Tény: az Instagram a káros és a hamisan csillogó világ tökéletes platformja. Mesélhetnénk a nyaralásokat imitáló, kertekbe zsákszámra szórt homokról, amik a fotókon gyönyörű, fehérhomokos strandoknak néznek ki; ahogyan a normál autók kormányára retusált Ferrari logókról vagy akár a hazai influencerek által is előszeretettel használt FaceApp applikáció kreált arcairól is, melyeken már csak halványan fénylik fel az ember igazi arca.  

Most azonban egy olyan világba kalauzolunk el benneteket, ahová „hétköznapi halandóknak” egyáltalán nincs belépés, sem bejárás, hiszen több milliós napi büdzsé kell hozzá. Üdvözlünk benneteket a privát repülőgépek pihe-puha ülésein! 

Nem minden arany, ami fénylik

Mielőtt azonban izgatottan lesnétek kedvenc influencereitek tökéletes #jetsetlife képeit, van valami, amit el kell mondanunk nektek: az ilyen és ehhez hasonló fotók nem igaziak, egy az egyben meg vannak komponálva. 

Nagyjából 2017 elején vált divattá az, hogy a méregdrága összegekért (itt most óránkénti 10-20 milliókról beszélünk) kibérelhető privát bőrüléses repülőgépeken ilyen-olyan influencerek büszkén fotóztatják magukat, a képeket aztán feltöltik az Instagramra. Nos, ezeknek többsége általában nem repülés közben készült: Moszkvában, Nizzában és Los Angeles-ben (meg még valószínűleg száz másik városban) olyan bérelhető private jetek álldogálnak a repülőtéren, amiket ki lehet bérelni fotózásra. Ennek az ára néhány éve 150-200 ezer forint körül mozgott fotóssal együtt, de azóta már biztosan mentek fel árak. 

Az influencerek ezeket a képeket töltötték fel a közösségi médiás felületeikre, amiből hatalmas botrány is keveredett, miután kiderült az egész. Persze, mindenki tagadta az egészet és az egész amúgy sem volt büntetendő, csakaz influencerek éppen egy teljesen fake, hamis és irreális világot mutattak a követőiknek.

Még repülőgép sem kell hozzá

Ennél egy fokkal durvább történet az, amit nemrégiben a TundeFunny nevű YouTuber osztott meg követőivel egy igencsak érdekes videó keretén belül.

A 11 perces videóban kiderül, hogy már egy igazi magánrepülőgép sem kell az ilyen képes hamisításához, mert rengeteg olyan fotóstúdió létezik, ahol már eleve megépítik azt. Nagyon durvának hangzik, de ez az igazság! A lerobbant stúdiókban lévő alagútszerű, fehér építmény kívülről nem néz ki valami csábítónak, belül viszont minden nagyon luxi és imitált, ami a tökéletes #jetsetlife érzetet kelti. 

A videó szereplő fotózási helyszín viszont Kalifornia egyik elhagyatott negyedében, egy raktárépületben található – a hamis magánrepülő padlóján lévő tökéletes shaggy szőnyeg pedig olyan hirtelen ér véget, ahogy az elkezdődik. Nem meglepő, hogy a nagy leleplezés kapcsán a YouTube felhasználók is rendesen kiakadtak a dolgon.

Ironikus, ahogyan az igazán gazdag emberek meg nem is szerepelnek a közösségi médiákon. Nem mutogatják a cuccaikat és a logós ruháikat, nincsen kötegszámra kiterítve a pénzük az asztalon stb. Ez az egész undorító @jdewey100  

Nem hiszem el, amit látok!! Tényleg vannak olyan hülye emberek, akik arra költik a pénzüket, hogy gazdagnak nézzenek ki?! @Natalie Muñoz 

Az Instagramon látott tökéletes világ beszippantott és a tudtomon kívül depresszióssá tett. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a videót és lerántottad a leplet ezekről az undorító hazugságokról! @Otunba Ayomide 

Szuper, hogy felfedted ezeket a hazugságokat! Az Instagram arról szólj, hogy boldogtalanná tegye az életed, hogy mindig többre vágyj és soha ne legyél megelégedve azzal, amit van. Remélhetőleg ennek most már vége. @Ma_mood B  

Ismerek néhány olyan céget Los Angeles-ben, akik ÜRES Louis Vuitton, Prada, Gucci stb. dobozokat és ajándéktáskákat adnak bérbe különböző fotózásokra. Pénzért! Tudjátok mekkora rá a kereslet? Őrült biznisz ez az egész! Ha legközelebb a kedvenc influtokat látjátok flexelni ilyen zacsikkal, gondoljatok erre! @Joe Salgado 

Szóval mindent fenntartásokkal kell kezelni, ami Instagramon (vagy bármilyen más közösségi médiás felületen) látható, és itt most teljesen mindegy, hogy külföldi vagy hazai influencerekről van szó, mert mindent meg lehet hamisítani. Vannak olyanok, akik tényleg privát repülőgépekkel utaznak és drága cuccokat vesznek zsákszámra, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ők inkább elrejtik a vagyonukat és nem mutogatják azokat a százezres-milliós követőiknek. 

Via