Erzsébet királynő, a világ szeretett uralkodója közeli családja körében kedvenc helyén, a skóciai Balmoral-kastélyban 2022. szeptember 8-án  örök nyugalomra tért. A királynő legendás élete tele volt különleges pillanatokkal és nagyérdemű tettekkel, amiket most évről évre elevenítünk fel.

1926

Megszületett a Lilibet becenévre hallgató kislány, a későbbi Erzsébet királynő, akinek vajmi kevés esélye volt arra, hogy valaha is uralkodó válhasson belőle. Édesapja, VI. György az akkori uralkodó, V. György második fia volt, aki bátyja, VIII. Eduárd király lemondása után került a trónra.

1952

Édesapja, VI. György halála után az akkor mindössze 25 éves (!) Erzsébet királynő lépett a trónra. Kevesen tudják, de II. Erzsébet ekkor nemcsak az Egyesült Királyság királynője, hanem a Nemzetközösségi országok uralkodója, valamint az anglikán egyház feje is lett.

1970

Erzsébet királynő férjével, Fülöp herceggel Ausztráliába és Új-Zélandba utazott, hogy a királyi körúton tiszteletöket tegyék a népüknek. Ez volt az első olyan alkalom a királyi család történetében, hogy az uralkodó nem egy golyóálló, páncélozott autóból integetett az embereknek, hanem mellettük haaldva beszélgetett és kezet is fogott velük.

1992

Erzsébet királynő egyik legrosszabb éve volt, sorra érték őt a királyi családban történő magánéleti tragédiák: gyerekei elváltak, megtörtek és sebezhetőek lettek, arról nem is beszélve, hogy a Windsor-kastély tűzvészében több, mint 100 szoba pusztult el. Szerencsére a királynő megmenekült, de halálig élete legrosszabb éveként emlegette az 1992-es évet.

Kíváncsi vagy arra, mit csinált Erzsébet királynő abban az évben, mikor születtél?

A már említett jeles dátumokon kívül hihetetlen dolgokat tett meg Erzsébet királynő a több, mint 70 éves uralkodása alatt. Bár pár különleges pillanatát már felelevenítettük, ha kíváncsi vagy a többire, nyisd meg az alábbi linket, majd a honlapon üsd be a születési dátumodat. Teljesen le fogsz taglózni az eredménytől!

Ezt csinálta Erzsébet királynő akkor, amikor születtél!

Via