A brit királyi család életét a legapróbb részletekig szabályozza a protokoll. Nemrég a Popbitch például arról írt, hogy az uralkodó, ha utazik, csak olyan vécét használ, amivel kapcsolatban előzőleg ellenőrizték, hogy kihallatszanak-e belőle a benti zajok. Egy királyi asszisztens állítólag előzőleg egy darab banánt ejt a toalettbe, és valaki az ajtón kívül fülel, és ellenőrzi, hogy kihallatszanának-e egy trónolás nemkívánatos hangjai. II. Erzsébet testőreinek mindig a lehető legközelebb kell állniuk a királynőhöz, de olyan közel nem állhatnak a vécéhez, ahonnan a vízbe eső banán csobbanása meghallatszik.

Nos, hasonlóan izgalmas szabályok vonatkoznak az étkezésre is.

Íme 5 étel, amit a brit királyi család tagjainak tilos fogyasztaniuk!

1. Fokhagyma

Erről Kamilla hercegné beszélt nemrég A konyhafőnök című tévéműsor ausztrál verziójában. Megkérdezték tőle, hogy mi az, ami semmi szín alatt nem kerülhet a királyi család asztalára, és Károly herceg neje megerősítette, hogy ő személy szerint roppant sajnálja, de fokhagymáról szó sem lehet a palotában. II. Erzsébet ugyanis ki nem állhatja a fokhagyma szagát, sőt, a hagymaszagot sem kedveli, így ezek az egész családnak meg vannak tiltva. (Legalábbis akkor ha otthon, a királynővel együtt étkeznek.)

2. A tenger gyümölcsei

Az olyan ételek, mint a garnélarák vagy a kagyló a királyi tiltólistán vannak minden hivatalos utazás alkalmával. Ezek az ételek ugyanis különösen romlandóak és könnyen ételmérgezést okoznak, a brit királyi család tagjai pedig nem reszkírozhatják meg, hogy egy elrontott gyomor miatt nélkülük vonnak fel egy zászlót, avatnak fel egy emlékművet vagy adnak le a díszlövéseket.

3. Libamáj

2008-ban derült ki, hogy Károly herceg kérésére a libamájat is betiltották a brit királyi palotában. Természetesen egészen pontosan a hízott libamájról van szó, és a herceg azért mondott le erről az ételről, mert nem ért egyet az állatokkal való kegyetlen bánásmóddal, azaz a libatömés gyakorlatával.

4. Tészta, rizs és krumpli

Ezek annyira alapvető élelmiszerek, hogy természetesen nem általános tilalom vonatkozik rájuk. Darren McGrady volt királyi szakács azt mesélte a Telegraph című lapnak, hogy ha II. Erzsébet otthon vacsorázik, akkor a nap utolsó étkezésekor egészségügyi okokból már kerüli a szénhidrátokat és a keményítőt. Így aztán a királynői vacsorákban nem lehet se tészta, se rizs, se krumpli.

5. Kenyérhéj

Szintén a királyi konyha egyik dolgozója meséli, hogy II. Erzsébet szereti a szenvicseket, a kedvence a tonhalas-majonézes. A kuktát azonban jól leszidta a főszakács, amikor az a kenyérhéjjal együtt vitte ki a szendót az uralkodónak, II. Erzsébet szendvicseit ugyanis körbe kell vágni, hogy a királynőnek ne kelljen a kenyérhéjon rágódnia.

Via