egy kimondottan egoista, nagyképű dal tőle, én sosem voltam ilyen. Ez a kettősség érdekes helyzetet eredményezett, fura volt az én számomból hallani, még akkor is, ha nem mindenki gondolt bele a tartalmába” – árulja el Tibó, aki éppen a saját visszafogott személyiségét szerette volna kiegyensúlyozni ezzel a felvétellel. Az énekes ma is ugyanezt a dalt választaná, mert amellett, hogy nehéz elénekelni, az önteltsége humorral átszőtt, szórakoztató.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tibor Kocsis (@kocsistibo) által megosztott bejegyzés

Tibó mentora Malek Miklós lett akivel egészen a döntőig meneteltek, amiből az énekes győztesként került ki Muri Enikővel szemben. Egyetlen nappal később már meg is jelent a legelső lemeze, Az első X.

Kocsis Tibor

Kocsis Tibor az X-Faktorban (Fotó: Bársony Bence/RTL Klub)

Magabiztos szerénységgel előre! 

„Rengeteget tanultam a tehetségkutató versenyekből, mindegyikből mást” – foglalja össze életének ezen szakaszát Tibó. „Vannak leckék, amik csak később csapódtak le. Kitartásra és önbizalomra neveltek. Rájöttem, hogy egyfajta egészséges mértékű exhibicionizmusra is szükségem van ehhez a szakmához. A magabiztosság jól áll az embereknek a színpadon” – jelenti ki. Tibó úgy gondolja, egy énekes nem kérdőjelezheti meg a létjogosultságát előadóként. 

„A szerénység szimpatikus, de emellett az embernek hinnie is kell magában.”

Ő például határozottabb lett a műsorok által. „Ha túlságosan óvatos, félénk vagy, a közönség azt látja majd, nem is akarod ezt igazán. Ha visszanézek a 10-15 évvel ezelőtti énemre, azt gondolom, hamarabb is komolyabb sikereket érhettem volna el, ha akkor magabiztosabb vagyok.”

Kocsis Tibor

Kocsis Tibor az X-Faktorban (Fotó: Bársony Bence/RTL Klub)

A piros kabát varázsa

Az értékes tapasztalatok mellett egy különleges ruhadarabot is megőrzött az X-Faktorból: azt a piros kabátot, amit a második dala előadásakor viselt. „A stylistunk, Holdampf Linda ötlete volt, hogy ezt vegyem fel, amikor a Queen: Somebody to love című számát éneklem. Ez is hozzátett a személyiségemhez. Amikor befejeztem a számot, felrobbant a színpad, a kabát pedig az életem része lett. A piros szín elkísér, biztonságot ad, megvéd mindentől. Ezt az elképzelést tovább vittük a műsor végéig.” Tibó a döntőben ismét magára kapta az említett piros modellt, a rajongói pirosat viseltek a közönségben és úgy szurkoltak neki. „Aztán ebben a kabátban fotóztuk be az első lemezem borítóját is.”

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tibor Kocsis (@kocsistibo) által megosztott bejegyzés

SŐT! Tibó előszedte gardróbja legkedvesebb darabját idén is, amire több NAGYON jó oka is volt:

  1. éppen 10 éve annak, hogy megnyerte az X-Faktort,
  2. 2021. szeptember elsején ünnepelte a negyvenedik születésnapját, ráadásul
  3. új korszak kezdődött az életében.

„Valahogy ezt így éreztem kereknek. Elkészült az El nem mondott szó című dalom, amiben ez a kabát is fontos szerepet kapott. Azt akartam, hogy a mese folytatódjon tovább. Viccesen azt szoktam mondani, hogy van egy kis varázsereje a kabátnak. Hiszek az ilyen apró csodákban. Örültem, hogy megint részese lett az életemnek és még rám is jött. Most szépen visszatettem a szekrénybe és az is lehet, hogy majd 10 év múlva vagy nem is várok annyit és megint előveszem.”

A 40 az új 20

Tibó három nagylemezzel és számtalan sikerélménnyel a háta mögött boldogan fújta el a gyertyákat a tortáján a szülinapján. „Negyven lettem. Eljutottam egy olyan pontra az életemben, hogy kiegyensúlyozottan élvezem azt, ami van. Vannak természetesen még álmaim meg terveim, de mégis azt érzem, hogy éppen az a kor, amitől általában fél az ember, az hozott nekem egy megnyugvást. A magánéletemben is boldog vagyok, ráadásul a tény, hogy felvállaltam az identitásomat, úgyszintén hatalmas megkönnyebbülést jelentett. A negyven egy kerek fordulópont lett számomra, amit úgy tudtam átlépni, ahogyan mindig is szerettem vannak. Végre őszinte lehetek az emberekkel és megnyílhattam. Most már a párkapcsolatomról is tudok beszélni. Nekem ez volt a legnagyobb ajándék.”

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tibor Kocsis (@kocsistibo) által megosztott bejegyzés

Az énekes a 2021-es év végét már inkább a pihenéssel szeretné tölteni, a szeretteivel, a családjával akar lenni és élvezni az adventi időszakot. „Megtapasztaltam, hogy a rohanás és a kapkodás nem feltétlen visz jó irányba. Most nyugi üzemmódba kapcsolok.” Jövőre viszont új dalokkal szeretne jelentkezni. „Egy már el is készült, ami egy lendületesebb felvétel, a tartalmában is kicsit harcosabb. Azt gondolom, hogy az érzelmesebb oldalamat megint megmutattam az El nem mondott szóval, ezért most egy másik énemet szeretném előtérbe helyezni.”

Jöhet még pár visszatekintés?

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek