A 96 éves Erzsébet királynő legendás élete tele volt különleges pillanatokkal: egyik legfőbb büszkesége a Fülöp herceg iránt érzett szerelme volt, ami több, mint hét évtizeden át tartott. Varázslatos szerelmük tündérmesébe illő részletekkel volt tele, amiket most mi is felelevenítünk!

Következzen 8 olyan hihetetlen dolog, amit nem tudtál Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelméről!

Nagyon fiatalon találkoztak először 

Erzsébet királynő 8 éves korában találkozott először az akkor 13 éves Fülöp herceggel, akivel azonnal egymásba szerettek. Néhány évvel később Erzsébet már az udvarlójának szólította Fülöp herceget, aki állandó vendégnek számított a királyi rezidencián.  Bár sokan csak "tiniszerelemként" emlegették a románcukat, amint betöltötte Erzsébet királynő 21. életévét, összeházasodtak. 

A 13 éves Fülöp herceg (1935)
A 13 éves Fülöp herceg (1935)
Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Erzsébet királynő már korán tudta, hogy Fülöp herceg a Nagy Ő

Fülöp herceg a Brit Királyi Haditengerészet tagjaként 19 éves korában a II. világháború kitörése miatt aktív állományba került, amikor is három éven keresztül nem tudott találkozni Erzsébettel. Mikor 1943-ban Fülöp herceg hazatért Angliába, az akkor 17 éves Erzsébet királynő tudta, hogy ő a Nagy Ő, ezért a következő karácsonyt már együtt is töltötték a windsori kastélyban, ami később az otthonuk lett.

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1947-ben
II. Erzsébet és Fülöp herceg 1947-ben
Fotó: Bettmann/Getty Images
 

73 évig voltak házasok

Igazi tündérmesébe illő szerelem volt az övék: bár Erzsébet királynő uralkodása alatt sok nehézséggel nézett szembe, Fülöp herceg mindig kitartott mellette, Erzsébet királynő pedig rajongásig szerette a férjét. Még idős korukban is látszott rajtuk, hogy szerelmesek és hogy nem tudják elképzelni egymás nélkül az életüket. Az esküvői fogadalmuk, a "jóban-rosszban, míg a halál el nem választ" egészen megható módon volt igaz rájuk. Házasságuk egészen pontosan 73 évig és 139 napig tartott.

Erzsébet soha nem vette le az eljegyzési gyűrűjét

Fülöp herceg egy felbecsülhetetlen értékű eljegyzési gyűrűvel kérte meg Erzséber királynő kezét, amit a királynő állítólag soha, egyetlen napra sem vett le az ujjáról. A gyönyörű háromkarátos eljegyzési gyűrű Fülöp herceg édesanyjának, Aliz battenbergi hercegnő egyik tiarájából lett készítettve, külön Erzsébet királynő számára. A vintage stílusú  ékszert a mai napig a világ egyik legszebb eljegyzési gyűrűjeként tartják számon.

Fülöp hercegnek mindenről le kellett mondania

Fülöp herceg Görögország és Dánia hercege volt, ami azt jelentette, hogy ideális esetben mindkét országban király lehetett volna. Ám ahhoz, hogy feleségül tudja venni Erzsébet királynőt, minderről le kellett mondania, beleértve a címét és a vezetéknevét is. Így történt, hogy Philippos Andreou Schleswig-Holstein-Sonderberg-Glücksburg, Görögország és Dánia hercegéből megváltozott a neve Fülöp hercegre. Mindebbe pedig csak azért ment bele, mert el akarta venni Erzsébet királynőt! Hát nem romantikus?

Az ő esküvőjüket közvetítette először a tv

Bár ma már egyre-másra adják le a sztáresküvőket a tévék és a reality show-k, Erzsébet királynő és Fülöp herceg házassága idején ez nem volt így, sőt! Az ő 1947-es esküvőjük volt az első, amit valaha közvetített a tévé: világszerte több, mint 200 millióan követték a ceremóniát, ami rekordnak számít!


Ott kezdődött, ahol véget is ért

Egészen szívszorító, de Erzsébet királynő és Fülöp herceg ott tartották a nászútjukat, ahol Erzsébet királynő örök nyugalomra tért: a skóciai Balmoral-kastélyban. Állítólag ez a kastély volt a pár kedvenc helye, minden nyarat itt töltöttek és Erzsébet királynő férje halála után is ide helyezte át a székhelyét. 

Erzsébet utolsó szerelmes levele örök titok marad

Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelmük kezdete óta váltott leveleket egymással, mely szokásukat állítólag a házasságuk ideje alatt is megtartották. Fülöp herceg halálakor Erzsébet királynő a koporsó tetejére  csempészett egy levelet, melyen a következő címzés volt látható:  "Szeretlek, Lilibet". A Lilibet név Erzsébet királynő családi beceneve volt, Fülöp herceg állítólag gyakran szólította így feleségét. A szerelmes búcsúlevél  tartalmára óta sem derült fény, már örökké titok marad.

Via