Még 2022 tavaszán jelentette be Bruce Willis családja, hogy a színész afáziával küzd, emiatt pedig visszonul. A színész állapotát illetően érkeztek apróbb hírek az elmúlt egy évben, ám most megdöbbentő, új információk láttak napvilágot: kiderült, hogy az állapota rosszabodott, a friss diagnózis szerint frontotemporális demenciában szenved. 

Demencia

A frontotemporális demencia gyakorlatilag egy átfogó kifejezés az agyi rendellenességek egy csoportjára, ami az agy homlok- és halántéklebenyét fenyeget. Ez röviden annyit jelent, hogy ezen lebenyek bizonyos részei sorvadni kezdenek, a zsugorodás következtében pedig beszédproblémák alakulhatnak ki, de akár személyiségváltozást is eredményezhet. 

Nem érti a szavakat

A People magazonnak Dr. Allison Reiss, a demenciával kapcsolatos betegségek szakértője elmondta, hogy mik lehetnek azok a dolgok, amiket most Bruce Willis családja tapasztalhat. Közölte, hogy a frontotemporális demenciával küzdők már nem értik a szavakat, valamint a betegség előrehaladtával egyre inkább csökken az a képességük, hogy megnevezzék a körülöttük lévő dolgokat, mert egyszerűen nem jut eszükbe azoknak a neve. 

Ismeretlen okok 

A betegség okai egyébként nagyrészt ismeretlenek, néhány genetikai mutációt hoztak összefüggésbe vele. A betegek jellemzően 40 és 65 éves koruk között kezdik észrevenni a tüneteket, de előfordulhat, hogy a fiatalabb korosztály is érintett. Az orvostudomány jelen állása szerint a betegségre nincs mód, ám gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők. 

Bruce Willis családja a diagnózist követően a következő közleményt tette közzé: 

Szeretnénk kifejezni a legmélyebb hálánkat, a hihetetlen szeretetért és támogatásért, amit Bruce eredeti diagnózásank megosztása óta kaptunk (...) Amióta bejelentettük, hogy afáziában szenved, Bruce állapota előrehaladt, és most már konkrétabb diagnózisunk van:  frontotemporális demencia. Sajnos a kommunikációval kapcsolaatos kihívások csak egy tünete a betegségnek, amivel Bruce szembesül. Bár ez nagyon fájdalmas, de az megkönnyebülés, hogy végre konkrét diagnózisunk van (...) Bruce mindig is hitt abban, hogy a hangját arra használja a világban, hogy másokon segítsen és felhívja a figyelmet a fontos kérdésekre. A szívünk mélyén tudjuk, ha megtehetné, akkor globális figyelmet irányítana erre a témára, valamint kapcsolatot teremtene azokkal, akik szintén ezzel a ritka betegséggel küzdenek. 

(via)