10 bátor nő, aki rengeteget formált idén a világon

Van köztük 85 éves cápaszakértő, de tizenéves aktivista is – ők mind értünk, az emberekért valamint a világért harcolnak!

10 bátor nő, aki rengeteget formált idén a világon

A listánkon szereplő nők bátran kiállnak a meggyőződésük mellet, és azért küzdenek, hogy ez a világ, ha kicsivel is, de jobb hely lehessen. Ismerjétek meg azt a 10 bátor nőt, aki a színfalak mögött harcolt 2021-ben is!

Naomi Osaka

Sportolóként ismerte meg a világ, de ha leteszi a teniszütőt Naomi a pályán kívül is küzd tovább. Azon kívül, hogy Naomi az egyik legsikeresebb üzletasszony a sportban, a faji igazságosság hangos szószólója – legutóbb pedig arra kezdte el használni a hírnevét, hogy felhívja a figyelmet a sportolók mentális egészségére. Naomi őszintén bevallotta, hogy régóta küzd depresszióval és szorongással, és szeretné, ha a versenysportban az eredmények hajszolása mellett végre foglalkozni kezdenének a sportolók mentális hogylétével is.

2021 legbátrabb női

Fotó: Sarah Stier/Getty Images

Sotooda Forotan

Sotooda Forotan még csak 15 éves, de már így is hatalmas hatást gyakorolt a környezetére. Amikor néhány hónappal ezelőtt a tálibok elfoglalták Afganisztánt, lányok millióit kényszerítettek arra, hogy elhagyják az iskolájukat. Sotooda is egy volt közülük, ő azonban nem hagyta ennyiben a dolgot. Amikor októberben a városa egyik helyi ünnepségén lehetőséget kapott, hogy kiálljon a színpadra, ahol egy verset kellett volna felolvasnia, ő inkább elmondta a saját beszédét, amiben arra kérte a tálib vezetőket, hogy engedjék vissza a lányokat az iskolákba. November elején aztán egy tálib vezető bejelentette, hogy a 7–12. évfolyamos lányoknak engedélyezik, hogy folytassák a tanulmányaikat.

Chloé Zhao

Chloé Zhao az áprilisban elnyert Oscar-díjával történelmet írt: ő lett az első ázsiai nő, az első színes bőrű nő, és a második nő a díj történelmében, aki hazavihette a legjobb rendezőnek járó szobrocskát A nomádok földje című alkotásával. Chloé azon kívül, hogy tehetséges, egy visszahúzódó és független nő, aki a filmjeiben nagy hangsúlyt fektet a társadalmi kérdésekre. Nem túlzás azt mondani, hogy hála neki, Hollywood már így is egy kicsit jobb hely lett.

2021 legbátrabb női

Fotó: Pierre Suu/Getty Images

Jamie Margolin

Jamie Margolin 19 éves, szeret a barátaival lógni és ismerkedni, csak úgy, mint minden hozzá hasonló tini. Annyi csupán a különbség, hogy Jamie, ha kell videóinterjút ad a szobájából a Rolling Stone magazinnak a klímakatasztrófa megelőzésének fontosságáról, beszédeket mond, politikusokkal találkozik, klímatüntetéseket szervez, és társalapítója a Zero Hour elnevezésű, fiatal aktivistákból álló nemzetközi klímavédő csoportnak. Helyettünk is harcol a Földért, és környezetünk megvédésért.

2021 legbátrabb női

Fotó: Stephane Cardinale /Getty Images

Shalom Blac

Shalom egy 20 éves nigériai Youtuber, aki azért kezdett el a sminkeléssel foglalkozni, mert gyerekkorában égési sérüléseket szerzett, és így próbálta meg növelni az önbizalmát. A videóival hatalmas sikert ért el, a csatornáját ma már több mint másfél millióan követik. Shalom a sminktippek mellett a nyitottság és az elfogadás fontosságát közvetíti a rajongóinak.

2021 legbátrabb női

Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

Amanda Gorman

Amanda Gorman 23 éves költőre Joe Biden beiktatásán figyelt fel a világ, ott szavalta el a The Hill We Climb, vagyis A domb, amit megmászunk című saját versét, amit állítólag a Capitoliumban történt zavargások alatt kezdte írni. A verseiben hangosan kiáll a faji – és társadalmi igazságtalanságok ellen, és arra buzdítja az amerikaiakat, hogy építsék újra, egyesítsék újra a megosztott országukat.

2021 legbátrabb női

Fotó: Michael Kovac/Getty

Marisa Hamamoto

Miután egy 2006-os táncórán agyvérzést kapott, Marisa nyaktól lefelé lebénult, és egy ideig nem lehetett tudni, hogy vajon újra lábra tud-e majd állni. Bár később újra megtanult járni, az eset okozta trauma és a táncosként átélt testszégyenítés mérgező kultúrája arra késztette, hogy elindítsa a nonprofit Infinite Flow Dance nevű szervezetet. Maria azt szeretné, ha a tánc mindenki számára elérhetővé váljon, és mindenki fogadja el a másik esetleges különbözőségeit. Közösségi táncórákat, workshopokat tartanak, hogy megmutassák, hozzájuk bárki csatlakozhat.

Valerie Taylor

A 85 éves cápaszakértő, tengervédő és díjnyertes filmrendező még az 1950-es években kezdte el a férjével filmre venni a víz alatti kalandjaikat. Az elmúlt évtizedek során számos életveszélyes pillanattal kellett szembenéznie, őt azonban mindvégig hajtotta az óceánok és az állatok szeretete. A cápás búvárkodásról szóló legújabb dokumentumfilmjében Chris Hemsworth is szerepel, együtt próbálják meg felhívni az emberek figyelmét a tengerek védelmére.

2021 legbátrabb női

Fotó: Don Arnold/Getty Images

Stacie-Rae Weir

A mellrák túlélők számára létezik az úgynevezett mellbimbó-tetoválás, amikor is orvosi tetovállással megrajzolva hozzák helyre a  mellbimbó és udvarának állapotát. Stacie maga is mellrák túlélő volt, és a saját bőrén tapasztalta meg, milyen problémákat tud okozni egy rossz minőségi tetoválás. A saját érintettségéből fakadóan döntött úgy, hogy segíteni szeretne a sorstársain. Létrehozott egy képzést kifejezetten a túlélőkkel foglalkozó művészek számára, megtervezett egy speciális tűkészletet,  és még élethű bimbóudvar pigmenteket alkotott. A segítségével a túlélő nők újra önbizalommal telve nézhetnek a tükörbe.

Rédai Dorottya

Végül, de még véletlenül sem utolsó sorban azt a magyar nőt sem hagyhatjuk ki a listánkról, akit idén a Time magazin a híres listáján beválasztott a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. A CEU kutatójaként is dolgozó Rédai Dorottya volt a projektkoordinátora a Meseország mindenkié című mesekönyvnek, ami 17 kortárs szerző 17 meséjét tartalmazza különböző marginalizált vagy hátrányos helyzetű csoportok különböző szereplőivel. A könyv célja, hogy segítse a szülőket és a tanárokat abban, hogy ezekről a témákról beszélgessenek a gyerekekkel.

Nem volt elég a girl powerből?

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek