Erzsébet királynő 96 éves korában hunyt el.

A királynő a második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodó volt a világon: 1952. február 6-tól egészen 2022. augusztus 8-ig ült a trónon. 

A királynő békésen hunyt el ma délután Balmoralban

– közölték a tragikus hírt a királyi család Twitter-oldalán.

Élete

Erzsébet  1926. április 21-én született Londonban, VI. György brit király és Elizabeth Bowes-Lyon, a későbbi Erzsébet királyné első gyermekeként. Egy húga volt, a 2002-ben elhunyt Margit hercegnő.

1947-ben összeházasodott Fülöp edinburgh-i herceggel, aki tavaly, 2021-ben hunyt el. Fülöpnek és Erzsébetnek négy négy gyermeke született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Amikor apukája, György 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet 7 nemzetközösségi ország királynője lett, de címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak. A királynő halálakor az Egyesült Királyság  és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje volt. 

Összesen 8 unokája van, köztük  Vilmos  cambridge-i herceg és Henrik sussexi herceg, és összesen 12 dédunokát hagyott hátra. 

A végsőkig küzdött

A királynő 2022 februárjában elkapta a koronavírust, de pár napig lábadozott, és megküzdött a coviddal. Idén mozgásszervi problémái miatt több fontos eseményt is lemondott.

A nyár elején uralkodásának 70. évfordulóját, azaz  platinajubileumát ünnepelte, az ünnepségsorozatoton még ott tudott lenni, és jól érezte magát.

2022 június 13-án ő lett a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó 70 év 127 nappal, az Egyesült Királyságban pedig megdöntötte az abszolút rekordot. 

Nyugodjon békében!