A Buckingham-palota nyilvánosságra hozta a Károly király háromnapos koronázási ünnepségének részleteit, amit világszerte milliók nézhetnek, az eseményre pedig a Westminster Abbeyben kerül majd sor. 

Évszázados hagyomány 

Bár a korona automatikusan Károlyhoz szállt II. Erzsébet királynő halálát követően, magára a koronására csaknem nyolc hónappal a királynő halála után kerül sor. Ez a hagyomány egyébként évszázadokra nyúlik vissza, aminek a lényege, hogy eddigre már kvázi letelik a gyászidő, a ünnepség pedig örömteli lehet. Károly király koronázása egyébként visszafogotabbnak ígérkezik, mint amilyen annak idején az édesanyjáé volt. Ennek oka, hogy jelenleg a britek millió küzdenek a megélhetésért, a válság idején, így a királyi család úgy döntött, szolidabb ünnepséget tartanak, kevesebb vendégre is számítanak. Bár mindezek ellenére London utcái minden bizonnyal megtelnek majd érdeklődökkel. 

Harry és Meghan ott lesz? 

A koronázással kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy Harry és Meghan jelen lesznek-e, a hercegi pár ugyanis információk szerint nem szívesen látott vendégek azok után, hogy a Netflixen debütált sorozatukkal, valamint Harry herceg botránykönyvével alaposan felforgatták az álló vizet. Mint ismert, mind a sorozat, mind pedig a könyv eddig, még sosem hallott titokokról rántja  le a leplet, az angol királyi családot illetően. Éppen ezért a palota attól tart, hogy Harry és Meghan jelenléte aggályos lenne, mert félnek, hogy a koronázás kapcsán is bizalmas információkat teregetnek ki majd a későbbiekben. Továbbá az sem világos egyelőre, hogy a ceremónián részt vesz-e Károly király szexbotrányba keveredett öccse, Andsár herceg. 

Lássuk, most napokra lebontva, pontosan mi várható a háromnapos ceremónia során: 

Május 6. szombat

Május 6-án, szombaton délelőtt Károly király és hitvese, Kamilla a Buckingham-palotából egy díszes menet élén, a Westminster-apátságba hajtat. A ceremónia után pedig egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást vezetve a királyi házaspár visszatér a palotába. Ezt követően III. Károly és felesége, tovább a király család tagjai megjelennek a palota híres erkélyén, és üdvözlik a tiszteletükre összegyűlt tömeget. Azt azonban nem tudni, pontosan a család mely tagjai csatlakoznak hozzájuk. 

Május 7. vasárnap 

A BBC és a BBC Studios egy különleges koronázási koncertet rendez, a Windsdor kastélyban. Információk szerint világsztárok állnak majd színpadra, ám a palota egyelőre nem fedte fel a résztvevők pontos névsorát. 

Május 8. hétfő 

A brit kormány május 8-a, hétfőre  soron kívüli munkaszüneti napot  hirdetett. Ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, amikor is helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz a főszerep. 

(via)