És az megvan, hogy a Palota Vilmos herceg jó híréért áldozta fel Meghan Markle-t és Harry herceget?

A királyi család mindent megtesz azért, hogy megőrizzék a jó hírüket – elsősorban a médiában, hiszen a rossz sajtó akár a monarchia bukásához is vezethet. És ezért nem félnek a legaljasabb taktikákhoz sem fordulni.

Emlékszel, amikor 2019-ben felröppentek a pletykák, miszerint egy évvel azelőtt, miközben Katalin hercegné a harmadik gyermekét várta, Vilmos herceg megcsalta őt? Ha valami rémlik, de nincsenek meg a pontos részletek, máris felfrissítjük a memóriád.

Katalin és Vilmos a norfolki Anmer Hall nevű birtokon laktak, ahol a legközelebbi szomszédaik is egy olyan 6 kilométer távolságra éltek. Ők voltak David Cholmondeley és Rose Hanbury, akik már több mint egy évtizede ápoltak jó barátságot a hercegi párral, olyannyira, hogy még az esküvőjükre is hivatalosak voltak. Ám 2019-re olyan hírek érkeztek, hogy Katalin és Rose többé már nem barátok… Hogy miért? Mert 2017-18 környékén Rose Vilmos herceg szeretője lett. Katalin ekkor volt várandós a kis Lajos herceggel, és amíg a harmadik gyerekük érkezését várták, Vilmos állítólag gyakran átjárt a szomszédba, hogy a terhes felesége helyett Rose-zal töltse az idejét. Kettesben.

Vilmos herceg, Katalin hercegné és Rose Hanbury

Vilmos herceg, Katalin hercegné és Rose Hanbury (Fotó: Stephen Pond/Getty Images)

A hercegi pár tagadta a vádakat, és akár még perelni is készek lettek volna – ám erre nem volt szükség. A sztorik elhaltak, sőt, egyes lapok már arról számoltak be, hogy eleve kitaláció volt az egész. Viszont amikor 2019-ben az év botrányairól állítottunk össze egy listát, Vilmos hűtlenségi botránya mellett a brit sajtó Meghan Markle ellen indított lejárató hadjárata is bekerült a cikkbe. A két jelenség pedig összefügg.

A trónörökös érinthetetlen

Ahhoz, hogy megértsük, pontosan hogyan is jön össze a Meghan Markle-ről szóló álhírek és rosszindulatú cikkek tömege (amik végül arra ösztönözték Harry herceget, hogy több bulvárlapot is bepereljen) és Vilmos herceg félrelépése, a történetet egy picit távolabbról kell kezdenünk.

Egészen pontosan Vilmos herceg egyetemi éveinél, aki akkoriban még Harrynél is nagyobb bulikirály volt. Az egyetlen különbség kettejük között, hogy Vilmosból egy nap valódi király lesz, ezért a Firm (vagyis az angol királyi családtól különálló intézmény, ami a család ügyeiért felelős, és amire a Palotaként fogunk hivatkozni) számára különösen fontos volt, hogy a sajtó lehetőleg ne foglalkozzon a társasági életével. Főleg, mert – ahogy Andrew Morton Vilmos és Catherine című könyvében írta – a herceg „igazi csajozógép volt. Mindenki azt gondolta, Harry a rossz fiú, de nem.”

Vilmos bulizós évei viszont egészen feledésbe merültek – és nem véletlenül: a Palota keményen dolgozott azért, hogy a leendő trónörökösnek ne legyen rossz a PR-ja. Ezt pedig az a „kimondatlan szerződés” biztosítja, ami a Palota és a brit sajtó között áll fenn. A média ugyanis gyakori vendég az udvarban, különböző partikra hivatalosak, cserébe pedig nem írnak meg olyan sztorikat, amik fenyegethetnék a monarchiát. Hiszen gondolj bele: a lapoknak óriási véleményformáló hatása van. Így, ha a médiában a királyi családot – és legfőképpen az olyan tagjait, akiken a monarchia jövője áll, tehát, akik leginkább trónközelben vannak – lejárató cikkek jelennek meg, az veszélybe sodorná a már amúgy is ingatag lábakon álló királyi család integritását.

Éppen ezért fedi már jótékony homály Vilmos múltjának minden olyan pontját, ami nem kifogástalan trónörökösnek láttatják őt – és ezért nem volt olyan fontos eltűntetni ugyanezen nyomokat Harry herceg vadabb időszakából. És ez a része sajnos nem konspirációs teória, maga Harry erősítette meg a híres-hírhedt Oprah-interjújában:

„Ha megeteted, megitatod és teljes hozzáférést biztosítasz ezeknek a riportereknek, akkor jobb lesz a rólad szóló sajtó. Mindkét fél teljesen megveti a másikat. De a médiának és az uralkodócsaládnak szüksége van egymásra.”

A feláldozhatók

Hogyan következik tehát Vilmos félrelépéséből a Meghanről szóló szörnyű szalagcímek? Amanda Mattel, a királyi család ügyeire szakosodott TikToker szerint a trónörökös makulátlan imidzsének megőrzése érdekében a Palota felhasználta ennek a bizonyos szerződésnek a szabályait és egyfajta alkut kötöttek a sajtóval.

„Az elmélet szerint az alku abból állt, hogy a média leszáll Vilmos hercegről, cserébe viszont szabad utat adnak Meghan Markle-hoz.”

És valóban: amint a Vilmos-féle megcsalási botrány elárasztotta a médiát, nem sokkal rá úgy robbantak be a Meghant rágalmazó cikkek. Olyan címekkel, mint

 

  • Miért nem képes Meghan Markle levenni a kezét a babapocakjáról? Büszkeség, hiúság, színészkedés vagy new age-es kötődési technika áll a háttérben?
  • A Meghan Markle által imádott avokádó emberi jogi visszaélést és aszályt okoz
  • A „diktatórikus” Meghan Markle légfrissítőket akart a „dohos” 15. századi St. George kápolnába…de a Palota nemet mondott
  • Meghan Markle ismét megszegte a királyi protokollt a vulgáris ruhájával
  • A Meghan szakácskönyve által támogatott konyha egy olyan mecsetben található, amihez „19 terrorista gyanúsított kapcsolható”

miközben – ahogy azt az alábbi tweetekben is láthatod – Katalin hercegné hasonló lépéseit nemhogy nem kritizálták, szeretettel és dicsérő szavakkal írtak róla.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Katalin ne szenvedett volna a sajtó támadásaitól, dehogy. Mielőtt még csak Vilmos barátnője volt, invazív és nagyon durva cikkek jelentek meg róla a topless nyaralós fotóitól a családja vagyonát firtató írásokig. Harryhez hasonlóan Vilmos is küzdött azért, hogy a média leszálljon a szerelméről – ez pedig meg is történt, amint a herceg menyasszonya lett. Onnantól a Palota védelmét élvezte, nem véletlenül: a legutóbbi hercegné, akivel hasonlóan bánt a sajtó, Diana hercegnő volt, akinek haláláért sokan a médiát is vádolják. Ezt azonban Meghan nem kapta meg, sőt: az esküvőtől a várandósságáig egyre csak romlott a helyzet, ami vészesen kezdett a rasszista territóriumra csúszni.

Nem egyedi eset

Ahogy Amanda is megjegyezte egy videójában, a Palota PR-stratégiája, miszerint áldozati bárányként ajánlották fel Meghant Vilmosért cserébe, egybeesik azzal az időszakkal, amikor a két testvér kapcsolata elkezdett romlani. „Az én véleményem, hogy Harry tudott Vilmos viszonyáról, és hogy ez volt az oka annak, amiért a sajtó olyan keményen támadja az újdonsült feleségét.”

Amanda teóriája nem egyedi: akkoriban mi is megírtuk, hogy azt pletykálják, „Harry herceg berágott a testvérére, amiért szeretőt tart”.

Hogy valójában mi történt, arról persze soha nem fogunk konkrét bizonyítékokat kapni. Sem Vilmos hűtlenségéről, sem a Palota a médiával folytatott mesteri bábjátékáról. Az viszont tény, hogy Harry és Meghan részben a brit sajtó miatt költözött Amerikába. Emellett gyanús, hogy azóta is történt hasonló jelenség – ezúttal Harryvel a fókuszban.

Idén augusztus-szeptember környékén újra a közbeszéd központi témája lett András herceg, Erzsébet királynő kedvenc fia, akit szexuális bántalmazással vádoltak. Az ügy túl nagy horderejű ahhoz, hogy a Palota ne kapcsoljon Olivia Pope-módba (a Scandal című sorozat megvan?) és mutasson be újabb áldozati bárányt a sajtónak. Harry és Meghan Time magazin címlapja pedig épp kapóra jött.

A fotón a herceg a felesége mögött áll, ami egyben egy metafora arra, ahogy az életét éli. A képpel valójában semmi gond nincs azon kívül, hogy szégyentelenül túltolták a Photoshopot, de valójában tökéletes apropót biztosított arra, hogy a brit újságírók ne a nemi erőszakkal vádolt András herceg ügyével foglalkozzanak, hanem Harry pózolását szedjék darabokra. És olyanokat írtak, mint „Harry a modern bétahím tökéletes reprezentációjává válik azáltal, hogy a felesége mögött áll és a vállába kapaszkodik. Teljesen kasztrálva lett. Szomorú.” Ezek után tehát talán nem is olyan meglepő, miért indított tavaly vendettát Harry a brit sajtó ellen, és miért nyilatkozta James Cordennek, hogy a netflixes A koronával ezerszer hamarabb képes megbarátkozni, mint a média róla szóló híreivel.

Forrás: Financial Times, @matta_of_fact

Nem kevés összeesküvés elmélet kövezi a királyi család életének útját:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek