Kamilla királyné a szombati koronázáson Teck Mária koronáját viselheti majd. 1911-ben készítették, és egy kifejezetten nehéz darabról van szó. Ennek ellenére szándékosan választották ezt, mivel ez a korona nem tartalmazza az legendás Koh-i-Noor gyémántot.

Kamilla királyné nem viseli az elátkozott gyémántot 

A Koh-i-Noor gyémánt Indiából származik, de az eredete máig vitatott. A szó azt jelenti a fény hegye, és a perzsa sah nevezte el. Eredetileg 181 karát volt, csiszolás után 105 karát lett. De azt nem tudni, hogy mikor találták. Kifejezetten régi, ezért több legendában, könyvben is szó volt már róla. 

A feljegyzések szerint a gyémánt a Mogul Birodalom vezetőjének a tulajdonába tartozott, melyet egy harc során szerzett meg. Öröklődött a családon belül, de mindenkire balszerencsét hozott, a tulajdonosai hamar meghaltak. Sokszor cserélt gazdát, végül 1850-ben a Koh-i-Noor Nagy-Britanniába került, ahol a londoni világkiállításon megcsodálhatták az érdeklődők. 

kamilla-kiralyne-2023
Fotó: Tim Graham / Getty Images

Viktória királynő kapta meg ajándékba, aki ragaszkodott hozzá, hogy férfi ne viselje, mivel hitt a legendában. Úgy vélte, a gyémánt a férfiakra balszerencsét hoz. A Koh-i-Noor bekerült a koronaékszerek közé, több királyné is viselte az elmúlt évtizedekben, legutoljára Erzsébet királyné. A drágakő jelenleg is az ő koronájában található.

A Koh-i-Noor kapcsán az elmúlt évtizedekben sok volt a vita, ezért hamar nyilvánvalóvá vált, Kamilla ezt biztosan nem fogja viselni. Nagy valószínűséggel nem az átoktól tartott, csupán nem szerette volna megbotránkoztatni az embereket

Ilyen lesz a korona

Kamilla királyné Teck Mária királyné koronáját viselheti, amit a számára alakítanak át. Azért esett erre a választás, mivel nem tartalmazza a Koh-i-Noort. Az ékszerészek más ékköveket helyeztek el a koronában, a Cullinan III., IV. és V. gyémántokat, melyek korábban II. Erzsébet királynő magángyűjteményében szerepeltek. Az uralkodó brossként viselte őket. 

kamilla-kiralyne-2023
Mária királyné koronája a Koh-i-Noor gyémánttal. Fotó: GraphicaArtis / Getty Images

A Cullinan gyémántot 1907-ben kapta a királyi család ajándékba, végül 9 darabra vágták, melyeket eltérő módokon hasznosítottak, egy részük a koronázási ékszerekbe került. Mária királyné koronáját eredetileg 2200 gyémánt díszíti, plusz az említett ékkövek.