2007.11.01.@ 08.11

Nagy nyereség vagy hatalmas bukás?

“A biztos tipp egyenlő a bukással” – állította André Kostolany, a külhonba szakadt, nemzetközileg elismert magyar tőzsdei befektető, vagy ahogy ő jobban szerette: spekuláns. Nem akarunk a néhai spekuláns nyomdokaiba lépni – bár ő is kicsiben kezdte – de nézzük, amit ma bárki megtehet, ha a célja nem egy párizsi lakás, hanem csak egy cuki kis csizma megszerzése.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Beszéljünk egy kicsit a tőzsdéről, ami a pénzügyi befektetések egyik legérdekesebb, ugyanakkor legkevésbé ismert terepe. A tőzsdei befektető mindig utólag okos és csak rázza a fejét, hogy ha előre látta volna az árfolyamok alakulását, akkor rövid idő alatt tisztes haszonra tehetett volna szert. Elég csak a MOL-papírok elmúlt féléves szárnyalására utalni. Ha egy évvel ezelőtt vásároltunk volna például tíz részvényt, annak a hasznából nem lenne gond megvásárolni a fent említett cuki kis csizmát.

Hosszú távon nincs jövedelmezőbb…

Persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet. A tőzsdei befektetésről két dolgot kell tudni:  hosszú távon ez a legjövedelmezőbb befektetés, ha van időnk kivárni, míg pénzünk termőre fordul. Rövid távon ugyanakkor a részvényvásárlás kockázatos, mert külső tényezők hatására leértékelődhet a vállalati papír. Ugyanakkor, ha már sikerült egy kis pénzmagot felhalmoznunk és nem akarjuk azt a bankban tartani, akkor érdemes elgondolkodni néhány részvény vásárlásán. Ez közel sem olyan bonyolult, mint ahogy gondolnánk, ugyanis a legtöbb bank rendelkezik brókercéggel vagy legalábbis kapcsolatban áll velük, tehát kis adminisztrációval megoldható a részvények megvásárlása.

Mivel a tőzsdei részvények rövid távon produkálhatnak – kellemetlen és kellemes – meglepetéseket, az a két-háromszázezer forint, amit tőzsdei befektetésre szánunk ,csak olyan pénz lehet, amire előre láthatólag nem lesz szükségünk a következő másfél évben. Erre a  szabályra azért van szükség, hogy ha véletlenül esne a kiválasztott részvényünk ára, ne kelljen azt veszteséggel eladni, hanem legyen időnk kivárni, míg elvonulnak a borús felhők a tőzsdéről.

Olcsón venni, drágán eladni

A tőzsdei befektetés mérlegeléskor először azt kell eldönteni, hogy az általános pénzpiaci környezet kedvez-e a tőzsdei befektetésnek, vagy inkább általános esés előtt áll a piac. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy fellendülés várható, akkor azt kell mérlegelni, hogy mely ágazatba érdemes befektetni és melyiket kell hanyagolni. Amikor az olajárak csúcson vannak, nem érdemes olajrészvényt venni, ugyanez a helyzet a bankpapírokkal általános gazdasági visszaesés idején, ugyanis a kevesebb hitel miatt visszaesik a bankok jövedelmezősége.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezért volt menő az idei budapesti tűzijáték

Ezért volt menő az idei budapesti tűzijáték

Már megszokhattad, hogy augusztus 20-án igazán kitesz magáért a főváros és az év egyik legszuperebb égi show-ját hozza el neked. Idén azonban még a szokásosnál is nagyobb fokozatra kapcsoltak!

Ezért titkolta terhességét Kylie Jenner

Nem kérdés, hogy a legkisebbik Kardashian tesó nevéhez fűződik Hollywood egyik legmeghökkentőbb terhessége! Bár eddig senki nem sejtette, miért titkolta el a rajongók elől, hogy kisbabát várt, Kylie váratlanul mindent kitálalt!

Ez a legcukibb lánykérős videó!

Disneylandben megkérni valaki kezét a legcukibb dolog, hát még akkor, ha a pasid is pont erre készül!

Nevet változtat Ariana Grande!

Fogadjunk, te is kíváncsi vagy arra, mi lesz az énekesnő vezetékneve miután hozzámegy szerelméhez. Most végre elárulta a sztár!

Ritka fotó került elő Diana hercegnő apukájáról

Hihetetlen, mennyire hasonlított rá a szívek királynője! Csekkold a különleges képet!

6 dolog, amit eddig titkoltak előled a pasik

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, hogy mi az, amiről a pasik SOHA, semmilyen körülmények között nem beszélnek, akkor most megtudhatod legféltettebb titkaikat!

Összebújós filmek hétfő estére

A tűzijáték helyett inkább szeretnél otthon kuckózni a pasiddal? Akkor dobd be valamelyik filmet a listáról, mert mindegyiket biztosan nagyra fogja értékelni!

Válassz egy napocskát, megmondjuk, ki vagy!

Tudtad, hogy a különböző formák és szimbólumok sok mindent elmondanak rejtett tulajdonságaidról? Nézd meg, mi derül ki rólad ebből a tesztből!

8 testtartás, ami miatt kevésbé vagy szexi

Nem is gondolnád, de vannak olyan pózok, amik miatt a pasik kevésbé találnak vonzónak, szóval ezeket érdemes elkerülni. Tudd meg, melyek ezek!

Álláshirdetés egyenesen a királynőtől!

Ha gyerekkorod óta arról álmodozol, hogy egy palotában éldegélsz, akkor eljött a te időd!

Sztárpárok, akik szuper gyorsan házasodtak össze

A celebpárok már régen nem tartják az egy év ismerkedés, egy év jegyesség elvet és rekordidő alatt képesek kimondani a boldogító igent. Csekkold a leggyorsabb lagzipajtikat.

A legdurvább szőrtelenítés sztorik, amiket valaha hallottál

Kozmetikusok vallottak arról, milyen reakciókat váltott ki a szőrtelenítés a vendégeikből! Te magadra ismersz valamelyik sztoriban?

12 minitetkó, ami elképesztően szexi

Ha épp azt fontolgatod, hogy egy apró mintát varratszmagadra, csekkold le ezeket az egyszerű, de nagyszerű tetkókat, amik akkor ütnek igazán, ha valamelyik szexi testrészeden bukkannak fel!