2007.11.01.@ 08.11

Nagy nyereség vagy hatalmas bukás?

“A biztos tipp egyenlő a bukással” – állította André Kostolany, a külhonba szakadt, nemzetközileg elismert magyar tőzsdei befektető, vagy ahogy ő jobban szerette: spekuláns. Nem akarunk a néhai spekuláns nyomdokaiba lépni – bár ő is kicsiben kezdte – de nézzük, amit ma bárki megtehet, ha a célja nem egy párizsi lakás, hanem csak egy cuki kis csizma megszerzése.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Beszéljünk egy kicsit a tőzsdéről, ami a pénzügyi befektetések egyik legérdekesebb, ugyanakkor legkevésbé ismert terepe. A tőzsdei befektető mindig utólag okos és csak rázza a fejét, hogy ha előre látta volna az árfolyamok alakulását, akkor rövid idő alatt tisztes haszonra tehetett volna szert. Elég csak a MOL-papírok elmúlt féléves szárnyalására utalni. Ha egy évvel ezelőtt vásároltunk volna például tíz részvényt, annak a hasznából nem lenne gond megvásárolni a fent említett cuki kis csizmát.

Hosszú távon nincs jövedelmezőbb…

Persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet. A tőzsdei befektetésről két dolgot kell tudni:  hosszú távon ez a legjövedelmezőbb befektetés, ha van időnk kivárni, míg pénzünk termőre fordul. Rövid távon ugyanakkor a részvényvásárlás kockázatos, mert külső tényezők hatására leértékelődhet a vállalati papír. Ugyanakkor, ha már sikerült egy kis pénzmagot felhalmoznunk és nem akarjuk azt a bankban tartani, akkor érdemes elgondolkodni néhány részvény vásárlásán. Ez közel sem olyan bonyolult, mint ahogy gondolnánk, ugyanis a legtöbb bank rendelkezik brókercéggel vagy legalábbis kapcsolatban áll velük, tehát kis adminisztrációval megoldható a részvények megvásárlása.

Mivel a tőzsdei részvények rövid távon produkálhatnak – kellemetlen és kellemes – meglepetéseket, az a két-háromszázezer forint, amit tőzsdei befektetésre szánunk ,csak olyan pénz lehet, amire előre láthatólag nem lesz szükségünk a következő másfél évben. Erre a  szabályra azért van szükség, hogy ha véletlenül esne a kiválasztott részvényünk ára, ne kelljen azt veszteséggel eladni, hanem legyen időnk kivárni, míg elvonulnak a borús felhők a tőzsdéről.

Olcsón venni, drágán eladni

A tőzsdei befektetés mérlegeléskor először azt kell eldönteni, hogy az általános pénzpiaci környezet kedvez-e a tőzsdei befektetésnek, vagy inkább általános esés előtt áll a piac. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy fellendülés várható, akkor azt kell mérlegelni, hogy mely ágazatba érdemes befektetni és melyiket kell hanyagolni. Amikor az olajárak csúcson vannak, nem érdemes olajrészvényt venni, ugyanez a helyzet a bankpapírokkal általános gazdasági visszaesés idején, ugyanis a kevesebb hitel miatt visszaesik a bankok jövedelmezősége.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Máris itt van 2019 könyves kihívása

Máris itt van 2019 könyves kihívása

Az Instád tele van menő könyves kuckózós fotókkal és lelkes könyvmolyként év közben is csak faltad a történeteket? Akkor nem is kérdés, hogy elsőként ugrasz majd neki a 2019-es listának.

Hihetetlen, mit vállaltak be az esküvői fotózásukért

Nem sokan csinálnák utánuk, az biztos! Szerinted romantikus vagy inkább őrült volt ez az ötlet?

Megható búcsúztatót tartottak Avicii-nak

Bár a DJ még áprilisban halt meg, most tartottak neki búcsúztatót!

Ezt a ruhát akarja most minden influencer

Te is gyakran pörgeted az Instagram feededet, ha egy kis outfit inspóra bukkanj? Akkor nem kizárt, hogy többször is belebotlottál már ebbe a ruciba.

Ezért ne add meg a jelszavadat még a barátodnak se!

Egy párkapcsolat arról szól, hogy mindent őszintén megosztasz a szerelmeddel, igaz? Egy új kutatás szerint jobb óvatosnak lenni!

Változtatott a vásárlási szokásain, 5 milliót spórol évente

Alig több mint 10 ezer forintot költ hetente bevásárlásra. De hogy csinálja?

Veszélyben van Király Viktor barátnője?

Elég ijesztő, amit az énekes mesélt a műsorban.

Az oltár előtt szakított vőlegényével ez a lány

Nem semmi, hogy miért hogyan adta ki a pasi útját ez a menyasszony. Szerinted megérdemelte?

J. K. Rowling tényleg belebukott a Grindelwald bűntetteibe?

Egymás után érkeznek a Legendás állatok második részét lehúzó kritikák. De vajon tényleg rossz? A Cosmo szerkesztője kiderítette neked.

Channing Tatum új barátnőjének nem lehet gyereke

Az énekesnő nagyon tragikus dologról beszélt nemrég, amit azért osztott meg mindenkivel, hogy segíteni tudjon.

Kiakadtak a netezők John Lewis karácsonyi reklámjára

A John Lewis idei reklámja is extra megható lett, de nagyon sokan csalódottak miatta.

Hétvégi szerelmi horoszkóp

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád a szerelemben ma és a hétvégén? Csekkold le nálunk a horoszkópodat november 17-én is!

A reklám, amitől azonnal karácsonyi hangulatod lesz

Az utóbbi évek legzseniálisabb ünnepi reklámja!