II. Erzsébet királynő szeptember 8-i halálával a korona a fiára szállt, így az egykori walesi herceg most már III. Károly néven királyként szolgálja az országát. A koronázás viszont csak a nyáron várható, hiszen érthető módon el kell telnie egy kis időnek a királynő temetése és az új király ünneplése között.

A Bloomberg adja hírül, hogy mikor lesz a következő világraszóló ceremónia:

2023. június 3-án.

Ez egy szombati nap lesz, úgyhogy nem kell szabit kivenned, ha élőben szeretnéd majd nézni az eseményeket a tévében: nyilván ezt is mindenhol közvetíteni fogják. A hírügynökség figyelmeztet azonban, hogy ez egyelőre csak a királyi családnál dolgozók által nem hivatalosan megadott dátum, szóval nincs kőbe vésve. De már csak azért is valószínű ez a nap, mert a legalkalmasabbnak egy nyáreleji szombat tűnik, és hát ez A nyáreleji első szombat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

A hírekben az is szerepel, hogy a 74 éves III. Károly a brit monarchia történelmének legidősebben megkoronázott uralkodója lesz. II. Erzsébet rengeteg rekordot megdöntött hét évtizedes uralkodásával – hát a fiának ez a rekord jutott.

Az előzetes hírek szerint a koronázási ceremónia valamivel visszafogottabb lesz, mint a korábbiak: a legutóbbi, II. Erzsébeté 1953. június 2-án volt. Ez azt is jelenti, hogy ha valóban a fenti dátum jön be, akkor III. Károly megkoronázása éppen édesanyja megkoronázásának 70. évfordulóját követő napon lesz.

Via