Híres férfiak, akik minden további nélkül kiálltak a női kollégáik mellett

A következő férfi sztárok tudják, hogy már a nemükből adódóan is elképesztően kiváltságosok, ezért nem dőlnek elégedetten hátra, hanem a helyzetüket kihasználva aktívan tesznek azért, hogy ne csak nekik, hanem másoknak is jó legyen.

Híres férfiak, akik minden további nélkül kiálltak a női kollégáik mellett

Ahogy a világ minden táján, úgy Hollywoodban és a szórakoztatóiparban úgy általában is nagyon keményen jelen van a szexizmus: a nemek közötti egyenlőtlenség tisztán látszódik a fizetési különbségekben, a reprezentációban és a különböző bánásmódokban. Még az olyan szupersztárok, mint Angelina Jolie sem kapott a férfi kollégájával egyenlő fizetést (egészen konkrétan: a Mr. és Mrs. Smith nő főszereplőjeként Jolie feleannyit vitt haza, mint Brad Pitt). A nőknek pedig saját maguknak kell megteremteniük a lehetőséget arra, hogy rendesen reprezentálják a nemünket. Lásd Halley Berry-t, aki teljesen átírta a Megsebezve forgatókönyvét, hogy egy középkorú, fekete nőről szóljon a sztori. Ha nem léteznének a hozzá hasonló úttörők, akkor be kellene érnünk a Törpilla-elv jelenségével, amiről ITT olvashatsz bővebben.

A Geena Davis által alapított, a média genderábázolását kutató intézmény egyik tanulmánya szerint „minden két férfi megszólalóra csak egyetlen női beszélő karakter jut, akiket emellett ijesztő mértékben hiperszexualizálnak még a korhatár nélküli filmekben is; az ábrázolásuk beszűkült sztereotípiákra épül, vagy a jelenlétük egyáltalán nem nélkülözhetetlen a történet szempontjából.”

A Wisconsin-Milwaukee Egyetem pedig úgy találta, hogy a „Hollywoodban »szupersztár« szinten fizetett nők és férfiak között a bérszakadék több, mint 2,4 millió dollárt jelent.” Ha pedig beleszámolták a színészi munka olyan aspektusait is, mint a forgatáson töltött idő, a kaszkadőr mutatványok és a tapasztalat szintje, a szakadék még akkor is olyan 1 millió dollár körül mozgott.

Azonban nem minden férfi törődik bele Hollywoodban a szexizmusba – vannak, akik aktívan tesznek azért, a kiváltságaikat és a hatalmukat felhasználva, hogy a női kollégáikat felemeljék, támogassák és többet és jobbat követeljenek nekik. Nézzük, kik ők!

Chadwick Boseman

Chadwick Boseman egyenesen a saját fizetéséből ajánlott fel egy jelentős hányadot Sienna Millernek, akivel a 21 híd című filmen dolgoztak együtt, hogy „a megérdemelt mennyiségű pénzt kapja”. Boseman egyébként a mozi producere is volt, így ő volt az, aki eleve a szerepet ajánlotta a színésznőnek. És miután a stúdió nem volt hajlandó kifizetni a Sienna által kért összeget, Chadwick csökkentette a saját bevételét. „Elképzelhetetlen, hogy ebben a szakmában még egy ember ilyen jóindulatúan és tiszteletteljesen viselkedjen – idézte fel az esetet Sienna. – Ezután ezt több férfi színész barátomnak is elmeséltem, ők meg csak hallgattak, aztán valószínűleg hazamentek, és arra kényszerültek, hogy jó pár dolgot átgondoljanak. De Chadwick nem villogni akart, ez számára természetes volt, mert úgy gondolta, hogy ekkora fizetést érdemeltem meg a munkámért.”

Chadwick Boseman

Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

Vin Diesel

Ha nincs Vin Diesel, akkor Michelle Rodriguez nem valószínű, hogy megnyerte volna a csatát, ami a Halálos iramban franchise-beli karakterét illeti – annak ellenére, hogy a színésznő nyilván mindenkinél jobban ismeri a szerepet. Éppen ezért tudta, hogy nem hajlandó belemenni egy olyan történetszálba, ami Letty hűtlenségéről szólt volna. Először azonban nem akartak változtatni a forgatókönyvön, így Michelle kis híján kilépett a sorozatból. „Vin azonnal félrehívott, miközben sírtam, és azt mondta: »Veled vagyok. Nyugodj meg, engedd, hogy elintézzem, mert igazad van«” – mesélte el a színésznő, hogyan oldódott meg végül a probléma.

Vin Diesel

Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images

Will Smith

Miután a WarnerMedia úgy döntött, hogy a mozis bemutatóval egyszerre az HBO Maxra is felrakják a Richard király című filmet – ezzel csökkentve a színészek bevételét (igen, erről Scarlett Johansson is tudna mesélni…) –, Will Smith, a film főszereplője és producere személyesen gondoskodott a kollégáinak járó bónuszokról, hogy kiegyenlítse a veszteséget. A lányait játszó Saniyya Sidney and Demi Singleton azonban ezen szinte már meg sem lepődtek, ugyanis az elmondásuk szerint Will az egész forgatás alatt nagylelkű volt és kedves, ráadásul különböző ajándékokkal (mint a legújabb iPhone… nem nagy cucc) halmozta el őket.

Will Smith

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Patrick J. Adams

Amikor Meghan Markle-t a palota személyzetének bullyingolásával vádolták, a kollégái a Briliáns elmékből azonnal a védelmére keltek, és a nyilvánosság elé álltak, hogy biztosítsanak mindenkit Meghan kedvességéről. Így például Patrick J. Adams is, aki a legtöbbet forgatott az egykori színésznővel: „Meghan Markle-lel csaknem egy évtizeden keresztül dolgoztam a sorozatban. Az első naptól kezdve lelkes, kedves, együttműködő, segítőkész, vidám és támogató tagja volt a televíziós családunknak. Akkor is ilyen ember és kolléga maradt, amikor jött a hírnév, az elismerés és a hatalom” – írta a Twitteren.

Patrick J. Adams

Fotó: George Pimentel/Getty Images

John Boyega

Emlékszel, amikor a Star Wars: Az utolsó Jedik idején egy rakás toxikus, magát rajongónak tituláló troll nagyon keményen betámadta a film egyik új szereplőjét alakító Kelly Marie Trant? A rasszista gyűlöletcunami odáig fajult, hogy a színésznő kénytelen volt törölni az Instagram fiókját. A kollégája és egyben az új trilógia egyik főszereplője, John Boyega mindezt megelégelte és a Twitteren fakadt ki Tran védelmében: „Ha nem szeretitek a Star Warst vagy a karaktereket, értsétek meg, hogy e mögött más döntéshozók állnak, nem a színészek/színésznők. Azzal, hogy a szereplő megformálóját zaklatjátok, nem értek el semmit. És ne várjatok udvariasságot, amikor a hozzáállásotok bunkó. Még akkor sem, ha pénzt adtatok ki a jegyekért!”

John Boyega

Fotó: Allen Berezovsky/Getty Images

Harry Styles

Néha már az is rengeteget számít, ha egyszerűen csak komfortosan érzed magad a munkahelyeden. Ezt a kellemes légkört teremtette meg Harry Styles az új Örökkévalók forgatásán, amikor megbeszélte Lauren Ridloff-fal (aki amúgy siket), hogy megkocogtatja a vállát, ha leállnak a kamerák. Így Laurennek nem kellett minden felvétel után arra várnia, hogy a tolmácsa befusson a setbe. „Annyira örültem neki! De hát Harry egyszerűen ilyen. Figyel és megpróbál segíteni mindenkinek – mesélte Lauren. 

Harry Styles

Fotó: Anthony Pham/ Getty Images

Forrás: Buzzfeed

Olvass még többet Hollywoodról:

Tökéletes és egészséges hullámok – ha erre vágyik, válassza a Rowenta új hajsütővasát! (x)

A Rowenta Ultimate Experience Air Care az újgenerációs hajsütővasak úttörője, mely anélkül biztosít lélegzetelállító megjelenést, hogy közben roncsolná a haját. A Rowenta szabadalmaztatott Fresh Flow technológiája tökéletes eredményt garantál miközben megőrzi haja egészségét is! A professzionális hullámok egyszerűen, három másodperc alatt elérhetők...

Még több

Sztárhírek