Már csak néhány nap Károly király koronázásáig, de most a pontos összegekre is fény derült, hogy mennyibe fog fájni a nagy nap. Kiderült, hogy a számla meghaladja a 250 millió fontot, tehát körülbelül 107 milliárd forintba fog kerülni. Habár a brit uralkodó szerette volna nagyjából 100 milló fontból letudni a koronázást, ez egy új törvény miatt nem valósulhat meg. 

Fő a biztonság

A királyi családnak egy biztonsági törvénynek kell eleget tennie, ezért még több rendőr, biztonsági ember és védőosztag kell a ceremóniára annak érdekében, hogy semmi esetre ne történjen terrorcselekmény. Ez a plusz védelem 150 millió fontba fáj a brit adófizetőknek. A koronázás egyébként az Aranygömb kódnevet kapta, ezen a néven fut a hadművelet. 

A magánrepülőgépek veszélyben?

Több meghívott is magánrepülővel fog érkezni a londoni repülőterekre, de a biztonsági szakemberek attól tartanak, hogy a klímavédők tüntetéssel várhatják őket, ám ők erre is felkészültek. Rengeteg fegyveres tiszt lesz az egész városban, mesterlövészek a háztetőkön, valamint a rendőrök drónnal figyelik majd az embereket, hogy kiszúrhassanak bármiféle gyanús tevékenységet. Sőt, a brit hadsereg két helikoptert is bevet, amik támadás esetén azonnal készen állnak.

A biztonság önmagában akár 150 millió fontot is elérheti, esetleg többet is. Őrült összeg, de ez az egyik legnagyobb nyilvános esemény a közelmúltban

- mondta el a brit Belügyminisztérium egyik bennfentese.

Készül a királyi család is

A királyi család tagjai gőzerővel készülnek a szombati eseményre: ez lehet az első alkalom, amikor Sarolta hercegnő tiarát fog viselni, de állítólag György herceg is nagy szerepet fog kapni. A ceremónián ott lesz Kamilla királyné családja is, sőt nem csak a gyerekei és az unokái, de még a volt férje is. Érdekesség, hogy Harry herceg állítólag csak 2 órát tervez maradni a koronázáson, utána pedig visszautazik a családjához az Egyesült Államokba, ugyanis a fia születésnapját fogják ünnepelni. Azt egyelőre nem tudni, hogy neki szánnak-e bármiféle szerepet vagy tényleg a 10. sorból kell figyelnie, ahogy az édesapját megkoronázzák. 

A tervek szerint Katalin hercegné és Vilmos herceg figyelmen kívül fogják hagyni Harryt, mert még mindig nagyon megbántva érzik magukat a botránykönyv miatt. Harry herceg a könyvében azt írta, hogy  a fivére fizikailag bántalmazta, de Katalin és Meghan Markle vitáiról is lerántotta a leplet. 

Via