A 70 évig trónon lévő Erzsébet királynő temetése helyi idő szerint ma 11 órakor kezdődött. A koporsókat általában 6 ember szállítja, de az elhunyt brit uralkodó esetében változtatásokra volt szükség. II. Erzsébet tölgyfakoporsóját harminc évvel ezelőtt készítették, sárgaréz szerelvényekkel és ólombéléssel, ami segít óvni a földi maradványait, a súlyát pedig 250 és 317 kilogramm közé becsülik. A koporsó súlya miatt, további két emberre volt szükség.

Övék a megtiszteltetés 

A koporsót a Gránátos Gárdaezred 8 tagja vitte a Westminster Hallból, a Westminster-apátságba, akik közül néhányan az iraki állomáshelyükről repültek vissza, hogy ellássák a feladatot. A Gránátos Gárdaezred századparancsnoka maga a királynő volt, a brit hadsereg legidősebb, reguláris ezredének története pedig egészen 1656-ig nyúlik vissza.

Nem tudni a neveket

A nevük nem került nyilvánosságra azoknak, akik vitték a koporsót, de egy Fidzsi-szigetekről származó fiatal katonát, Ben Tubunát is felkérték a nemes feladatra. 

Áldottnak érzem magam, hogy fidzsi származásúként ilyen fontos feladatot kaptam. De alázattal fogadtam, mert ez a munkám, és ezt a szerepet katonaként kell betöltenem

– mondta el a Timesnak néhány nappal ezelőtt.

Via