Néhány nappal ezelőtt jelent meg a boltok polcain Harry herceg Tartalék című botránykönyve, ami eddig, még soha nem hallott titkokról rántja le a leplet az angol királyi család kapcsán. A memoárban  Sussex hercege  számos olyan történetet fed fel, mind a családja, mind a saját magánélete kapcsán, amikről eddig a nyilvánosság semmit nem tudott. 

25 embert ölt meg

Harry a könyvben arról is ír, hogy 25 embert ölt meg az idő alatt, amikor katonaként Afganisztánban szolgált. 

A számom 25. Ez nem tölt el elégedettséggel, de nem is szégyellem. Persze jobban örültem volna, ha ez a szám nem szerepel a katonai önéletrajzomban, vagy a fejemben, de jobban szerettem volna egy tálibok nélküli világban élni, egy háború nélküli világban

– olvasható a visszaemlékezésben. 

Súlyos vádak

A herceg szavai azonban sokaknál kiverték a biztosítékot: egy magas rangú tálib vezető már a múlt héten posztolt a téma kapcsán egy gúnyos választ a Twitterre, melyben közölte: 

Az ország ettül függetlenül a mienk, a herceg meg visszarohant a nagymamája palotájába

– írta, majd felszólította Harryt, hogy menjen csak oda Afganisztánba, már várják, és majd ott hősködjön. 

Irán feketelistájára is felkerült

A dolog azonban ezzel még nem ért véget, a tálibok ugyanis egyenesen háborús bűnösnek nevezték a herceget, akinek szerintük bíróság előtt kellene felelnie a gyilkosságok miatt. A Daily Mail írása szerint pedig Irán feketlistájára is felkerült a herceg. Nagy-Britnnia és Irán között ugyanis jelenleg nagyon komoly a diplomáciai feszültség, ugyanis Iránban nemrég kivégeztek egy kémkedéssel vádolt brit-iráni állampolgárt, Alireza Akbarit. Azt követően, hogy a brit kormány kérdőre vonta Teheránt az ügyben, az iráni külügy a következőt posztolta a Twitteren: 

Az a brit rezsim, melynek a királyi családtagja sakkbábuk kiütésének nevezi 25 ártatlan ember megölését, és még csak megbánást sem mutat, és mindazok, akik szemet hunynak efelett a háborús bűn felett, nincsenek abban az erkölcsi helyzetben, hogy prédikálhassanak 

Hülye fiú 

Időközben három magas rangú brit katona is megszólalt az ügyben: Lord West admirális, Richard Kemp ezredes (az Afganisztánban szolgáló brit alakulatok egykori vezetője), és Chris Perry admirális közölték, Harry egy hülye fiú, aki ezzel az ostoba dicsekvéssel az iráni rezsim propaganda eszközévé vált, a húzásával pedig nem csak önmagát, de a családját és a briteket is komoly veszélybe sodora. Úgy vélik a memorában leírtak hatására Harry, a királyi család és a brit katonák is elsőrangú célpontokká válhatnak. 

Az ügy egyébként alaposan felkavarta az állóvizet, Harry egykori katonatársai is megszólaltak már, akik elmondták: a herceg egy kimondatlan, de kőbe vésett szabályt szegett meg: a veteránok ugyanis sosem beszélnek arról hány embert öltek meg szolgálatteljesítés közben. 

(via)