Ismerd meg Mj Rodriguezt, az első transznemű színésznőt, aki Golden Globe-ot nyert, és ezzel történelmet írt

Az idei Golden Globe elég elhanyagolható esemény…lett volna, ha Mj Rodriguez nem ír történelmet azzal, hogy első transznemű nőként megnyeri az Aranyglóbuszt. Szóval, ha valakinek, hát neki érdemes megjegyeznünk a nevét!

Ismerd meg Mj Rodriguezt, az első transznemű színésznőt, aki Golden Globe-ot nyert, és ezzel történelmet írt

Annak ellenére, hogy nulla hírveréssel, sztárok és alkotók részvétele, valamint közvetítés nélkül zajlott le az idei Golden Globe, egyetlen dolog miatt mégis muszáj beszélni róla. És nem, nem azért, mert Instagram sztorikban és a Twitteren tették közzé a győztesek nevét (bár ez megérdemel egy laza WTF-et), hanem Mj Rodriguez miatt. Ő az a nő, akiről talán eddig nem hallottál, de örökre bevéste magát a történelembe: első transznemű színésznőként nyert ugyanis Aranyglóbuszt.

Legjobb színésznő: Mj Rodriguez

A díj A póz című sorozatban nyújtott legjobb színésznői alakításáért járt, amiben ő játssza Blanca Evangelistát. Ha nincs meg a sorozat (amúgy kezdd el nézni – hidd el, megéri!), akkor gyorsan elmeséljük, hogy a ’80-as évek New Yorkjában játszódik a ballroom nevű underground közösségben, ami egyfajta választott családja lett azoknak az LMBTQ fiataloknak, akiknek – főleg akkoriban – óriási szükségük volt egy támogató szociális hálóra. De nemcsak az összetartás a célja a szubkultúrában kialakult házaknak, hiszen versenyeznek egymással a rendszeresen megrendezett bálokon. Blanca is egy ilyen ház vezetője – mégpedig a pozitív HIV-diagnózisa által saját maga által alapított Evangelista-házé – és mint ilyen, számos elhagyott, fekete és latin queer fiatal fogadott anyukája is. Egy erős, mindenkivel törődő lány ő, aki a világból érkező külső, és az AIDS-től kapott belső támadások ellenére sem engedi el a közössége kezét.

„Köszönöm szépen! Ez az ajtó, ami meg fog nyílni a többi tehetséges fiatalnak. Látni fogják, hogy ez több, mint lehetséges. Látni fogják, hogy egy fiatal, fekete-latina lány Newarkból, akinek volt egy álma, megváltoztathatta az emberek gondolkodását SZERETETTEL. A SZERETET GYŐZÖTT. Az összes LMBTQIA babámnak üzenem, hogy MEGÉRKEZTÜNK, az ajtó nyitva áll, mostantól határ a csillagos ég!”

– reagált Instagramon a győzelmére Mj.

Igazi úttörő

Nem a Golden Globe az első díjátadó, ahol Mj kitaposta az utat az utána érkező LMBTQ, illetve nem-fehér fiatalok számára. Tavaly például ő lett az első transznemű nő, akit főszereplőként jelöltek Emmy-díjra – szintén A póz harmadik, egyben utolsó évadában nyújtott alakításáért. Előtte egyébként csak két nyíltan transznemű színésznő kapott jelölést  az Emmy-gálán: először 2014-ben (később pedig 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban is) Laverne Cox az Orange is the New Blackért, de ő csak mint legjobb vendégszereplő, illetve a rövidfilmesek közül Rain Valdez a Razor Tongue-ért.

A határ a csillagos ég

Mj színházban kezdte a karrierjét, mégpedig a Rent című darabban, később pedig epizódszerepet kapott olyan sorozatokban, mint a Carrie naplója vagy a marveles Luke Cage, de az áttörést persze A póz hozta el neki. A sorozat pedig valóban megnyitotta előtte a lehetőségek kapuját, hiszen főszerepet kapott a hamarosan az Apple TV-re érkező Tarzana című sorozatban, legutóbb pedig a Tick, Tick…Boom!-ban láthattad Andrew Garfield oldalán. Emellett tavaly belevágott az éneklésbe is, amihez a teljes keresztnevét, a Michaela Jaé-t használja: nemsokára jön az első albuma, de addig is kiadta a debütáló dalát Something to Say címmel. És meg kell mondanunk, hogy most már nemcsak színésznőként, de énekesnőként is egyszerűen imádjuk!

Kerülj képbe a kedvenc sztárjaiddal:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek