5 dolog, amiért örökké hálásak leszünk a ma 20 éves Billie Eilish-nak

Elképesztően tehetséges és kiáll a társadalmilag fontos ügyek mellett. Talán nem túlzás azt mondani, hogy Billie az egyik legjobb dolog, ami a Z generációs popkultúrával csak történhetett.

5 dolog, amiért örökké hálásak leszünk a ma 20 éves Billie Eilish-nak

Vannak, akik a teljes karrierjük során nem érnek el olyan sikereket, amilyeneket Billie Eilish már tiniként a magáénak tudhatott. Hogy a legfontosabbak említsük: hét Grammy-díjjal, két AMA-díjjal, három MTV Video Music Awards-díjjal és egy Brit Award-díjjal is büszkélkedhet, és ő lett a díj történetében a legfiatalabb előadó, aki szobrocskát nyert mind a négy fő Grammy-kategóriában ugyanabban az évben. Idén pedig felkerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének listájára.

A ma szülinapját ünneplő énekesnő úgy robbant be a köztudatba, mint egy üstökös, és fenekestül felforgatta nem csak a zenei életet, de az egész generációját is. Billie ugyanis sokkal több, mint egy átlagos énekes: bátran és hangosan kiáll a számára fontos társadalmi ügyek mellett, és nem fél őszintén beszélni a saját gyengeségeiről sem. 

Nyíltan beszél a Tourette-szindrómájáról

Ahogy Billie egyre híresebbé kezdett válni, egyre többen próbálták meg megszégyeníteni őt a Tourette-szindrómája miatt. Voltak, akik odáig mentek, hogy videós összeállításokat készítettek Billie tüneteiről, amiket aztán feltöltöttek a netre. Ha esetleg nem lennél teljesen tisztában ezzel a szindrómával: a Tourette egy idegrendszeri betegség, ami rövid ideig tartó, sztereotip módon ismétlődő, irányíthatatlan mozgásokkal és hangadásokkal jár együtt. A róla terjedő videókra reagálva, Billie az Instagram Stoyjában kezdett beszélni a követőinek arról, hogy miként tud együttélni ezzel a betegséggel, majd Ellen DeGeneres műsorába is elment, hogy még több részletet áruljon el. Később Billie azt mondta, hogy ez a nyíltság sokat segített, hogy kapcsolódhasson a rajongóival. 

Kiáll a nők jogai mellett

Az USA különböző államaiban bevezetett szigorú abortusztörvények után Billie sem marad csendben. „A nőknek azt kellene mondaniuk, tenniük és érezniük, amit csak akarnak, és pontosan olyannak kell lenniük, amilyenek akarnak lenni. Ez a téma annyira feldühít, hogy ha elkezdek beszélni róla, nem tudom abbahagyni. A férfiaknak nem szabadna a nők helyett döntéseket hozni” – nyilatkozta Billie a Varietynek

Felszólal a testszégyenítés ellen

A közösségi oldalain rendszeresen szólal fel a testszégyenítés ellen, tavaly pedig még egy videót is készített a problémáról, amit aztán levetített az egyik koncertjén. Billie a kisfilmben lassan melltartóig vetkőzött, miközben azokat az embereket kritizálta, akik mások stílusa vagy teste felett ítélkeznek.

„Ha azt viselem, ami kényelmes, nem vagyok nő. Ha ledobom magamról a rétegeket, ribanc vagyok. Bár sosem láttátok a testemet, mégis ítélkeztek felette, és ítélkeztek felettem is. Miért? Kit érdekel, mennyi ruha van rajtam? Ez tesz engem azzá, aki vagyok? Számít szerintetek? Az én értékeim a ti felfogásotok alapján változzanak? Vagy a ti véleményetekkel nincs jogom foglalkozni?”

 – tette fel a kérdéseket Billie a videóban.

Harcol az állatokért

Billie 2014-ben lett vegán, azóta többször is felszólalt az állatok érdekében. A döntéséről, arról, hogy miért váltott kegyetlenség mentes életmódra, néhány éve így beszélt: „Négy éve vagyok vegán és nagyon sok oka volt annak, hogy így döntöttem. Szeretem az állatokat és nem látom értelmét annak, hogy felneveljük, majd megöljük őket. Hagyjuk már békésen élni őket. Ráadásul laktózérzékeny is vagyok, de egyébként sem fogyasztanék tejtermékeket, mert tönkreteszik a bőrt és az enyém nagyon érzékeny.”

Felszólalt a pornó ellen

Billie néhány napja Howard Stern műsorának vendége volt, ahol a saját példáján keresztül hívta fel a figyelmet a pornó káros hatásaira. „Sok pornót néztem, 11 éves koromban kezdtem el. Akkor még nem értettem, ez miért lenne rossz, azt hittem, így tanulod meg, hogyan kell szexelni. De valójában csak szétcseszte az agyamat.

Az első néhány alkalommal szex közben olyan dolgokba is belementem, amik valójában nem estek jól. De a pornó miatt azt gondoltam, ez az, amihez vonzódnom kell.

Annyira dühítő, hogy ennyien néznek pornót, és magamra is olyan dühös vagyok, amiért azt gondoltam, hogy ez rendben van” – magyarázta Billie, majd hozzátette, hogy véleménye szerint az is nagyon problémás, ahogy a pornóban a női testeket és a szexuális élvezetet ábrázolják. „Ahogy a vaginák kinéznek a pornóban… Egyetlen vagina sem néz így ki. A nők teste nem ilyen. Nem így élvezünk el” – tette hozzá.

Ha jól jönne az extra lendület:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek