Miért fordulnak a rajongók a legszerethetőbb hollywoodi színésznők ellen?

Megfigyelted, hogy a 2010-es években Jennifer Lawrence volt a világ kedvenc színésznője, a tipikus „szomszéd csaj”, mindenki legjobb barátnője, aztán egyszer csak elindult egy lejtőn? A rajongók ellene fordultak, Jennifer pedig eltűnt a reflektorfényből. És nem ő az egyetlen. De miért történt ez? És mi is ez a jelenség pontosan? Utánajártunk.

Miért fordulnak a rajongók a legszerethetőbb hollywoodi színésznők ellen?

2011 és 2015 között Jennifer Lawrence volt A legmenőbb színésznő. Mindenki kedvence, a csaj, akivel minden eddiginél egyszerűbb volt azonosulni a hollywoodi tökélyt képviselő sztárok után. A színésznő ebben az időszakban be volt táblázva, egymás után forgatta a filmeket, és amikor nem forgatott, akkor is kamerák előtt volt: rendezvényekre, sajtóeseményekre, talk show-kba járt, nem volt olyan médium, aki ne őt és a humoros lazaságát akarta volna. Aztán szépen lassan elkezdett kopni a bolondos személyiségének varázsa, sőt, volt néhány megkérdőjelezhető megmozdulása is, így egyre kevesebb filmben kapott szerepet és végül teljesen felszívódott a nyilvánosság elől. (Egészen mostanáig, hiszen a hónapban érkező Ne nézz fel! című netflixes filmmel már óvatosan elkezdett újra visszalépni a reflektorfénybe.)

El tudjuk képzelni, hogy ebben az időszakában – tehát a 2010-es évek végén – már te is néha úgy voltál Jenniferrel, hogy

 

  • „Túl sok ez a csaj”,
  • „Idegesítő, hogy ennyire normálisnak akar tűnni”,
  • „Igen, hamburgert kajáltál a vörös szőnyeg előtt, mennyire nem vagy olyan, mint a többi lány…”,

és biztosíthatunk róla, hogy ezzel nem voltál egyedül. Akkoriban pontosan ehhez hasonló vallomásokat tweeteltek a(z egykori) rajongói, illetve arról posztoltak, hogy „kiszerettek” belőle vagy épp egyenesen irritálja őket Jennifer személyisége. És ezt a színésznő maga is érzékelte.

„Szerintem mindenkinek elege lett belőlem. Nekem is elegem lett saját magamból” – nyilatkozta a Vanity Fair új címlapinterjújában. De mégis, hogy jutottunk el idáig?!

A Jennifer Lawrence-lejtő

Keara Sullivan TikTokernek van egy rendkívül meggyőző elmélete a jelenségről – spoiler: nem csak Jennifer Lawrence-t érinti –, amit ő úgy hív: a Jennifer Lawrence-lejtő. Azaz: amikor egy mindenki által szeretett vagy könnyen azonosulható színésznő egy idő után elveszíti a közvélemény támogatását. Keara szerint van néhány intő jele annak, ha egy híres nő elindult ezen a lejtőn.

Egyrészt műfajt vált, ami az általa elvállalt filmeket illeti: ezek a sztárok általában vígjátékokban kezdenek és onnan veszik a drámaibb szerepek felé az irányt (Jennifernél ennek az inverze érvényes), másrészt pedig meghatározó szempont a civil személyiségük. Merthogy míg a férfi sztároknál a szerethető perszónájuk az általuk játszott karakterekből fakad (gondolj például Robert Downey Jr.-ra), a nők attól válnak közönségkedvenccé, amilyennek a képernyőn kívül mutatják magukat.

„Mi, mint a közvélemény, sokkal több érzelmi befektetést várunk el a nőktől, sokkal közelebbről, személyesebben akarjuk őket megismerni. A róluk szóló véleményünket elsősorban nem a színészi teljesítményük, hanem emberi mivoltjuk alapján hozzuk meg” – fejtegeti Keara.

Interjúk és nyilvános megjelenések során ezek a hírességek bekerülnek a média körforgásába és a közönséget ellepi a róluk szóló cikkek cunamija. Azonban, amint megadják nekünk azt a szintű láthatóságot és intimitást, amit elvártunk tőlük, megunjuk, sőt, akár még nárcisztikusnak vagy figyelemhajhásznak bélyegezzük őket. Mert ahogy Keara fogalmaz: „Hollywoodban nőként, akinek sokkal többet kell önmagáról beszélnie, sokkal többször kell megosztania a világról alkotott véleményét, sokkal nagyobb az esély rá, hogy megsértsen valakit, rosszul gondolkozzon, hibázzon.”

Tehát, amikor Jennifer Lawrence kiverte a biztosítékot – többek között – azzal, hogy ráült néhány szent sziklára Hawaiin és a viccesnek szánt sztorija szerint fenékvakarásra használta őket, végül is elkerülhetetlen esemény volt.

Ki csúszott még le a Jennifer Lawrence-lejtőn?

Valójában végtelen nevet felsorolhatnánk azon szupersztár színésznők közül, akik így vagy úgy, de elvesztették a közönség támogatását – Brie Larsontól Anna Kendrickig –, de az alábbi hírességek különösen illenek a mintába.

Anne Hathaway
Mia Thermpolisként mindenki imádta, ám miután megkapta a Nyomorultak (az egyik első súlyosabb szerepe) Fantine-jáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, már nem sokan örültek a sikerének. Ehhez nagyban hozzájárulhatott a katasztrofálisan sikerült két évvel azelőtti Oscar-gálán, ahol ő és James Franco voltak a házigazdák. Kémia és humor helyett pedig kínos és cringe pillanatokat hoztak. Anne egyébként kiállt magáért és felhívta az emberek figyelmét, hogy nagyon nem áll arányos a gyűlölethullám, amit kapott, azzal, amivel igazolják ezt az utálatot.
Dakota Johnson
Dakota volt az, aki az utóbbi években átvette Jennifer státuszát a jófej, cool színésznőként az olyan pillanatokkal, mikor kérdőre vonta Ellen DeGenerest vagy mikor bevallotta, hogy kamuzta a lime-ok iránti rajongását. Laza, vicces és szerethető volt. Ám nemrég azt nyilatkozta a nagyon kemény botrányokba keveredett Armie Hammerrel, Shia LaBeouffal és Johnny Depp-pel kapcsolatban, hogy szerinte nem érdemlik meg a tömeg utálatát, mert neki személyesen nem volt velük rossz élménye. Ezzel pedig elkezdett lefelé gördülni a lejtőn…
Scarlett Johansson
Scarlett gyerekkora óta él a nyilvánosság előtt, így elkerülhetetlen volt, hogy hibázzon. A mindig nagyon szerethető, a szexista kérdések ellen karakánul kiálló színésznő leginkább a problematikus kijelentéseivel és megkérdőjelezhető szerepvállalásaival (simán igent mondott a Palackba zárt szellem főszerepére, aki alapvetően ázsiai karakter, illetve kezdetben egy transz férfi szerepét is bevállalta volna – attól inkább visszalépett) vívta ki maga ellen a népharagot. Most azonban, mikor beperelte a Disney-t rengetegen támogatták, ami bizonyítja, hogy van visszaút a Jennifer Lawrence-lejtőn.

Magasról könnyű nagyot esni

„Jófej Csajnak lenni azt jelenti, hogy dögös, okos, vicces nő vagyok, aki imádja a focit, a pókert, a disznó vicceket és a böfögést, aki videojátékokat játszik, olcsó sört iszik, imádja a szexet hármasban és análisan, és úgy tolja a szájába a hot dogokat és a hamburgereket, mintha a világ legnagyobb kulináris gruppenszexét élvezné, miközben valahogy tartja az XS-es méretet, mert a Jófej Csajok mindenekelőtt dögösek. Dögösek és megértőek”

– írja Gillian Flynn a Holtodiglanban. Csakhogy mind tudjuk, hogy a Jófej Csaj valójában egy álomkép. Egy elérhetetlen fantázia, aminek sosem fogunk tudni maradéktalanul megfelelni. 

Így, amikor Jennifer Lawrence imidzse a 2010-es évek elején gyakorlatilag A Jófej Csaj lett (beszélt mindenről a gyorskaják iránti rajongásától olyan „undi” dolgokig, mint egy hányós-hasmenős vírus, és közben gyönyörűen nézett ki minden alkalommal), piedesztálra emeltük. Nők és férfiak egyaránt: a pasik olyan barátnőt akartak, mi pedig szerettünk volna olyanok lenni, mint ő. Mert ahogy egy 2020-as tanulmányban is kimutatták: a férfi-nő, illetve nő-nő interakciókban „a szerethetőség létfontosságú” – ez pedig a híres nőkkel való viszonyunkat is jellemzi. Addig tartjuk a Jennifer Lawrence-eket, Anne Hathawayeket és Dakota Johnsonokat a magasban, amíg rokonszenves, Jófej Csajok; egyetlen botlás azonban aláássa a szerethetőségüket és az irántuk érzett szimpátiánkkal együtt ők is a mélybe zuhannak…

Ezzel szemben azonban a szerethetőség a férfiak irányában nem számított befolyásoló tényezőnek a kutatásban. Ez nem furcsa? Nem lehet, hogy a tendencia, miszerint eleve a „szerethető személyiségük” és nem a színészi képességeik alapján ítéljük meg a híres nőket, egy sokkal mélyebb problémának a tünete? Sőt, a Jennifer Lawrence-lejtő jelenség puszta létezése – és az, hogy több sztár is lecsúszott rajta – nem lehet egy lesújtó kórkép a társadalmunk nőkhöz való viszonyáról? Csak kérdezzük…

Fotók: Rodin Eckenroth, Kevin Winter, Stephane Cardinale/Getty Images

Szeretünk a hollywoodi látszat mögé nézni:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek